Γιατί ο σκύλος μου τρέμει στον ύπνο του;

 Γιατί ο σκύλος μου τρέμει στον ύπνο του;
 Γιατί ο σκύλος μου τρέμει στον ύπνο του;

 Είναι απόγευμα και επιτέλους έχετε την ευκαιρία να αράξετε λιγάκι στον καναπέ του σπιτιού σας και να χαλαρώσετε. 

 Καθώς απολαμβάνετε την ηρεμία και την ξεκούρασή σας όμως, ρίχνετε μια ματιά στον αγαπημένο τετράποδο φίλο σας και βλέπετε πως αρχίζει ξαφνικά να τρέμει ενώ πριν λίγο απλώς κοιμόταν.

 Η αλήθεια είναι πως το τρέμουλο του σκύλου μπορεί να οφείλεται σε κάποια ασθένεια. Ωστόσο, αν το κατοικίδιό σας δε φαίνεται να έχει σπασμούς ή να παρουσιάζει ακαμψία αμέσως μετά τον ύπνο του, τότε δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ανησυχείτε. 

 Το περιστασιακό τρέμουλο του σκύλου ενώ κοιμάται είναι απολύτως φυσιολογικό και σημαίνει απλώς πως ο μπαγασάκος σας ονειρεύεται!

 Μπορεί πράγματι ο σκύλος μου να ονειρεύεται στον ύπνο του;

 Η απλή και σύντομη απάντηση είναι πως ναι, πράγματι, μπορεί. Οποιοδήποτε ζωάκι είναι σε θέση να μπει στη φάση REM του ύπνου, παράλληλα μπορεί να δει και ένα σωρό όνειρα.

Advertisement

 Οι σκύλοι ανήκουν ανάμεσα σε αυτά τα ζωάκια. Έτσι, έχουν έναν κανονικό κύκλο ύπνου REM, όπως ακριβώς και εμείς. 

 Επί της ουσίας, κάτι τέτοιο σημαίνει πως όταν φτάνουν σε αυτό το βαθύτερο επίπεδο ύπνου, μπορούν και βλέπουν διάφορα όνειρα. Μάλιστα, αυτά παίζει να είναι και αρκετά αληθοφανή για τους ίδιους.

 Από εκεί και πέρα, δεν έχει σημασία τι ακριβώς ονειρεύονται. Εσείς σαν αφεντικά θα είστε σε θέση να δείτε κάθε μικρή ή μεγάλη σύσπαση ή κίνηση των μυών τους, όπως ακριβώς θα γινόταν κι αν παρακολουθούσατε έναν άνθρωπο να κοιμάται.

 Σύμφωνα με τον περίφημο Stanley Coren, διάσημο καθηγητή της ψυχολογίας στο University of British Columbia, τα ζώα που βρίσκονται στο στάδιο REM του ύπνου έχουν τη τάση να ονειρεύονται.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, τα μάτια τους εξακολουθούν να κινούνται πίσω από τα βλέφαρά τους, τα οποία παραμένουν ερμητικά κλειστά.

 Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της ονειρικής κατάστασης, οι μεγάλοι μύες που έχουν την ικανότητα να θέτουν σε κίνηση ολόκληρο το κορμί τους, παύουν πλέον να λειτουργούν.

 Σκεφτείτε τη συγκεκριμένη λειτουργία σαν έναν διακόπτη φωτός. Μπορείτε να τον ανοίξετε ή τον κλείσετε και αντίστοιχα να έχετε τα φώτα του δωματίου σας αναμμένα ή σβηστά.

 Κατά παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και ο συγκεκριμένος μηχανισμός στα κατοικίδιά μας. Πρόκειται βασικά για ένα μέρος του εγκεφάλου του εκάστοτε σκύλου που έχει δύο τέτοιους «διακόπτες» για την κατάλληλη ρύθμιση της κίνησης του σώματος κατά τη διάρκεια όλων των φάσεων του ύπνου. 

 Βέβαια, εννοείται πως αυτοί οι «διακόπτες» υπάρχουν σε όλα τα θηλαστικά που έχουν τη δυνατότητα να ονειρεύονται, όπως είμαστε εμείς και οι σκύλοι. 

 Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το εξής: αν αυτοί οι «διακόπτες» δεν υπήρχαν, τότε όλα τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, θα πραγματοποιούσαν επακριβώς τα όνειρά τους!

 Ωραία, ο σκύλος μου ονειρεύεται. Γιατί κουνιέται έτσι όμως;

 Σε γενικές γραμμές, όλοι οι σκύλοι μπορούν να εμφανίζουν μικρότερες ή μεγαλύτερες μυϊκές κινήσεις ενώ ονειρεύονται.

 Παρόλα αυτά, σχετικές έρευνες και αναφορές μας δείχνουν πως παρόμοια συμβάντα εμφανίζονται συχνότερα σε κουτάβια νεαρής ηλικίας ή σε ηλικιωμένους σκύλους.

 Η λογική που κρύβεται πίσω από όλα αυτά είναι απλή και είναι η εξής: εάν ο ένας από τους δύο ή και οι δύο διακόπτες «απενεργοποίησης» που αναφέραμε προηγουμένως δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως ή υπολειτουργούν, λόγω της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης, τότε επηρεάζονται και οι μύες.

 Για του λόγου το αληθές, αυτό που συμβαίνει σε μια τέτοια περίπτωση είναι πως οι μύες δεν απενεργοποιούνται εντελώς όσο κοιμούνται τα ζωάκια. Έτσι, ακόμα κι αν εκείνα ονειρεύονται, θα εξακολουθούν να κουνιούνται.

 Με λίγα λόγια, λοιπόν, και για να το πούμε ακόμα πιο απλά: η ποσότητα και η συχνότητα της κίνησης που πραγματοποιείται εξαρτάται από το πόσο αποτελεσματικοί ή αναποτελεσματικοί είναι αυτοί οι δύο διακόπτες που έχει ο κάθε σκύλος ξεχωριστά.

 Γιατί ο σκύλος μου τρέμει στον ύπνο του;

 Τι όνειρα μπορεί να βλέπει ο σκύλος μου;

 Δυστυχώς, δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα ένας ακριβής και σίγουρος τρόπος, προκειμένου να γνωρίζουμε τι όνειρα βλέπουν οι σκύλοι στον ύπνο τους.

 Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προβούμε σε διάφορες υποθέσεις, όπως ακριβώς κι εσείς.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, ο σκυλάκος σας μπορεί να βλέπει στον ύπνο του πως κυνηγάει εκείνη τη γάτα που του ξεφεύγει διαρκώς και τελικά την πιάνει ή μπορεί απλώς να ονειρεύεται τη στιγμή που γυρνάτε επιτέλους στο σπίτι μετά από μια μεγάλη ημέρα στη δουλειά και του δίνετε την αγαπημένη του λαχταριστή λιχουδιά, που κρύβετε στο ψηλό ντουλάπι της κουζίνας!

 Πάντως, ό,τι κι αν είναι αυτό που συμβαίνει μέσα στο μικρό, γούνινο κεφαλάκι τους, όσες ώρες κοιμούνται οι σκύλοι, είναι απολύτως αληθινό, τουλάχιστον για εκείνους!

 Ομολογουμένως, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για το τρέμουλο του σκύλου σας, εκτός κι αν εμφανίζει βίαιους και συνεχόμενους σπασμούς ή γίνεται ξαφνικά άκαμπτο κατά τη διάρκεια του ύπνου του.

 Τυχόν περιστασιακές κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι απολύτως φυσιολογικές και μπορεί να αφορούν μικρές κλωτσιές στον αέρα ή άλλες κινήσεις, που συνοδεύονται από διάφορους ήχους μικρής έντασης.

 Βέβαια, καταλαβαίνουμε πως σαν υπεύθυνοι και σωστοί κηδεμόνες ενδέχεται να ανησυχείτε ακόμα μήπως οι συσπάσεις του κουταβιού σας δεν είναι φυσιολογικές ή αν το ίδιο φαίνεται λιγάκι ζαλισμένο όταν ξυπνάει.

 Σε αυτήν την περίπτωση, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε σχετικά με τον/την κτηνίατρό σας. Εκείνος ή εκείνη είναι σε θέση να γνωρίζει ακριβώς τι τρέχει με το λατρεμένο σας κατοικίδιο και να προβεί στις κατάλληλες εξετάσεις για να σας καθησυχάσει.

 Το παραπάνω άρθρο είναι ακόμα μία επιμέλεια του μπλογκ για σκύλους Dogtime για το Epiloges-tv. Ευχαριστούμε πολύ την ηλεκτρονική ιστοσελίδα για τη δημοσίευση των άρθρων μας! Εδώ, θα μαθαίνετε για ό,τι σας απασχολεί σχετικά με την υγεία, τη φροντίδα και τη συμπεριφορά του σκυλάκου σας!