Σε μια κατάμεστη αίθουσα με πλήθος καλεσμένων από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου η παρουσίαση του βιβλίου «Αόρατοι ‘Ανθρωποι: Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη ... Περισσότερα

Παρουσίαση του βιβλίου «Αόρατοι Άνθρωποι: Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη»

Epilogestv

Epilogestv

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με πλήθος καλεσμένων από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου η παρουσίαση του βιβλίου «Αόρατοι ‘Ανθρωποι: Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη» της Τόνιας Τσακίρη, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος στο café του Public Συντάγματος.

Advertisement
 

Για το βιβλίο μίλησαν Κώστας Μπακογιάννης (πρώην Δήμαρχος Αθηνών), η Κατερίνα Γκαγκάκη (επικοινωνιολόγος και πρώην Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών), ο Δημήτρης Τσέλιος (Life & Business coach και συγγραφέας), ο Μιχάλης Σαμόλης, η συγγραφέας Τόνια Τσακίρη, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, μεταφράστρια και ποιήτρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.

Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη, τη συγκλονιστική ζωή του οποίου πραγματεύεται το βιβλίο, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην δημαρχεία Αθηνών, η οποία έχει καταλήξει σε φιλία. Σήμερα ο Μιχάλης Σαμόλης κατοικεί στον αναβαθμισμένο ξενώνα αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων που ανήκει στον ΚΥΑΔΑ). Αναφορά έκανε και στη δημιουργία του μοναδικού ξενώνα αστέγων για χρήστες ναρκωτικών ουσιών το 2020, ενώ τόνισε ότι το θέμα της αστεγίας μπορεί να αντιμετωπιστεί βέβαια, με ολιστική προσέγγιση που να αφορά διαρκή ψυχολογική υποστήριξη, εύρεση εργασίας και επιδότηση στέγασης για τους άστεγους, τους οποίους η κοινωνία πρέπει να τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπους και όχι απλά ως νούμερα. Η κα Κατερίνα Γκαγκάκη επεσήμανε ότι το βιβλίο στοχεύει να αλλάξει τα στερεότυπα της κοινωνίας και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο να βλέπει τους αόρατους ανθρώπους με άλλο μάτι.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μπορεί ένας άστεγος να είναι ευτυχισμένος; Ναι απαντά ο Μιχάλης Σαμόλης, ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που ένα πρωί την εποχή της κρίσης έβαλε όλη τη ζωή του σε μια βαλίτσα, βρέθηκε στον δρόμο, αλλά βρήκε τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του. Σκοπός της ζωής του πλέον είναι να βοηθάει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, να πετύχουν ότι επιθυμούν και να βρουν τη δική τους αποστολή. Πρόκειται για το βιβλίο ενός ανθρώπου που κατρακύλησε χωρίς σταματημό, που γκρεμίστηκε μέχρι τα πέρατα της ανθρώπινης φαντασίας, μα ύστερα βρήκε το κουράγιο να πάρει ξανά τον δρόμο προς την επιφάνεια. Προκαλεί τον αναγνώστη να βιώσει τις προσωπικές, συναρπαστικές ιστορίες του, να διδαχθεί από τα μαθήματα ζωής του δρόμου και να βρει διέξοδο σε κάθε πρόβλημα. Αντέχετε; Ο Μιχάλης Σαμόλης αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση για όλους, ενώ η δημοσιογράφος Τόνια Τσακίρη την καταγράφει. Αυτό που αποδεικνύεται περίτρανα στις σελίδες του βιβλίου είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις μια νέα αρχή στη ζωή σου.

Advertisement

Σήμερα μένει σε ξενώνα αστέγων, είναι πωλητής του περιοδικού δρόμου «σχεδία» και οδηγός στις «Αόρατες Διαδρομές», ενώ το μότο ζωής του είναι ότι η ευτυχία βρίσκεται στα λίγα που είναι και τα σπουδαία και όχι στα πολλά. Παράλληλα, έχει δώσει συνεντεύξεις σε κανάλια της Αμερική, της Κίνα, του BBC, έχει εμφανιστεί σε θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και της Λυρικής Σκηνής και τίποτα δεν τον σταματά.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υποχρεωτικός εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο της Π.Ε. Σερρών

03/12/25 2:45 μμ

Υποχρεωτικός εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο της Π.Ε. Σερρών

Μεθυσμένος και υπό την επήρεια κοκαΐνης ο 29χρονος που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο στην Αρτέμιδα

03/12/25 1:03 μμ

Αρτέμιδα: Μεθυσμένος και υπό την επήρεια κοκαΐνης ο 29χρονος που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

03/12/25 10:41 πμ

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

Σέρρες: «Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί».

03/12/25 10:32 πμ

Σέρρες: «Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί».

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Επιτυχημένες οι «Βυζαντινές Σέρρες»

03/12/25 9:24 πμ

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Επιτυχημένες οι «Βυζαντινές Σέρρες»

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας μας θέλει ‘’ψυχή’’, στοργή, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

03/12/25 9:18 πμ

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας μας θέλει ‘’ψυχή’’, στοργή, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ενεργή στήριξη στους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού

03/12/25 9:12 πμ

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ενεργή στήριξη στους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού

Εκλογές για την ανάδειξη της νέας Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών - Αποτελέσματα

03/12/25 9:10 πμ

Εκλογές για την ανάδειξη της νέας Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών – Αποτελέσματα

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τα Μυστικά του Πύργου της Μάρως» στη Νιγρίτα Σερρών

03/12/25 9:55 πμ

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τα Μυστικά του Πύργου της Μάρως» στη Νιγρίτα Σερρών

Ένας στους πέντε θανάτους παιδιών συνδέεται με ανεπαρκή ανάπτυξη

03/12/25 9:00 πμ

Ένας στους πέντε θανάτους παιδιών συνδέεται με ανεπαρκή ανάπτυξη

Ενισχύεται διαρκώς το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια - Κλειστή παραμένει η E.O. Αθηνών - Θεσσαλονίκης

03/12/25 8:55 πμ

Ενισχύεται το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια – Κλειστή παραμένει η E.O. Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Το βιβλίο του «Ιθάκη» παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

03/12/25 8:50 πμ

Το βιβλίο του «Ιθάκη» παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας