18 C
Serres

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ας μιλήσουμε για την Αμφίπολη

Date:

Η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα που η ίδια είχε προκαλέσει στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης με τη fast-track και χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα ανασκαφή του 2014, στο πλαίσιο των τότε πολιτικών και εκλογικών της σχεδιασμών, με “πρωτεργάτριες” τη σημερινή υπουργό Πολιτισμού και την επικοινωνιακή της σύμβουλο κ. Παναγιωταρέα.

Μετά τις εκλογές του 2019 έχουν περάσει τρία χρόνια και ως κυβέρνηση το μόνο έργο που έχει εκτελέσει, αυτό της “αποκατάστασης της γεωμετρίας” του λόφου Καστά, υπέστη πλήρη καταστροφή και πρέπει να ξαναγίνει όλο από την αρχή.

Δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για επιτυχία, ακόμα και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 μέχρι το 2019, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό του υπουργείου Πολιτισμού, μηχανικούς και αρχαιολόγους, αλλά και με την πολύτιμη συνδρομή εξειδικευμένου τεχνικού συμβούλου, που προσλήφθηκε επί των ημερών της, έβαλε σε τάξη το πολυσύνθετο έργο της αποκατάστασης, προστασίας και ανάδειξης του σημαντικού αυτού μνημείου.

Απόλυτη προτεραιότητα υπήρξε η εξασφάλιση του εξαιρετικά επιβαρυμένου όπως το παρέλαβε μνημείου, που ήταν μπλοκαρισμένο από τα πυκνά υποστυλώματα της ανασκαφής.

Με μεγάλη προσπάθεια ολοκληρώθηκε η ειδική στερεωτική διάταξη της υποστύλωσης, ώστε και το ταφικό μνημείο να είναι πλήρως εξασφαλισμένο και ταυτόχρονα να παρέχεται η δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών στο εσωτερικό του. Ήταν το πρώτο, δύσκολο αλλά απολύτως απαραίτητο και σημαντικό, βήμα. Παράλληλα, μπήκε σε σειρά το σύνολο των απαιτούμενων μελετών και έργων.

Η δουλειά που έγινε την περίοδο 2015 – 2019 είναι αυτή που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα το μνημείο. Αν μετά τις εκλογές είχε ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης εκείνης της περιόδου, το συνολικό έργο σήμερα θα ήταν τεχνικά άρτιο και χρονικά προχωρημένο.Όμως, μετά τις εκλογές ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανατράπηκε, η σύμβαση του τεχνικού συμβούλου δεν ανανεώθηκε και το έργο συνέχισε να υλοποιείται με τρόπο που οδήγησε στην καταστροφή και τα σημερινά αποτελέσματα.

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός της καταστροφής του έργου της “αποκατάστασης της γεωμετρίας” του λόφου Καστά, αφού πρώτα επιδίωξε ανεπιτυχώς να την αποκρύψει από τη δημοσιότητα. Οι καθυστερήσεις και η σπατάλη χρημάτων εξαιτίας των άστοχων έργων της είναι δεδομένες: τρία χρόνια χαμένα και εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ πεταμένα είναι ο μέχρι στιγμής κυβερνητικός λογαριασμός στο μνημείο της Αμφίπολης.

Πλέον, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την τεχνική εγκυρότητα και την ασφάλεια του συνόλου των έργων στον λόφο Καστά και το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης με τον τρόπο που υλοποιούνται μετά τις εκλογές του 2019.

Αν δεν υπάρξει σοβαρή διόρθωση πορείας, τα χειρότερα έπονται.

Το Γραφείο Τύπου

της Ν.Ε.. Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΕλλάδαΣέρρεςΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ας μιλήσουμε για την Αμφίπολη

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: Αγιασμός για τη νέα πολιτιστική χρονιά της Aδερφότητας Μικρασιατών Σερρών- video

Ξεκίνησε σήμερα και επίσημα η πολιτιστική περίοδος 2022-2023 για...

Σέρρες: Περισσότερες από 900 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών σε ενάμιση μήνα- video

Ανεβαίνει ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έχουν ως...

Σέρρες: Σε εξέλιξη οι εργασίες για το μεγάλο έργο της γέφυρας της Μαυροθάλασσας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα