Με εντατικούς ρυθμούς προχωράει η δημιουργία μιας ελληνικής τριάδας σπάνιων παγκοσμίως ιστορικών αεροσκαφών σε πτητική κατάσταση. Όπως ανακοίνωσε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ.Δημήτριος Κόλιας, αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του ... Περισσότερα

αεροσκάφος Harvard

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Με εντατικούς ρυθμούς προχωράει η δημιουργία μιας ελληνικής τριάδας σπάνιων παγκοσμίως ιστορικών αεροσκαφών σε πτητική κατάσταση. Όπως ανακοίνωσε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ.Δημήτριος Κόλιας, αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του κοινωφελούς Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», σήμερα αναχώρησε για το αεροδρόμιο του Biggin Hill στο Ηνωμένο Βασίλειο το δεύτερο ιστορικό αεροσκάφος που ανακατασκευάζεται και επανέρχεται σε πτητική κατάσταση από το Ίδρυμα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

«Χάρη στην άριστη για άλλη μια φορά συνεργασία με την ΠΑ της χώρας καταφέραμε και έχουμε την έναρξη της δεύτερης προσπάθειας για να βρεθεί ξανά στους ουρανούς ιστορικό αεροσκάφος που υπηρέτησε στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία», δήλωσε ο κ.Κόλιας μεταφέροντας την σημαντική εξέλιξη για το εγχείρημα που γιορτάστηκε στους χώρους του αεροδρομίου του Τατοϊου.

Το ιστορικό αεροσκάφος αποσυναρμολογήθηκε από ειδικευμένους Άγγλους μηχανικούς που έφτασαν στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτό και ολοκλήρωσαν υπό την επίβλεψη μηχανικών του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ».τις απαραίτητες εργασίες σε διάστημα μιας εβδομάδας. Αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν σήμερα Παρασκευή 17 Ιουνίου να ολοκληρωθεί η παράδοση και παραλαβή του Harvard από τους ανθρώπους της ΠΑ και του Ιδρύματος, με τον κ.Κόλια να υπογράφει τις τελικές διευθετήσεις.

Η αναχώρηση γίνεται από την Ελλάδα με ειδικό όχημα μεταφοράς και το Harvard αναμένεται να φτάσει οδικώς σε δέκα ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο «όπου και θα ανακατασκευαστεί με την απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια ώστε να είναι έτοιμο μέσα σε 12 έως 18 μήνες από σήμερα», όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του κοινωφελούς Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ».

«Στόχος είναι να κάνουμε το μέγιστο ώστε να προχωρά η ανακατασκευή των αεροσκαφών αυτών, να προχωρήσουμε στις νέες ενέργειες μετά από την απόδοση του ελληνικού Spitfire MJ75 που πετά πλέον στον ουρανό της Ελλάδας, με Έλληνες μάλιστα χειριστές. Το Harvard ήταν δέσμευση πως θα επιδιώξουμε να το επαναφέρουμε σε πτητική κατάσταση. Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες που έγιναν από όλους τους εμπλεκόμενους, σήμερα το αεροσκάφος ‘φεύγει’ πια για το Ηνωμένο Βασίλειο όπου ειδικοί τεχνικοί, όπως έγινε και με το Spitfire, θα αναλάβουν την ανακατασκευή και την επαναφορά του σε πτητική κατάσταση», εξήγησε ο κ.Κόλιας.

Ο αντιπρόεδρος του «ΙΚΑΡΟΣ» τόνισε πως η αναχώρηση του πάλαι ποτέ εκπαιδευτικού αεροσκάφους της ελληνικής ΠΑ είναι μια σημαντική εξέλιξη για το σύνολο των μουσειακών αεροπλάνων της Ελλάδας. «Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε και εκπαιδευτικό ρόλο είναι άρα διπλά σημαντικό για το όλο εγχείρημα αφού η χρήση του θα μπορεί εκπαιδευτική και για τους σημερινούς χειριστές ιστορικών αεροσκαφών μας γενικότερα», προσέθεσε ο κ.Κόλιας.
Η ανακατασκευή του Harvard προχώρησε μετά από την επιλογή ενός συγεκριμένου αεροπλάνου. «Εδώ και καιρό είχαμε συμφωνήσει να προχωρήσουμε άμεσα στην πλήρη αποκατάσταση και επιστροφή σε πτητική κατάσταση ενός εκ των τριών Harvard που διαθέτει η ελληνική ΠΑ στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας», σημείωσε ο κ.Κόλιας που δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό των στελεχών του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ» για την ορθή επιλογή του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

Advertisement
MEGA

Στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού επαναφοράς σε πτητική κατάσταση ιστορικών αεροσκαφών κατά τα έτη 2022 και 2023, το επόμενο αεροπλάνο που επιδιώκεται να βρεθεί ξανά στον αέρα μετά το Harvard είναι η Ντακότα 49-2622 «Ποσειδώνας» που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη. Το μεταγωγικό της Ελλάδας με τις δεκαετίες ιστορίας δεν θα μεταφερθεί μάλιστα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά θα επιχειρηθεί να επανέλθει σε πτητική κατάσταση εντός της χώρας ώστε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία «να έχει σύντομα τρία αεροσκάφη-θρύλους σε πτητική κατάσταση», σχολίασε ο κ.Κόλιας.

Τα αεροσκάφη αυτά «είναι διαφήμιση για μια χώρα και συνηθίζεται να πραγματοποιούν ανά τον κόσμο πτήσεις που ονομάζονται Heritage Flights (σ.σ Πτήσεις Κληρονομιάς) ώστε να τιμούν την Πολεμική Αεροπορία από την οποία προέρχονται», τόνισε ο αντιπρόεδρος του «ΙΚΑΡΟΣ».

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

03/04/26 10:26 μμ

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 11:56 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026