Πώς να φτιάξετε ποδόλουτρο με ξύδι για φουσκάλες, πόνο, κακοσμία και μύκητες

Το ξύδι έχει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες και αυτές ακριβώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε.

Το ξύδι είναι μια αραιωμένη μορφή οξικού οξέος σε εύχρηστη και αβλαβή μορφή. Το χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε και να καθαρίσουμε. Αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για τα πόδια μας.

Advertisement

Το οξικό οξύ έχει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Το ξύδι μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων μύκητα των ποδιών και δερματικών λοιμώξεων.

Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι το αποσταγμένο λευκό ξύδι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του Sarocladium kiliense, ενός μύκητα που βρίσκεται στο έδαφος και μπορεί να προκαλέσει μια μυκητιασική δερματική ασθένεια στα πόδια.

ΠΡΟΣΟΧΗ αν έχετε διαβήτη: Θα πρέπει να αποφεύγετε τις θεραπείες που αναφέρονται παρακάτω! Οι διαβητικοί θα πρέπει να ακολουθούν μόνο τις οδηγίες του γιατρού τους για θεραπείες τυχόν προβλημάτων στα πόδια.

Ποδόλουτρο με ξύδι για το “πόδι του αθλητή”

Το “πόδι του αθλητή” είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που προσβάλλει τα δάχτυλα των ποδιών, τα οποία φαίνονται κόκκινα και το δέρμα μπορεί να ξεφλουδίσει. Συνοδεύεται από αίσθημα καύσου και φαγούρα.

Για ήπιες μορφές αυτής της πάθησης, το ποδόλουτρο με ξύδι μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Οι αντιμυκητιακές ιδιότητες κάνουν επίσης το ποδόλουτρο με ξύδι μια καλή ιδέα για άτομα με μύκητες των νυχιών των ποδιών.

Μουλιάστε τα πόδια σας για 10 έως 15 λεπτά καθημερινά σε ποδόλουτρο με ξύδι μέχρι να υποχωρήσει η μόλυνση.

Μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά τη διάρκεια του μουλιάσματος.

Μπορεί να χρειαστούν 2 έως 3 εβδομάδες ή περισσότερο για να δείτε βελτίωση στα συμπτώματα.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν μελέτες υψηλής ποιότητας που να δείχνουν ότι το ξύδι είναι πολύ αποτελεσματικό. Και σίγουρα δεν είναι αποτελεσματικό για όλους τους τύπους μυκητών. Αλλά, εφόσον δεν είστε διαβητικοί, δεν υπάρχει κίνδυνος να δοκιμάσετε αυτήν τη θεραπεία στο σπίτι.

Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν ή εάν επιδεινωθούν ή εξαπλωθούν στο πόδι, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Εάν παρατηρήσετε αυξημένη ξηρότητα και σκασίματα στο δέρμα, μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε το μούλιασμα σε μερικές φορές την εβδομάδα αντί για κάθε μέρα.

Advertisement
Babis

Για τη δυσοσμία των ποδιών

Το ξύδι μπορεί επίσης να απολυμάνει τα πόδια. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη ή την μείωση της δυσοσμίας των ποδιών αφού υποχωρούν τα βακτήρια που τα κάνουν να μυρίζουν άσχημα.

Πριν από το μούλιασμα, πλύνετε καλά τα πόδια σας με σαπούνι και νερό.
Στη συνέχεια χαλαρώστε με τα πόδια σας σε ένα ποδόλουτρο με ξύδι.

Εκτός από ποδόλουτρο:

  • Φορέστε βαμβακερές ή μάλλινες κάλτσες “που αναπνέουν”.
  • Φορέστε παπούτσια από δερμάτινα, ή από υλικό που επιτρέπει στα πόδια σας “να αναπνέουν”.
  • Μείνετε ξυπόλητοι όταν είστε στο σπίτι.

Ποδόλουτρο με ξύδι για κάλους και κονδυλώματα

Το ξύδι είναι ένα ήπιο απολεπιστικό, επομένως μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για τη θεραπεία των κάλων και των κονδυλωμάτων. Μετά το μούσκεμα, μπορείτε να λιμάρετε τα πόδια σας με ελαφρόπετρα για να απαλλαγείτε από το σκληρυμένο δέρμα.

Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε ξύδι απευθείας στις πληγείσες περιοχές με ένα βαμβάκι.

Για την ξηροδερμία στα πόδια

Το μούλιασμα ποδιών με ξύδι μπορεί, επίσης, να καταπραΰνει τα ξηρά, σκασμένα πόδια. Χρησιμοποιήστε δροσερό νερό, καθώς το ζεστό νερό μπορεί να στεγνώσει το δέρμα σας. Μουλιάζετε τα πόδια κάθε βράδυ, βάλτε ενυδατική κρέμα και φορέστε κάλτσες.

Το πολύ συχνό ή για πολύ καιρό ποδόλουτρο μπορεί να κάνει τα πόδια σας να αφυδατωθούν ακόμη περισσότερο. Γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το ποδόλουτρο με φειδώ για ξηρά και σκασμένα πόδια.

Πώς να φτιάξετε το διάλυμα για ποδόλουτρο με ξύδι

Το ξύδι δεν θα βλάψει τα πόδια σας, αλλά θα πρέπει να το αραιώσετε σωστά. Γενικά, 1 μέρος ξύδι προς 2 μέρη νερό είναι μια καλή αναλογία.

Εάν εφαρμόζετε το ποδόλουτρο με αραιωμένο ξύδι και μετά από αρκετές μέρες δεν παρατηρείτε καμία διαφορά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο δυνατό δυνατό διάλυμα ξυδιού.

Αν και το καθαυτό ποδόλουτρο θα σας μυρίζει έντονα, αυτή η μυρωδιά θα εξαφανιστεί μόλις στεγνώσει το ξύδι από τα πόδια σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια στο διάλυμα, για να αλλάξετε ελαφρώς το άρωμα.

Πηγή: www.giatros-in.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε χθες το βράδυ

02/08/25 4:44 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

02/08/25 2:31 μμ

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

02/08/25 1:56 μμ

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

02/08/25 2:24 μμ

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

02/08/25 2:07 μμ

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

02/08/25 2:01 μμ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

02/08/25 1:56 μμ

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

02/08/25 12:28 μμ

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

02/08/25 12:23 μμ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης - Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

02/08/25 12:15 μμ

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης – Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών

02/08/25 11:15 πμ

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών

Σέρρες: Ένας αρχαίος Σπαρτιάτης ο στρατηγός Βρασίδας "κοιμάται" στην Αμφίπολη

02/08/25 11:06 πμ

Σέρρες: Ένας αρχαίος Σπαρτιάτης ο στρατηγός Βρασίδας “κοιμάται” στην Αμφίπολη