12.1 C
Serres

Πέντε γιατροσόφια για τον ξηρό βήχα

Date:

Ο βήχας χωρίζεται σε υγρό (παραγωγικό) ή ξηρό, που δεν παράγει βλέννα. Και οι δύο τύποι βήχα μπορεί να εμφανιστούν σε παιδιά και ενήλικες. Τις περισσότερες φορές, ο ξηρός βήχας είναι αποτέλεσμα κάποιου ιού. Μάλιστα, δεν είναι ασυνήθιστο να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες μετά από κρυολόγημα ή γρίπη. Άλλες κοινές αιτίες του ξηρού βήχα είναι το άσθμα, η διαταραχή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οπισθρινική ενστάλαξη, οι αλλεργίες και ο κοκκύτης.

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν κάποια γιατροσόφια ή συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ανακούφιση και την εξάλειψη των αιτιών του ξηρού βήχα.

Ας δούμε μερικά αποτελεσματικά γιατροσόφια που μπορείτε να δοκιμάσετε για την αντιμετώπιση του ξηρού βήχα.

Σούπα, ζωμός, τσάι ή άλλο ζεστό ρόφημα

Τα ζεστά υγρά όπως η σούπα και το τσάι βοηθούν στην προσθήκη υγρασίας, ενώ παρέχουν άμεση ανακούφιση για τον πονόλαιμο και τον ερεθισμένο λαιμό. Τα ζεστά υγρά βοηθούν επίσης στην ενυδάτωση του οργανισμού, κάτι που είναι απαραίτητο για τη διαδικασία ανάκαμψης. Γενικά, αν έχετε ξηρό βήχα, τότε να ξέρετε ότι τα υγρά είναι φίλοι σας. Το να παραμένετε ενυδατωμένοι βοηθά να διασφαλίσετε ότι ο λαιμός σας παραμένει υγρός, ώστε να μπορεί να επουλωθεί σωστά. Ο στόχος είναι να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα, αλλά όσο περισσότερο τόσο καλύτερα.

Μέλι

Το μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο λαιμό. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάσπαση της βλέννας και να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Δοκιμάστε να προσθέσετε μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι ή ζεστό νερό με λεμόνι. Ή απλά μπορείτε να τρώτε μία κουταλιά μέλι κάθε φορά που επανέρχεται ο βήχας.

Γαργάρες με αλατόνερο

Το αλατόνερο καταπραΰνει τους φλεγμονώδεις ιστούς και προάγει την επούλωση. Το αλάτι μπορεί επίσης να σκοτώσει τα βακτήρια στο στόμα και στο λαιμό. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι οι γαργάρες με αλατόνερο τρεις φορές την ημέρα μειώνουν τη διάρκεια του βήχα κατά 2,4 ημέρες. Μειώνουν επίσης τη διάρκεια της βραχνάδας της φωνής, και της βουλωμένης μύτης αλλά και τη συχνότητα του φτερνίσματος.





Για να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο, ανακατέψτε 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε μία γουλιά. Γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω και κάντε γαργάρες απαλά για 30 δευτερόλεπτα και μετά φτύστε. Μην καταπίνετε ποτέ το αλατόνερο.

Βότανα

Πολλά βότανα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος στο λαιμό. Τα βότανα είναι επίσης γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα βότανα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ξηρού βήχα περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • θυμάρι
  • μέντα
  • ρίζα γλυκόριζας
  • ρίζα marshmallow
  • marjoram
  • ginger

Μπορείτε να προσθέσετε βότανα στη διατροφή σας παρασκευάζοντάς τα σε τσάι ή προσθέτοντάς τα στις αγαπημένες σας συνταγές. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε συμπληρώματα και εκχυλίσματα στο τοπικό κατάστημα υγιεινής διατροφής της περιοχής σας.

Βρομελίνη

Η βρομελίνη είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στον ανανά. Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρησμένου και ερεθισμένου ιστού του λαιμού. Η βρομελίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάσπαση της βλέννας. Μπορείτε να πάρετε μια μικρή δόση βρομελίνης σε ένα ποτήρι χυμό ανανά, αλλά πολλοί άνθρωποι προτιμούν να λαμβάνουν συμπληρώματα, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση.

πηγή healthstat.gr

ΥγείαΠέντε γιατροσόφια για τον ξηρό βήχα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υπουργείο Υγείας: Η προκήρυξη για προσλήψεις 324 γιατρών στα Κέντρα Υγείας

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα...

Ινομυώματα: Πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται;

Μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών έχουν οι γυναίκες με ινομυώματα που...

Λοιμώξεις του ουροποιητικού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από λοιμώξεις...

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά παρτίδες λευκής και καστανής ζάχαρης

Παρτίδες λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης, καθώς και καστανής από ζαχαροκάλαμο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα