“Η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στις γειτονικές μας χώρες, επιτάσσει η Ελλάδα να είναι έτοιμη μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι το 2030, για όλες τις πιθανές εξελίξεις και ... Περισσότερα

Ν. Δένδιας: Με την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030» προχωρούμε στη θωράκιση της πατρίδας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή

Epilogestv

Epilogestv

“Η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στις γειτονικές μας χώρες, επιτάσσει η Ελλάδα να είναι έτοιμη μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι το 2030, για όλες τις πιθανές εξελίξεις και απέναντι σε οποιαδήποτε αναθεωρητική δύναμη τυχόν απειλήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Advertisement
 

Η “Ατζέντα 2030” προωθεί σημαντικές αλλαγές που οδηγούν τις Ένοπλες Δυνάμεις όχι απλώς στο 2030, αλλά στις επόμενες δεκαετίες και εξυπηρετούν έναν κύριο στόχο: Τη θωράκιση της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή, συμβατική ή υβριδική και την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο libre.gr.

“Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη σύγχρονη ιστορία τους, όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της οποίας φιλοδοξούμε να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας τους, ιδίως υπό το πρίσμα της αντιμετώπισης των σύγχρονων απειλών” συνεχίζει και αναφέρεται στους 3 βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης οι οποίοι είναι:

– Πρώτος πυλώνας, η πλήρης αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεωνμε στόχο ένα σύγχρονο, ευέλικτο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό σχήμα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και στις πραγματικές δυνατότητες της πατρίδας μας. Από την αναδιάταξη Σχηματισμών/Μονάδων, τη συγκρότηση Μονάδων Διττού ρόλου/χρήσης για την ‘Αμυνα και την Πολιτική Προστασία και τη δημιουργία Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Πολέμου, έως τον εξορθολογισμό στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

-Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, με την επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, που λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα των σύγχρονων συγκρούσεων, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Απαιτείται προσήλωση σε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, αποτελεσματικές και με καλύτερη αναλογία κόστους-οφέλους. Ταυτόχρονα, απαιτείται ανάπτυξη νέων μέσων από την εγχώρια παραγωγή. Η χώρα μας διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο οφείλει να αξιοποιήσει.

Σημαντικό μέρος της μεταρρύθμισης,προσθέτει, αποτελεί η συνολική αναθεώρηση του εξοπλιστικού προγράμματος της πατρίδας μας, όπως με την απόκτηση 20 F-35, του πιο τεχνολογικά προηγμένου αεροσκάφους 5ης γενιάς και με την έναρξη διερεύνησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης της φρεγάτας, Constellation, της νέας γενιάς φρεγάτας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τις φρεγάτες Belharra, τα ελικόπτερα Romeo κ.ά. η χώρα μας, αξιοποιώντας το υστέρημα του Ελληνικού Λαού, μπορεί να αλλάξει επίπεδο στις αμυντικές της δυνατότητες και να καταστεί αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας.

Advertisement
MEGA

Παράλληλα,συνεχίζει, εφαρμόζεται ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της Αμυντικής Βιομηχανίας, με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας και τη χρηματοδότηση της παραγωγής των μέσων που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν θέσει τις προδιαγραφές τους. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ελληνική αμυντική βιομηχανία αλλά και γενικότερα η οικονομία της χώρας, Εξίσου σημαντικό είναι ότι περνάμε από τη λογική «αγοράζω από το ξένο ράφι», στη νοοτροπία του σχεδιασμού και της παραγωγής αμυντικού υλικού και μέσων στη χώρα μας.

-Τρίτος πυλώνας και εξαιρετικά σημαντικός, είναι οι ανθρώπινοι πόροι των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αξιωματικών και με τον επανασχεδιασμό της διαδρομής καριέρας και σταδιοδρομίας τους, αλλά και τη διεύρυνση του σημαντικού ρόλου του Σώματος Υπαξιωματικών. Ταυτόχρονα, υλοποιείται η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με κύρια προτεραιότητα την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών τους, για την οποία έχει αρχίσει η υλοποίηση της Α΄ Φάσης ενός μεγαλόπνοου οικιστικού προγράμματος. Εξίσου αναγκαίες είναι οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται η θητεία των στρατεύσιμων, με τη μετάβαση από τη «Θητεία-Αγγαρεία» στη «Θητεία-Εφεδρεία», όπως και με τον σχεδιασμό για την εθελοντική θητεία των γυναικών”, καταλήγει.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κουτσούμπα για «άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων»

04/12/25 4:19 μμ

Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Δ. Κουτσούμπα για «άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και ψαράδων»

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

04/12/25 3:16 μμ

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπη

04/12/25 3:13 μμ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπης

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

04/12/25 3:09 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας

04/12/25 3:04 μμ

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα – Επιτρέπεται η διέλευση σε Ι.Χ., λεωφορεία και ασθενοφόρα

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

04/12/25 2:53 μμ

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ - Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

04/12/25 12:54 μμ

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ – Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Red Code σε 9 περιφέρειες

04/12/25 12:29 μμ

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Red Code σε 9 περιφέρειες

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

04/12/25 12:23 μμ

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

04/12/25 12:20 μμ

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών

04/12/25 12:15 μμ

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών Ουρολόγων στο Νοσοκομείο Σερρών

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας

04/12/25 11:08 πμ

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας