Για τον αείμνηστο Νικόλαο Κλείτο- Χρέος Τιμής και ευγνωμοσύνης

Πριν από λίγες μέρες άφησε τα εγκόσμια και πορεύτηκε στις αιωνίους μονές, πλήρης ημερών, ο συμπατριώτης μας Νικόλαος Κλείτος, Νομικός, κύρια με πλούσια πολιτική δράση και μακροχρόνια θητεία τόσο στο κοινοβούλιο όσο και σε θέσεις ευθύνης διακυβέρνησης σε διάφορα Υπουργεία και κυρίως στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ως εκπαιδευτικός είχα στενή επικοινωνία με την οικογένεια του, κυρίως γιατί είχα μαθητές τις δυο εξαίρετες κόρες του Λίνα και Γιούλη Κλείτου.

Advertisement

Η ουσιαστική όμως και κυρίαρχη επικοινωνία μαζί του υπήρξε η Δημαρχιακή μου Θητεία όταν ο αείμνηστος Νικόλαος Κλείτος ήταν Υπουργός Εσωτερικών στην Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη 1990-1993.

Χωρίς προκαταλήψεις κομματικού και πολιτικού χαρακτήρα με αντιμετώπισε σαν Σερραίο πολίτη υπεύθυνο για την διαχείριση των Δημοτικών πραγμάτων με λαϊκή εντολή στην πρώτη μου Δημαρχιακή θητεία 1991-1994.

Βασική του αρχή ήταν να συμβάλει στην αντιμετώπιση και στη βελτίωση των προβλημάτων της Σερραϊκής κοινωνίας, η οποία, τον τιμούσε αδιαλείπτως με την ψήφο του για το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του Δημάρχου Σερρών την 1-1-1991 μου εδήλωσε ότι οι πόρτες του Υπουργείου Εσωτερικών θα είναι πάντα ανοιχτές για εμένα, χάριν της Σερραϊκής Κοινωνίας, και την πρόθεση του να συνεργαστούμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής μας στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του και των δυνατοτήτων.

Έτσι αφειδώλευτα άρχισε να μας βοηθά ουσιαστικά και αποτελεσματικά για πολλές δραστηριότητες οι οποίες απαιτούσαν οικονομική στήριξη.

Advertisement
ΔΕΗ

Ενδεικτικά αναφέρω:

Α. Οι πρώτες πεζοδρομήσεις γύρω από την Πλατεία Ελευθερίας χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών με ένα κονδύλιο των 60 εκατομμύρια Δρχ.

Β. Ενίσχυση 80 εκατομμύρια Δρχ. από τον ίδιο ως Υπουργό Εσωτερικών για την ανακαίνιση των Κατασκηνώσεων Χρυσοπηγής,

Γ. Επίσης με επιχορήγηση πάλι από τον αείμνηστο Νικόλαο Κλείτο 80 εκατομμύρια Δρχ. ξεκινήσαμε την δημιουργία του πολιτιστικού μεγάρου στο στρόγγυλο της Εθν. Αντίστασης το οποίο ολοκληρώθηκε και με μετέπειτα χρηματοδοτήσεις και έγινε ένα σπουδαίο κέντρο για Πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες.(ΔΕΠΚΑ παλιά σήμερα ΚΕΔΗΣ)

Δ. και πλην πολλών άλλων, η σημαντικότερη βοήθεια είναι η ένταξη της ΔΕΥΑ Σερρών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής που χρηματοδοτούσε έργα για την εξυγίανση των υποδομών του Δήμου.

