Οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» στην Ερυθρά Θάλασσα.Advertisement   «Είναι η απάντηση στα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στις επαρχίες Σαναά, Χοντέιντα και Τάιζ ... Περισσότερα

Πυραυλική επίθεση στο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» από τους Χούθι

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Advertisement
 

«Είναι η απάντηση στα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στις επαρχίες Σαναά, Χοντέιντα και Τάιζ της Υεμένης», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, σε τηλεοπτική δήλωση την Παρασκευή.

Έξι αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 41, περιλαμβανομένων αμάχων, ανέφερε ο Σάρι σε τηλεοπτική δήλωση.

Ο αμερικανικός και ο βρετανικός στρατός δήλωσαν ότι εξαπέλυσαν την Πέμπτη πλήγματα εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη για να τους αποτρέψουν από το να διαταράξουν περαιτέρω τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις έπληξαν 13 στόχους σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε από την πλευρά του πως οι επιχειρήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας απέναντι στη μόνιμη απειλή που αντιπροσωπεύουν οι Χούθι, λέγοντας πως οι Χούθι έχουν εξαπολύσει 197 επιθέσεις από τον Νοέμβριο.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως η κοινή επιχείρηση είχε στόχο τρεις τοποθεσίες στην πόλη λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα, στις οποίες, όπως σημείωσε, στεγάζονταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και όπλα επιφανείας αέρος.

Όπως πάντα, υπήρξε η μέγιστη φροντίδα στον προγραμματισμό των πληγμάτων για να ελαχιστοποιηθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος για τους αμάχους ή για μη στρατιωτικές υποδομές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η διεξαγωγή των πληγμάτων στο σκοτάδι θα πρέπει επίσης να μετρίασε περαιτέρω οποιουσδήποτε τέτοιους κινδύνους, προσθέτει.

Advertisement
Babis

Ο εκπρόσωπος των Χούθι Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ είπε πως τα πλήγματα ήταν μια “στυγνή επίθεση” εναντίον της Υεμένης ως τιμωρία για την υποστήριξή της στη Γάζα.

«Η αμερικανοβρετανική επίθεση δεν θα μας αποτρέψει από το να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας (…) Θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με την κλιμάκωση», έγραψε ο Μοχάμεντ Αλ-Μπουχάιτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι, στον λογαριασμό του στο X.

Στην Τεχεράνη, το Ιράν, σύμμαχος των Χούθι, καταδίκασε τα πλήγματα τα οποία χαρακτήρισε ‘παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης… των διεθνών νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι επιτιθέμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες αυτών των εγκλημάτων κατά του λαού της Υεμένης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναανί.

Οι αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης και τις πολυπληθέστερες περιοχές της, εξαπολύουν επιθέσεις στη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν προκαλέσει αμερικανικά και βρετανικά αντίποινα από τον Φεβρουάριο.

πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

04/10/25 12:25 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

04/10/25 12:24 πμ

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν '25- '26

04/10/25 12:22 πμ

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν ’25- ’26

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

04/10/25 12:21 πμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

04/10/25 12:19 πμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

04/10/25 12:17 πμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

04/10/25 12:16 πμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

04/10/25 12:14 πμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

04/10/25 12:10 πμ

Βόλος – Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

04/10/25 12:09 πμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

04/10/25 12:07 πμ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο- Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

03/10/25 8:37 μμ

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο