Η συχνή έκθεση στα μικροσκοπικά σωματίδια της ρύπανσης του αέρα, τα οποία προέρχονται κυρίως από την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους, συνδέεται πιθανώς με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας, δείχνει μια ... Περισσότερα

εγκέφαλος

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Η συχνή έκθεση στα μικροσκοπικά σωματίδια της ρύπανσης του αέρα, τα οποία προέρχονται κυρίως από την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους, συνδέεται πιθανώς με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας, δείχνει μια νέα επιστημονική έρευνα. Η χρόνια έκθεση στη ρύπανση του αέρα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καθώς και των κατοπινών επιπλοκών του, δείχνει μια άλλη επιστημονική μελέτη.

Η πρώτη έρευνα – μια μετα-ανάλυση που περιέλαβε όλες τις δημοσιευμένες διεθνώς μελέτες (συνολικά 17) πάνω στη σχέση ρύπανσης αέρα και άνοιας- εστίασε στα σωματίδια ΡΜ2,5 με διάμετρο κάτω από 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου, που αιωρούνται στον αέρα και εισδύουν στον οργανισμό κυρίως μέσω της εισπνοής. Οι έρευνες αφορούσαν συνολικά περισσότερους από 91 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 40 ετών, από τους οποίους περίπου 5,5 εκατομμύρια ή το 6% διαγνώστηκαν με άνοια στην πορεία του χρόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Εχσάν Αμπολχαζανί του καναδικού Δυτικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται κατά 3% για κάθε 1 μg/m3 (ένα μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο αέρα) αύξησης των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Γενικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι που δεν είχαν εμφανίσει άνοια, είχαν κατά μέσο όρο εκτεθεί λιγότερο σε μικροσωματίδια ρύπων.

«Καθώς οι άνθρωποι ζουν ολοένα περισσότερα χρόνια, παθήσεις όπως η άνοια τείνουν να γίνουν συχνότερες, συνεπώς ο εντοπισμός και η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αποτελεί κλειδί για τη συγκράτηση της αύξησης της εν λόγω νόσου. Δεδομένου ότι έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε ότι πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές με υψηλότερες των συνιστώμενων επιπέδων ρύπανσης του αέρα, τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω στοιχεία υπέρ της ενίσχυσης των κανονισμών για την ποιότητα του αέρα και την επιτάχυνση της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες ενέργειες», δήλωσε ο δρ Αμπολχαζανί.

«Μολονότι η μετα-ανάλυσή μας δεν αποδεικνύει ότι η ρύπανση του αέρα προκαλεί άνοια, αλλά δείχνει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ τους, η ελπίδα μας είναι ότι αυτά τα ευρήματα θα ωθήσουν τους ανθρώπους να αναλάβουν πιο ενεργή δράση για τη μείωση της έκθεσής τους στη ρύπανση. Οι άνθρωποι μπορούν, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιούν περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια, να επιλέγουν να ζουν σε περιοχές με χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης και να φροντίζουν για τη μείωση της ρύπανσης από τα τροχοφόρα στις κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.

Κίνδυνος και για εγκεφαλικό

Η χρόνια έκθεση στη ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού, καθώς και των κατοπινών επιπλοκών του, δείχνει μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-σεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση επίσης στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 318.752 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 69 ετών, οι οποίοι ζούσαν στη Βρετανία και κανένας δεν είχε ιστορικό εγκεφαλικού στην αρχή της έρευνας. Στη διάρκεια μιας περιόδου 15 ετών, σχεδόν 6.000 άτομα έπαθαν εγκεφαλικό, 3.000 καρδιαγγειακή νόσο και 1.000 πέθαναν από διάφορες αιτίες. Η μελέτη συσχέτισε την υγεία των ανθρώπων με τα επίπεδα ρύπανσης στην περιοχή της κατοικίας τους.

Advertisement
Family Kitchen

Διαπιστώθηκε ότι όσο αυξανόταν η έκθεση στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τόσο μεγάλωνε ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Για κάθε 5 έξτρα μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα)μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 σε ετήσια βάση, η πιθανότητα εγκεφαλικού αύξανε κατά 24%. Τα σωματίδια αυτά, που έχουν διάμετρο έως δυόμισι εκατομμυριοστά του μέτρου και εισχωρούν στον οργανισμό, προέρχονται κυρίως από τις εξατμίσεις των οχημάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά η μέση ετήσια έκθεση σε ΡΜ2,5 να μην υπερβαίνει τα 5μg/m3. Στη μελέτη όσοι έπαθαν εγκεφαλικό, είχαν εκτεθεί σε διπλάσια μέσα επίπεδα ΡΜ2,5 της τάξης των 10 μg/m3.

«Η έκθεση σε ΡΜ2,5 μπορεί να προκαλέσει συστημικό οξειδωτικό στρες, φλεγμονή, αθηροσκλήρωση και να αυξήσει έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού», σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Χουαλιάνγκ Λιν.

Επίσης, η μελέτη βρήκε ότι για κάθε αύξηση κατά 5μg/m3 στη μέση ετήσια έκθεση ενός ανθρώπου σε διοξείδιο του αζώτου (προϊόν καύσης), υπήρχε αύξηση κατά 4% στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μετά το εγκεφαλικό. Πάντως δεν φάνηκε η ρύπανση να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ενός άμεσα θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 11:56 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

Σέρρες: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά τροφίμων ενόψει του Πάσχα

03/04/26 9:00 μμ

Σέρρες: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά τροφίμων ενόψει του Πάσχα