5.4 C
Serres

Η Κίνα εξήρε την «ανεξαρτησία» της Γαλλίας

Date:

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι εξήρε χθες Τρίτη στο Παρίσι την «ανεξάρτητη» πολιτική της Γαλλίας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του στο Πεκίνο.

Ο Ουάνγκ Γι, ο οποίος κάνει περιοδεία στην Ευρώπη από την Παρασκευή, μετέβη τη Γερμανία για τη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια και κατόπιν στην Ισπανία όπου έκανε την πρώτη του επίσκεψη έπειτα από έξι χρόνια.

Η Γαλλία ήταν χθες ο τελευταίος του σταθμός, για τον λεγόμενο στρατηγικό διάλογο των δυο χωρών. Η επίσκεψη εξάλλου συνέπεσε με την 60ή επέτειο της αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων.

Οι δυο χώρες «πρέπει να ενισχύσουν τη στρατηγική συνεργασία, να βαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία και να συμβάλουν στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο», υπογράμμισε ο Ουάνγκ Γι.

Γαλλία και Κίνα είναι κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Κίνα εκτιμά την προσήλωση της Γαλλίας στην ανεξαρτησία και στην αυτονομία» των πολιτικών της, είπε ακόμη ο Ουάνγκ Γι στον Εμανουέλ Μακρόν, κατά τις υπηρεσίες του.

Η Γαλλία, επί προεδρίας του στρατηγού Σαρλ Ντε Γκολ, έγινε το 1964 η πρώτη μεγάλη δυτική χώρα που σύναψε διπλωματικές σχέσεις και αντάλλαξε πρεσβευτές με τη ΛΔ Κίνας.

Η απόφαση, τολμηρή την εποχή, αναφέρεται συχνά ως υπόδειγμα ανεξάρτητης διπλωματίας από κινέζους αξιωματούχους.





Ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε με τον Ουάνγκ Γκι την ενίσχυση των διμερών σχέσεων «στον αγροδιατροφικό τομέα και στην αεροναυτική», ανέφερε από την πλευρά του το Ελιζέ.

Η Γαλλία αναμένει εξάλλου το «άνοιγμα της κινεζικής αγοράς», θύμισε ακόμη ο κ. Ουάνγκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ακόμη συζητήθηκε «ο κεφαλαιώδης ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα στην επίλυση του επιθετικού ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας», πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες του κ. Μακρόν.

Η κινεζική ανακοίνωση δεν αναφέρεται στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο καλεί γενικά να γίνεται σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, διατύπωση που υπονοείται πως συμπεριλαμβάνει την Ουκρανία. Αλλά η κυβέρνηση της Κίνας ουδέποτε καταδίκασε δημόσια την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της, ενώ εν μέσω της σύρραξης η σινορωσική εταιρική σχέση ενισχύθηκε.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚόσμοςΗ Κίνα εξήρε την «ανεξαρτησία» της Γαλλίας

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ανακαλύφθηκε αλφάβητο 500 χρόνια πριν από τους Φοίνικες – Αλλάζει την ιστορία της γραφής

Ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία που θεωρούν ότι αποτελούν το αρχαιότερο...

Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα