Το διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ επλήγη σήμερα από τις χειρότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ αφότου άρχισαν να τηρούνται συστηματικά μετεωρολογικά αρχεία, το 1884, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ... Περισσότερα

Το Χονγκ Κονγκ πλήττεται από τις χειρότερες βροχές των τελευταίων 140 ετών

Epiloges Press

Epiloges Press

Το διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ επλήγη σήμερα από τις χειρότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ αφότου άρχισαν να τηρούνται συστηματικά μετεωρολογικά αρχεία, το 1884, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες και να υπάρξουν πολλά προβλήματα στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες, προτού καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το πέρασμα τυφώνα.

Advertisement
 

Τη γειτονική κινεζική μητρόπολη Σεντζέν έπληξαν ταυτόχρονα από χθες Πέμπτη οι χειρότερες βροχοπτώσεις στα χρονικά από το 1952, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Η περιοχή βρέθηκε αντιμέτωπη με ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες και θερμοκρασίες ρεκόρ το καλοκαίρι, φαινόμενα που όπως τονίζουν επιστήμονες επιδεινώνει η κλιματική αλλαγή.

Το παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ, η μετεωρολογική υπηρεσία της μεγαλούπολης, έκανε λόγο για κατακρημνίσεις 158,1 χιλιοστών μόνο από τις 23:00 μέχρι τα μεσάνυχτα [σ.σ. τοπικές ώρες· από τις 18:00 ως τις 19:00 χθες Πέμπτη ώρες Ελλάδας].

Ως τώρα, οι αρχές δεν έχουν κάνει λόγο για θύματα.

Ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα «εξαιτίας των ακραίων συνθηκών», όπως και μέρος της υπηρεσίας τελωνείων στα σύνορα Χονγκ Κονγκ – Σεντζέν.

Αυτή η τελευταία, έδρα κινεζικών μεγάλων ονομάτων του τομέα της τεχνολογίας, έχει 17,7 εκατομμύρια κατοίκους.

Σύμφωνα με τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, οι αρχές της Σεντζέν σκέφτονται να απελευθερώσουν ποσότητες ύδατος από ταμιευτήρες της μεγαλούπολης, κάτι που αν προχωρήσει υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει πλημμύρες στο βόρειο τμήμα της ημιαυτόνομης περιοχής.

Η εταιρεία διαχείρισης του μετρό του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε πως έθεσε εκτός λειτουργίας μέρος του δικτύου -τουλάχιστον μια από τις γραμμές- διότι πλημμύρισε σταθμός.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χρήστες μεταφόρτωσαν στιγμιότυπα που δείχνουν συρμό να μη σταματά στον σταθμό Γουόνγκ Τάι Σιν, όπου η αποβάθρα είχε καλυφθεί από νερά. Νερά μπήκαν επίσης σε άλλους σταθμούς.

Στους δρόμους, οχήματα και λεωφορεία βυθίζονταν στα νερά περίπου ως τη μέση.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ, οι καταρρακτώδεις βροχές οφείλονται σε βαρομετρικό χαμηλό που αποτελεί «υπόλειμμα του Χαϊκούι», του τυφώνα που έπληξε την Ταϊβάν στις αρχές της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν κάπου εκατό άνθρωποι, να ξεριζωθούν δέντρα και να υποστούν ζημιές δρόμοι, προτού κατευθυνθεί στη νότια Κίνα, υποβαθμισμένος σε καταιγίδα.

Advertisement
MEGA

Τη νότια Κίνα έπληξαν το σαββατοκύριακο δυο τυφώνες, ο ένας πίσω από τον άλλο: ο Σαολά και ο Χαϊκούι.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση των τροπικών καταιγίδων, που φέρνουν πλέον μεγαλύτερες ποσότητες βροχής και ισχυρότερες ριπές ανέμων και προκαλούν αστραπιαίες πλημμύρες και ζημιές σε παραθαλάσσιες περιοχές, σημειώνουν ειδικοί.

Στην άλλη άκρη της χώρας, στην πρωτεύουσα Πεκίνο, σημειώθηκαν στα τέλη του Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου οι πιο σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων 140 ετών, με τη γειτονική επαρχία Χεμπέι να υφίσταται ιδιαίτερα βαρύ χτύπημα. Οι βροχοπτώσεις αυτές είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

ΦΩΤΟ: EPA/DANIEL CENG

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραμυθένια Χριστούγεννα στις Σέρρες – Έναρξη της Πολιτείας των Ευχών

05/12/25 12:31 μμ

Παραμυθένια Χριστούγεννα στις Σέρρες – Πότε ξεκινάει η Πολιτεία των Ευχών

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην επαρχιακή οδο Σιδηροκάστρου – Λιθοτόπου λόγω έργων

05/12/25 11:59 πμ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην επαρχιακή οδό Σιδηροκάστρου – Λιθοτόπου λόγω έργων

Δραματική διάσωση μητέρας και γιου από το φλεγόμενο σπίτι τους στη Χίο

05/12/25 11:50 πμ

Δραματική διάσωση μητέρας και γιου από το φλεγόμενο σπίτι τους στη Χίο – video

Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2025 φωτίζει τον κόσμο!

05/12/25 11:41 πμ

Παγωμένο Φεγγάρι: Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2025 φωτίζει τον κόσμο!

Μοντέλα χωρίς ηλικία - Ένοικοι γηροκομείου ποζάρουν για ένα ημερολόγιο - ύμνο στη ζωή

05/12/25 11:17 πμ

Ξάνθη: Μοντέλα χωρίς ηλικία – Ένοικοι γηροκομείου ποζάρουν για ένα ημερολόγιο – ύμνο στη ζωή

Στις Σέρρες η ετήσια γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών - video

05/12/25 10:44 πμ

Στις Σέρρες η ετήσια γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών – video

Γιώργος Κώτσηρας: Ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της οικονομίας και τη φορολογική δικαιοσύνη

05/12/25 10:35 πμ

Γιώργος Κώτσηρας: Ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της οικονομίας και τη φορολογική δικαιοσύνη

Που στήθηκαν αγροτικά μπλόκα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία- Σήμερα στα «Πράσινα Φανάρια»

05/12/25 9:48 πμ

Που στήθηκαν αγροτικά μπλόκα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία- Σήμερα στα «Πράσινα Φανάρια»

Χριστουγεννιάτικη Εθελοντική Αιμοδοσία από την 1η Τ.ΟΜ.Υ Σερρών

05/12/25 9:42 πμ

Χριστουγεννιάτικη Εθελοντική Αιμοδοσία από την 1η Τ.ΟΜ.Υ Σερρών

ΥΠΑΑΤ: Οδηγίες για τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων ενόψει της εορταστικής περιόδου στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της ευλογιάς

05/12/25 9:37 πμ

ΥΠΑΑΤ: Οδηγίες για τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων ενόψει της εορταστικής περιόδου στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της ευλογιάς

ΔΕΕΠ Σερρών: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο πλαίσιο της δράσης «Κι Εγώ Μπορώ»

05/12/25 9:06 πμ

ΔΕΕΠ Σερρών: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο πλαίσιο της δράσης «Κι Εγώ Μπορώ»

Βασίλης Σπανάκης: Ο νέος Κώδικας είναι «μια μεγάλη αλλαγή υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

05/12/25 9:02 πμ

Βασίλης Σπανάκης: Ο νέος Κώδικας είναι «μια μεγάλη αλλαγή υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»