Έτσι ενώ η ΔΕΥΑ Σερρών ήταν η τελευταία που δημιουργήθηκε στους Δήμους της Ελλάδας (1991) μας ενέταξε σε ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα χρηματοδότησης, από τους πρώτους Πανελληνίως με το σπουδαίο κονδύλιο των 11 δισεκατομμύρια Δρχ.!
Έτσι ξεκίνησε ο Δήμος Σερρών, με την ΔΕΥΑ τα σπουδαία έργα εξυγίανσης των υποδομών της πόλης (Ύδρευση, Αποχέτευση, Βιολογικός Καθαρισμός κλπ.) με αποτέλεσμα την υγεία των προσφερόμενων λειτουργιών ύδρευσης – αποχέτευσης, και Βιολογικός Καθαρισμός για το περιβάλλον.
Αυτές οι υποδομές συνέχισαν να χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλοι οι μετέπειτα Δήμαρχοι μέχρι σήμερα έκαναν σπουδαίο έργο για την βελτίωση συνθήκων διαβίωσης.
Σεμνός και αθόρυβος ο αείμνηστος Νικόλαος Κλείτος δεν υπερηφανεύτηκε ποτέ για αυτή την τόσο σημαντική προσφορά του και όπως μου έλεγε το θεωρούσε χρέος να βοηθά την Σερραϊκή κοινωνία, η οποία τον τιμούσε αδιάλειπτα στα ύπατα πολιτικά αξιώματα.
Το κείμενο μα αυτό είναι ένα ελάχιστο χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης στον Αείμνηστο Συμπολίτη μας Νικόλαο Κλείτο.
Αιωνία του η Μνήμη
και ας είναι ελαφρό το Χώμα που τον σκεπάζει

Με άπειρη Ευγνωμοσύνη
Ζήσης Μητλιάγκας
Φιλόλογος – Πρώην Δήμαρχος Σερρών.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι πυρασφάλειας στα πλοία

03/08/25 1:22 μμ

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι πυρασφάλειας στα πλοία

Πένθος στο Μεσολόγγι: Έφυγε από τη ζωή η γιαγιά αγρότισσα-σύμβολο της ανιδιοτελούς προσφοράς

03/08/25 12:58 μμ

Πένθος στο Μεσολόγγι: Έφυγε από τη ζωή η γιαγιά αγρότισσα-σύμβολο της ανιδιοτελούς προσφοράς

Σίδνεϊ: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ειρήνης και διανομής βοήθειας στη Γάζα

03/08/25 12:58 μμ

Σίδνεϊ: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ειρήνης και διανομής βοήθειας στη Γάζα

Επιδρομή ισραηλινού στρατού κατά στόχων στη Νότια Συρία

03/08/25 12:59 μμ

Επιδρομή ισραηλινού στρατού κατά στόχων στη Νότια Συρία

Μητσοτάκης

03/08/25 11:44 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης : «Στην αγορά εργασίας πλέον, κάτι αλλάζει προς όφελος των πολλών»

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου: "Χρυσός" ο Κώστας Γεννίκης του ΟΦΚΑ στη σφαίρα - video

03/08/25 11:14 πμ

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου: “Χρυσός” ο Κώστας Γεννίκης στη σφαίρα – video

Καρδίτσα: Ελληνικά γουρουνοτσάρουχα ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη

03/08/25 10:15 πμ

Καρδίτσα: Ελληνικά γουρουνοτσάρουχα ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Αυγούστου

03/08/25 10:10 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Αυγούστου

Σκοτώθηκε σε τροχαίο συνεργάτης του Κωνσταντίνου Αργυρού – Αναβλήθηκε η συναυλία

03/08/25 9:56 πμ

Σκοτώθηκε σε τροχαίο συνεργάτης του Κωνσταντίνου Αργυρού – Αναβλήθηκε για σήμερα η συναυλία

Θάσος: Το νησί που συνδυάζει ιστορία, φυσική ομορφιά και αυθεντικότητα

03/08/25 11:16 πμ

Θάσος: Το νησί που συνδυάζει ιστορία, φυσική ομορφιά και αυθεντικότητα

Παλαιό Φάληρο: “Το παιδί κακοποιήθηκε, η μάνα δεν πείθει” λέει ο Καλλιακμάνης – Σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο της

03/08/25 9:30 πμ

Παλαιό Φάληρο: “Το παιδί κακοποιήθηκε, η μάνα δεν πείθει” λέει ο Καλλιακμάνης – Σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο της

Αιώνιοι φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία, ποιοι κινδυνεύουν με διαγραφή – Όλα όσα αλλάζουν

03/08/25 9:22 πμ

Αιώνιοι φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία, ποιοι κινδυνεύουν με διαγραφή – Όλα όσα αλλάζουν