Ενεργοποιείται από την 1η Φεβρουαρίου ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής. Ένα νέο εργαλείο διαχείρισης καταγγελιών των καταναλωτών που δημιούργησε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων για θέματα λογαριασμών, συνδέσεων, εξυπηρέτησης, δυσχερειών ... Περισσότερα

Ενεργειακός διαμεσολαβητής στην υπηρεσία των καταναλωτών για παράπονα και καταγγελίες

Epilogestv

Epilogestv

Ενεργοποιείται από την 1η Φεβρουαρίου ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής. Ένα νέο εργαλείο διαχείρισης καταγγελιών των καταναλωτών που δημιούργησε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων για θέματα λογαριασμών, συνδέσεων, εξυπηρέτησης, δυσχερειών στην αλλαγή προμηθευτή κ.α.

Ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής αποτελεί τη συνέχεια του εργαλείου “myΡΑΕ” για την υποβολή καταγγελιών και παραπόνων τα οποία μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας διοχετεύονται στον προμηθευτή ή τον διαχειριστή τον οποίο αφορούν. Με βάση τη διαδικασία που έχει θεσμοθετηθεί, για κάθε αίτημα παρέχεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να απορρίψουν έως και τρεις φορές την απάντηση που λαμβάνουν από την εταιρία ως ανεπαρκή. Μετά την τρίτη απόρριψη από τον καταναλωτή, το αίτημα καταχωρείται οριστικά ως απορριφθέν. Στο εξής, από το σημείο της απόρριψης θα ξεκινά η δυνατότητα της ενεργειακής διαμεσολάβησης.

“Ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής θεωρούμε ότι θα βελτιώσει το επίπεδο εξυπηρέτησης των καταναλωτών“, επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕΕΥ Αθανάσιος Δαγούμας και προσθέτει: “Είναι στην παιδεία μας, ο καταναλωτής να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια από όλους τους φορείς της αγοράς”.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Αρχής, περίπου το 15 % των παραπόνων των καταναλωτών φθάνει στο στάδιο αυτό, δηλαδή των τριών απορρίψεων και θα μπορούν στο εξής να οδηγούνται στη διαμεσολάβηση η οποία αποτελεί ουσιαστικά μια πρόσθετη επιλογή για τον καταναλωτή στην περίπτωση που η διαβίβαση του παραπόνου στον προμηθευτή του δεν οδήγησε σε ικανοποίησή του.

Ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής θα προτείνει λύση την οποία ο καταναλωτής και ο προμηθευτής / διαχειριστής θα έχουν την ευχέρεια να αποδεχθούν ή να απορρίψουν. Η λύση μπορεί να περιλαμβάνει π.χ διόρθωση της χρέωσης αν υπάρχει λάθος στο λογαριασμό, καταβολή αποζημίωσης, συστάσεις να μην επαναληφθεί η όποια παραβατική συμπεριφορά κ.α.

Οι καταγγελίες για προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που μπορούν να παραπεμφθούν στη διαμεσολάβηση περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: καθυστέρηση της προσφορά προμήθειας, καταχρηστικοί – παραπλανητικοί όροι, προβληματική ενημέρωση για το κόστος και τους όρους παροχής της υπηρεσίας, τροποποίηση των όρων της σύμβασης, προσκόμματα κατά την υπαναχώρηση, προβληματικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα, προωθητικές πρακτικές, καθυστέρηση της τελικής εκκαθάρισης, καθυστέρηση απάντησης σε αιτήματα, ανεπάρκεια απαντήσεις, συμπεριφορά του προσωπικού, ασάφεια του λογαριασμού, αμφισβήτηση χρεώσεων και ρητρών, θέματα πληρωμών και διακανονισμών.

Advertisement
Babis

Για τους διαχειριστές τίθενται θέματα σχετικά με αμφισβήτηση του ύψους της καταναλωσης, καθυστέρησης της σύνδεσης, των νέων παροχών και της αλλαγής προμηθευτή, ρευματοκλοπών, βλαβών στο δίκτυο και αυξομείωσης της τάσης, κ.α.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Απολογείται σήμερα ο 56χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την κατάκοιτη θεία του

02/02/26 10:27 πμ

Σέρρες: Απολογείται σήμερα ο 56χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την κατάκοιτη θεία του

Κολομβία: Πνίγηκε ο υπ’ αριθμόν 2 του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών

02/02/26 10:19 πμ

Κολομβία: Πνίγηκε ο υπ’ αριθμόν 2 του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών

Εισιτήριο 2 ευρώ στους τουρίστες για να θαυμάζουν από κοντά τη «Φοντάνα Ντι Τρέβι» στη Ρώμη

02/02/26 10:15 πμ

Εισιτήριο 2 ευρώ στους τουρίστες για να θαυμάζουν από κοντά τη «Φοντάνα Ντι Τρέβι» στη Ρώμη

Νίκος Παπαθανάσης: Ανάπλαση παραλίμνιας ζώνης Καστοριάς, ύψους 6,65 εκατ. ευρώ

02/02/26 10:07 πμ

Νίκος Παπαθανάσης: Ανάπλαση παραλίμνιας ζώνης Καστοριάς, ύψους 6,65 εκατ. ευρώ

Χίος: Τεράστιος βράχος έπεσε στην εθνική οδό λόγω της έντονης βροχόπτωσης

02/02/26 10:01 πμ

Χίος: Τεράστιος βράχος έπεσε στην εθνική οδό λόγω της έντονης βροχόπτωσης

ΑΔΕΔΥ: Διαρροή ή προκατασκευασμένη είδηση - Θεωρούμε πως έχει υποχρέωση το ΣΤΕ να τοποθετηθεί και να ενημερώσει

02/02/26 9:55 πμ

ΑΔΕΔΥ: Διαρροή ή προκατασκευασμένη είδηση – Θεωρούμε πως έχει υποχρέωση το ΣΤΕ να τοποθετηθεί και να ενημερώσει

Συνολικά 178 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική για την κακοκαιρία στην Κεντρική Μακεδονία

02/02/26 9:45 πμ

Συνολικά 178 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική για την κακοκαιρία που «χτύπησε» χθες την Κεντρική Μακεδονία

Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι - Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

02/02/26 12:02 πμ

Μεντιλίμπαρ: «Ξεκάθαρο το πέναλτι – Αυτά που έγιναν σήμερα εδώ δεν προάγουν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

01/02/26 11:58 μμ

Ηλιόπουλος: «Είδατε πέναλτι-μαϊμού; Το λόγο στο εξής θα έχει ο εισαγγελέας. Σκάψανε το λάκκο που θα πέσουν μέσα μόνοι τους»

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

01/02/26 11:47 μμ

Ευρωπαϊκό γυναικών: Η Ουγγαρία αντίπαλος της εθνικής στον ημιτελικό

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

01/02/26 11:42 μμ

Τεττέη και Αντίνο έκαναν τη διαφορά στο 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Κηφισιάς

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ

01/02/26 11:38 μμ

Ο Ολυμπιακός «έκλεψε» το βαθμό από την ΑΕΚ