Η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα που η ίδια είχε προκαλέσει στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης με τη fast-track και χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα ... Περισσότερα

ΣΥΡΙΖΑ

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα που η ίδια είχε προκαλέσει στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης με τη fast-track και χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα ανασκαφή του 2014, στο πλαίσιο των τότε πολιτικών και εκλογικών της σχεδιασμών, με “πρωτεργάτριες” τη σημερινή υπουργό Πολιτισμού και την επικοινωνιακή της σύμβουλο κ. Παναγιωταρέα.

Μετά τις εκλογές του 2019 έχουν περάσει τρία χρόνια και ως κυβέρνηση το μόνο έργο που έχει εκτελέσει, αυτό της “αποκατάστασης της γεωμετρίας” του λόφου Καστά, υπέστη πλήρη καταστροφή και πρέπει να ξαναγίνει όλο από την αρχή.

Δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για επιτυχία, ακόμα και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 μέχρι το 2019, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό του υπουργείου Πολιτισμού, μηχανικούς και αρχαιολόγους, αλλά και με την πολύτιμη συνδρομή εξειδικευμένου τεχνικού συμβούλου, που προσλήφθηκε επί των ημερών της, έβαλε σε τάξη το πολυσύνθετο έργο της αποκατάστασης, προστασίας και ανάδειξης του σημαντικού αυτού μνημείου.

Απόλυτη προτεραιότητα υπήρξε η εξασφάλιση του εξαιρετικά επιβαρυμένου όπως το παρέλαβε μνημείου, που ήταν μπλοκαρισμένο από τα πυκνά υποστυλώματα της ανασκαφής.

Με μεγάλη προσπάθεια ολοκληρώθηκε η ειδική στερεωτική διάταξη της υποστύλωσης, ώστε και το ταφικό μνημείο να είναι πλήρως εξασφαλισμένο και ταυτόχρονα να παρέχεται η δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών στο εσωτερικό του. Ήταν το πρώτο, δύσκολο αλλά απολύτως απαραίτητο και σημαντικό, βήμα. Παράλληλα, μπήκε σε σειρά το σύνολο των απαιτούμενων μελετών και έργων.

Η δουλειά που έγινε την περίοδο 2015 – 2019 είναι αυτή που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα το μνημείο. Αν μετά τις εκλογές είχε ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης εκείνης της περιόδου, το συνολικό έργο σήμερα θα ήταν τεχνικά άρτιο και χρονικά προχωρημένο.

Advertisement
ΔΕΗ

Όμως, μετά τις εκλογές ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανατράπηκε, η σύμβαση του τεχνικού συμβούλου δεν ανανεώθηκε και το έργο συνέχισε να υλοποιείται με τρόπο που οδήγησε στην καταστροφή και τα σημερινά αποτελέσματα.

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός της καταστροφής του έργου της “αποκατάστασης της γεωμετρίας” του λόφου Καστά, αφού πρώτα επιδίωξε ανεπιτυχώς να την αποκρύψει από τη δημοσιότητα. Οι καθυστερήσεις και η σπατάλη χρημάτων εξαιτίας των άστοχων έργων της είναι δεδομένες: τρία χρόνια χαμένα και εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ πεταμένα είναι ο μέχρι στιγμής κυβερνητικός λογαριασμός στο μνημείο της Αμφίπολης.

Πλέον, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την τεχνική εγκυρότητα και την ασφάλεια του συνόλου των έργων στον λόφο Καστά και το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης με τον τρόπο που υλοποιούνται μετά τις εκλογές του 2019.

Αν δεν υπάρξει σοβαρή διόρθωση πορείας, τα χειρότερα έπονται.

Το Γραφείο Τύπου

της Ν.Ε.. Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

24/08/25 11:43 πμ

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Η τελευταία ανάρτησή της στο Instagram έξι μήνες πριν φύγει από τη ζωή

Feng Shui: 2 αντικείμενα που πρέπει να βάλεις στο σαλόνι για να φέρεις ειρήνη κι ευτυχία στη ζωή σου

24/08/25 11:30 πμ

Feng Shui: 2 αντικείμενα που πρέπει να βάλεις στο σαλόνι για να φέρεις ειρήνη κι ευτυχία στη ζωή σου

Φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες

24/08/25 11:19 πμ

Φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες

Απέπλευσε το «Blue Star Mykonos» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου

24/08/25 11:15 πμ

Απέπλευσε το «Blue Star Mykonos» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 38χρονος την ώρα που έκλεβε μεταλλικά υποστυλώματα και οικοδομικά υλικά από εργοτάξιο οικοδομής

24/08/25 11:10 πμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 38χρονος την ώρα που έκλεβε μεταλλικά υποστυλώματα και οικοδομικά υλικά από εργοτάξιο οικοδομής

Κυρ. Μητσοτάκης: Αρχή μας είναι τα πλεονάσματα να επιστρέφονται στους πολίτες

24/08/25 10:50 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Αρχή μας είναι τα πλεονάσματα να επιστρέφονται στους πολίτες

Μουριές Κιλκίς: Τα «Χίλια Δέντρα» είναι έτοιμα να δώσουν χιλιάδες ανάσες ζωής στους επισκέπτες

24/08/25 10:45 πμ

Μουριές Κιλκίς: Τα «Χίλια Δέντρα» είναι έτοιμα να δώσουν χιλιάδες ανάσες ζωής στους επισκέπτες

Τι είναι η ναρκοληψία: Τα συμπτώματα και η θεραπεία

24/08/25 10:34 πμ

Τι είναι η ναρκοληψία: Τα συμπτώματα και η θεραπεία

24/08/25 10:31 πμ

Βόλος: Αμετανόητος ο 40χρονος δράστης, ισχυρίστηκε ότι την σκότωσε γιατί τον απατούσε – Σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα

Τα πράσινα ακτινίδια είναι το πρώτο φρέσκο ​​φρούτο ιστορικά που λαμβάνει ισχυρισμό υγείας εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, γενικά, έχει μια εξαιρετικά αυστηρή διαδικασία ελέγχου για τέτοιους ισχυρισμούς.

24/08/25 10:24 πμ

Το πρώτο φρούτο στην ιστορία που παίρνει ισχυρισμό υγείας με τη σφραγίδα της Κομισιόν

Φωτιά έξω από τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Κουρσκ της Ρωσίας

24/08/25 10:17 πμ

Φωτιά έξω από τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Κουρσκ της Ρωσίας

«Πεθαμένο» δέντρο «ζει» δεύτερη ζωή με τη μορφή τεράστιας ποντιακής λύρας στην αυλή ενός σπιτιού στις Σάπες

24/08/25 10:07 πμ

«Πεθαμένο» δέντρο «ζει» δεύτερη ζωή με τη μορφή τεράστιας ποντιακής λύρας στην αυλή ενός σπιτιού στις Σάπες