Ιούνιος 1818. Ένα φλεγόμενο αντικείμενο από τον ουρανό έπεσε στις Σέρρες. Η έντονη λάμψη που προκάλεσε έγινε αντιληπτή από δυο Γερμανούς που βρίσκονταν εκεί κοντά.

Από περιέργεια άρχισαν να ψάχνουν για το άγνωστο αντικείμενο που έπεσε σε κάποιο χωράφι. Μετά από λίγες μέρες κατάφεραν να το εντοπίσουν. Έβγαζε ακόμη καπνούς. Το παρέδωσαν στον Οθωμανό διοικητή της περιοχής, ο οποίος δεν το εκτίμησε ως σημαντικό και στη συνέχεια το χάρισε στον Γερμανό γιατρό του. Εκείνος με τη σειρά του το έδωσε στον Αυστριακό καθηγητή χημείας, Αντρέας Σέρερ. Η περίεργη πέτρα που έπεσε στη γη συνέχισε να αλλάζει χέρια.

Advertisement

Το 1844 ο Σέρερ τον δώρισε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, όπου αποφάσισε να το κρατήσει και να το εκθέσει. Εκεί παραμένει μέχρι σήμερα. Είναι ο μοναδικός μετεωρίτης που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα σε ελληνικό έδαφος. Το Διεθνές Δελτίο Μετεωριτών του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου τον αναφέρει επίσημα ως μετεωρίτη ελληνικής καταγωγής.

Ο μοναδικός “ελληνικός” μετεωρίτης είναι 4,56 δισεκατομμυρίων ετών και έπεσε στις Σέρρες

Ο μετεωρίτης Seres, όπως ονομάστηκε από τον τόπο εύρεσής του, εκτιμάται ότι είναι περίπου 4,56 δισεκατομμυρίων ετών, δηλαδή όσο περίπου χρονολογείται και η Γη. Είναι υπόλειμμα των πρώτων σταδίων της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος. Ανήκει στην κατηγορία των χονδριτών και είναι ένας από τους 67.000 μετεωρίτες που έχουν βρεθεί στον κόσμο. Συνήθως, οι μετεωρίτες είναι θραύσματα αστεροειδών, που κατάφεραν να περάσουν τη γήινη ατμόσφαιρα και να καταλήξουν στην επιφάνεια της Γης.

Ο “ελληνικός” μετεωρίτης Seres χωρίζεται συνολικά σε τέσσερα κομμάτια, το μεγαλύτερο έχει βάρος 4,6 κιλά, το αμέσως επόμενο 1.3 κιλά, ενώ τα άλλα δυο ζυγίζουν 52 και 150 γραμμάρια. Εκτίθεται στο Μουσείο της Βιέννης μαζί με ακόμη 10.000 μετεωρίτες που έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Στο παρελθόν έχουν γίνει αναφορές για πτώση μετεωριτών στην Ελλάδα. Στην περιοχή της Λάρισας το 1706, στη Θράκη το 452, στους Δελφούς και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί, καθώς δεν έχουν βρεθεί δείγματα. Γι΄αυτό χαρακτηρίζονται ως “αμφίβολοι” μετεωρίτες.

Advertisement
Family Kitchen
Ο μοναδικός “ελληνικός” μετεωρίτης είναι 4,56 δισεκατομμυρίων ετών και έπεσε στις Σέρρες

Διακόσια χρόνια από την εύρεσή του, ο μετεωρίτης Seres εκτέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο της Αθήνας, από τις 7 έως τις 11 Νοεμβρίου 2018, με πρωτοβουλία του επίκουρου καθηγητή Ορυκτολογίας-Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Μπαζιώτη.

Ο μετεωρίτης βρισκόταν σε γυάλινη προθήκη, με σταθερές συνθήκες υγρασίας, κλειδαριά και συνεχή ασφάλεια. Οι επισκέπτες απαγορεύεται να τον αγγίξουν για να μην τον “μολύνουν” και τον καταστρέψουν.

Ο γεωλόγος Ιωάννης Μπαζιώτης είναι ο πρώτος Έλληνας που συμμετείχε στην αποστολή ANSMEΤ της NASA για αναζήτηση μετεωριτών στην Ανταρκτική για 80 ημέρες. Γι’ αυτό και η έκθεση ονομάζεται «200 χρόνια και 80 ημέρες. Από τον Seres στην Ανταρκτική». Στη συνέχεια επέστρεψε στο Μουσείο της Βιέννης.

Πηγή αρχικής εικόνας: The Meteoritical Society, the International Society of Meteoritics and Planetery Science

πηγή mixanitouxronou.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα