Πότε φυτεύουμε σκόρδα;

1285
Πότε φυτεύουμε σκόρδα;
Πότε φυτεύουμε σκόρδα;

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση και καλλιέργεια σκόρδου;

Το σκόρδο είναι από τα πιο διάσημα μυρωδικά, γνωστό για το χαρακτηριστικό του άρωμα και την πικάντικη γεύση που χαρίζει στο φαγητό.

Οι ξεροί βολβοί του σκόρδου, γνωστοί και ως κεφαλές σκόρδου, αποτελούνται από τις σκελίδες που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, ενώ τα φρέσκα χλωρά στενόμακρα φύλλα του θυμίζουν φύλλα κρεμμυδιού και δίνουν μοναδικό άρωμα σε σαλάτες, ομελέτες και μανιτάρια.

Το σκόρδο είναι ένα από τα λαχανικά που καλλιεργούνται με κομμάτια που περισσεύουν στην κουζίνα και είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί στο σπίτι, αρκεί να φυτέψουμε μερικές σκελίδες από το σκόρδο που έχουμε αγοράσει.

Τα χλωρά φύλλα μπορούμε να τα καταναλώσουμε αφού φτάσουν σε ύψος 20-30 εκατοστών, ενώ πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο ξερός βολβός χρειάζεται αρκετούς μήνες για να σχηματιστεί.

Η καλλιέργεια του σκόρδου ανήκει στην ίδια οικογένεια με την καλλιέργεια του κρεμμυδιού και την καλλιέργεια του πράσου, και συμπληρώνουν το χειμωνιάτικο παρτέρι με τα μυρωδικά μας μαζί με την καλλιέργεια της ρόκας, την καλλιέργεια του μαϊντανού και την καλλιέργεια του άνηθου.

Για να επιτύχουμε πλούσια συγκομιδή, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την κατάλληλη εποχή φύτευσης, για την παραγωγή ξερού σκόρδου και για την κατανάλωση χλωρού σκόρδου.

Ας δούμε λοιπόν πότε φυτεύεται το σκόρδο, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση ώστε να απολαμβάνουμε μεγάλες κεφαλές σκόρδου με πλούσιο άρωμα.

Πότε φυτεύουμε σκόρδα;

1. Ποια εποχή φυτεύονται τα σκόρδα;

Η καλλιέργεια του σκόρδου χρειάζεται δροσερό καιρό κατά την περίοδο φύτευσης για να βλαστήσει και να αναπτυχθεί το φύλλωμα του.

Ανάλογα την περιοχή που καλλιεργούμε και ανάλογα αν φυτεύουμε για χλωρό ή ξερό σκόρδο, η εποχή φύτευσης μπορεί να είναι διαφορετική.

Για την παραγωγή ξερού σκόρδου, κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, ενώ για πιο ψυχρές και ορεινές περιοχές, φυτεύουμε τα σκόρδα την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου.

Για την παραγωγή φρέσκου χλωρού σκόρδου για τις σαλάτες μας, μπορούμε να φυτέψουμε όλη την περίοδο του φθινοπώρου, στα τέλη του χειμώνα και όλη την περίοδο της άνοιξης.

2. Πώς φυτεύουμε σκόρδο και σε τι αποστάσεις;

Το σκόρδο πολλαπλασιάζεται με βολβίδια της κεφαλής του σκόρδου, τις γνωστές μας σκελίδες, οι οποίες φυτεύουνται στον κήπο ή σε γλάστρες.

Φυτεύουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε βάθος 2-3 εκατοστών μέσα στο χώμα σε αποστάσεις φύτευσης 10-15 εκατοστών μεταξύ των σκελίδων και 20-30 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.





3. Πώς επιλέγουμε σκελίδες σκόρδου για φύτευση;

Για τη φύτευση του σκόρδου, μπορούμε να διαχωρίσουμε τις εξωτερικές σκελίδες που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από τις εσωτερικές σκελίδες του σκόρδου που είναι πιο μικρές.

Οι πιο μεγάλες σκελίδες δίνουν παραγωγή μεγαλύτερων κεφαλών σκόρδου, γι’ αυτό τις προτιμούμε για καλλιέργεια ξερού σκόρδου.

Κρατάμε τις μικρότερες σκελίδες σκόρδου για να τις φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα για την παραγωγή χλωρού σκόρδου.

Οι εξωτερικές σκελίδες έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και τις προτιμάμε για καλλιέργεια ξερού σκόρδου

4. Πώς βελτιώνουμε το χώμα για να φυτέψουμε σκόρδα;

Τα σκόρδα ευδοκιμούν καλύτερα σε αφράτα, ελαφριά και γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση.

Σε βαριά αργιλώδη εδάφη που κρατούν πολλή υγρασία, οι κεφαλές τους σκόρδου γίνονται μικρότερες σε μέγεθος και ενδέχεται να σαπίσουν λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Για να έχουμε παραγωγή κεφαλών μεγάλου μεγέθους, κατά την προετοιμασία της φύτευσης, οργώνουμε το χωράφι και ενσωματώνουμε εδαφοβελτιωτικά υλικά όπως το κομπόστ και η χωνεμένη κοπριά που εμπλουτίζουν το χώμα με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

5. Πώς φυτεύουμε σκόρδα σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Αν δεν διαθέτουμε κήπο, μπορούμε να φυτέψουμε σκόρδο σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, στη βεράντα και στην αυλή μας επιλέγοντας σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

Για τη φύτευση του σκόρδου, επιλέγουμε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, σχετικά ρηχές με βάθος 15-20 εκατοστών και πλατιές που μας επιτρέπουν να φυτέψουμε αρκετές σκελίδες σκόρδου.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα για να καλύτερο αερισμό και απομάκρυνση του νερού που περισσεύει, ώστε να αναπτυχθούν καλύτερα οι βολβοί του σκόρδου και να έχουμε πλούσια παραγωγή.

6. Με ποια άλλα λαχανικά και μυρωδικά φυτεύεται μαζί το σκόρδο;

Αν ο χώρος που διαθέτουμε είναι περιορισμένος, το σκόρδο μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια σε γλάστρες ή στον λαχανόκηπο μαζί με άλλα κηπευτικά για να εξοικονομήσουμε χώρο.

Φυτεύουμε λοιπόν τα σκόρδα ανάμεσα από την καλλιέργεια του μαρουλιού, την καλλιέργεια του σπανακιού, την καλλιέργεια του αρακά, την καλλιέργεια του μαϊντανού και την καλλιέργεια του σέλινου.

Με αυτό τον τρόπο, έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών και παράλληλα εξοικονομούμε νερό, θρεπτικά συστατικά και λίπασμα στις καλλιέργειες μας.

Κι ένα μυστικό για τη φύτευση του σκόρδου

Μετά την φύτευση του σκόρδου, οι καλλιεργητές παραδοσιακά ρίχνουν στάχτη επιφανειακά στις θέσεις φύτευσης του σκόρδου για να εμποδίσουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων αγριόχορτων και να κάνουν παράλληλα πιο αφράτο το χώμα.

πηγή mistikakipou.gr