Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε το ολιστικό σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου Το ολιστικό σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, παρουσίασε σήμερα, ... Περισσότερα

καρκίνος

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε το ολιστικό σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου

Advertisement
 

Το ολιστικό σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα (23/1) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη ενθαρρυντικά ειναι τα μηνύματα από τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος «Φώφη Γεννηματα» για δωρεάν μαστογραφίες. «Από τις 80.000 μαστογραφίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, 4.700 γυναίκες είχαν ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία της έγκαιρης θεραπείας», ανέφερε.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» περιλαμβάνονται προληπτικά προγράμματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας, που στόχο έχουν τον έγκαιρο εντοπισμό τους.

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά πρόγραμμα πρόληψης Υγείας, υπό την έννοια ότι η Πολιτεία εκπονεί ολοκληρωμένα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και αναζητά τον πολιτή. Μέχρι τώρα ο πολιτης πήγαινε στον γιατρο και ζητουσε να κάνει εξετασεις που αποζημιώνονται φυσικά απο τον ΕΟΠΥΥ», εξηγησε ο κ. Πλεύρης.


Και συμπλήρωσε ότι, «μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού φιλοδοξουμε να καταστήσουμε διαρκή την Πρόληψη ως νοοτροπία και έτσι σταδιακα να δομηθεί ο ιατρικος φάκελος του ασθενή. Έτσι θα μπορούμε να προλάβουμε άλλα και να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες».

Ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε εξάλλου ότι ειδικά ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί και δια του εμβολιασμού. «Επεκτείναμε τον εμβολιασμού κατά του ιού HPV σε αγόρια και κορίτσια, συντασσόμενοι στην παγκόσμια προσπάθεια για εξάλειψη του ιού αυτού την επόμενη δεκαετία», είπε.

Σε ώριμο στάδιο βρίσκεται και το πρόγραμμα κατ’ οικον νοσηλείας αρχικά ογκολογικών ασθενών και ακολούθως άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών. Ενώ με την αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να δομηθεί οργανωμένο δίκτυο ανακουφιστικής φροντίδας, που δυστυχώς προς το παρόν στην Ελλάδα επαφίεται σε μεμονωμένες προσπάθειες μη κυβερνητικών φορέων.

Περισσότερη και συντονισμένη δραση χρειάζεται στον τομέα των Μητρώων Ασθενών και ειδικά στην υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών. Το τελευταίο θα συμβάλλει στην ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ογκολογικών ασθενών και κατ’ επέκταση των αναγκών τους σε θεραπείες και υγειονομική φροντίδα.

Διαρθρωτικά μέτρα για το φάρμακο

Advertisement

Ειδικά για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την εφαρμογή διαρθρωτικών και όχι περιοριστικών μέτρων στο φάρμακο το 2023.

«Όταν μια καινοτόμος θεραπεία έρχεται στη χώρα μας θα αξιολογείται από την αρμόδια επιτροπή εστιάζοντας στο ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο. Έπειτα η φαρμακευτική εταιρεία θα προσερχεται για την διαπραγμάτευση της τιμής του σκευάσματος και το συμφωνηθέν τελικό ποσό θα προατίθεται στον προϋπολογισμό για το φάρμακο. Έτσι δίνεται ένα κίνητρο στις εταιρείες να φέρνουν καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Και κατέληξε λέγοντας ότι, «η υγεία δεν πρέπει να αντιετωπίζεται με οικονομικους όρους. Όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, έτσι και η Ελλάδα μέσω της ενισχυμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη νέα κουλτούρα πρόληψης θέλει να προσφέρει στους Έλληνες την καλύτερη δυνατή φροντίδα».

Πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υποχρεωτικός εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο της Π.Ε. Σερρών

03/12/25 2:45 μμ

Υποχρεωτικός εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο της Π.Ε. Σερρών

Μεθυσμένος και υπό την επήρεια κοκαΐνης ο 29χρονος που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο στην Αρτέμιδα

03/12/25 1:03 μμ

Αρτέμιδα: Μεθυσμένος και υπό την επήρεια κοκαΐνης ο 29χρονος που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

03/12/25 10:41 πμ

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

Σέρρες: «Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί».

03/12/25 10:32 πμ

Σέρρες: «Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί».

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Επιτυχημένες οι «Βυζαντινές Σέρρες»

03/12/25 9:24 πμ

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Επιτυχημένες οι «Βυζαντινές Σέρρες»

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας μας θέλει ‘’ψυχή’’, στοργή, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

03/12/25 9:18 πμ

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας μας θέλει ‘’ψυχή’’, στοργή, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ενεργή στήριξη στους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού

03/12/25 9:12 πμ

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ενεργή στήριξη στους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού

Εκλογές για την ανάδειξη της νέας Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών - Αποτελέσματα

03/12/25 9:10 πμ

Εκλογές για την ανάδειξη της νέας Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών – Αποτελέσματα

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τα Μυστικά του Πύργου της Μάρως» στη Νιγρίτα Σερρών

03/12/25 9:55 πμ

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τα Μυστικά του Πύργου της Μάρως» στη Νιγρίτα Σερρών

Ένας στους πέντε θανάτους παιδιών συνδέεται με ανεπαρκή ανάπτυξη

03/12/25 9:00 πμ

Ένας στους πέντε θανάτους παιδιών συνδέεται με ανεπαρκή ανάπτυξη

Ενισχύεται διαρκώς το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια - Κλειστή παραμένει η E.O. Αθηνών - Θεσσαλονίκης

03/12/25 8:55 πμ

Ενισχύεται το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια – Κλειστή παραμένει η E.O. Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Το βιβλίο του «Ιθάκη» παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

03/12/25 8:50 πμ

Το βιβλίο του «Ιθάκη» παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας