Σχέδιο για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά πριν από τα Χριστούγεννα βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης. Εκτός από το επίδομα προσωπικής διαφοράς το οποίο θα δοθεί σε ... Περισσότερα

Στα σκαριά νέα εισοδηματική ενίσχυση σε 1 εκατ. ευάλωτα νοικοκυριά

Epilogestv

Epilogestv

Σχέδιο για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά πριν από τα Χριστούγεννα βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης. Εκτός από το επίδομα προσωπικής διαφοράς το οποίο θα δοθεί σε περίπου 650.000 συνταξιούχους οι οποίοι δεν θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους το 2025, εξετάζεται να καταβληθεί μια νέα επιταγή ακρίβειας σε 1 εκατ. ευάλωτους.

Υποψήφιοι να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση με τη μορφή που καταβλήθηκε πέρυσι είναι οι δικαιούχοι των επιδομάτων παιδιού, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και προνοιακών επιδομάτων με τη μορφή αύξησης των δόσεων των επιδομάτων που λαμβάνουν όπως έγινε και πέρυσι. Τα ποσά των ενισχύσεων θα προέλθουν από τον «κουμπαρά» της φορολόγησης με συντελεστή 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ.

Το πλάνο των ενισχύσεων εξετάζεται αυτή την περίοδο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι τελικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.

Το πακέτο των χριστουγεννιάτικων ενισχύσεων εξετάζεται να μοιραστεί ως εξής:

1) Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Το μεγαλύτερο μέρος από τον “κουμπαρά” της φορολόγησης των διυλιστηρίων αναμένεται να διατεθεί σε περίπου 650.000 συνταξιούχους ως επίδομα προσωπικής διαφοράς εφόσον δε δικαιούται λόγω προσωπικής διαφοράς την αύξηση του 2025 στις συντάξεις η οποία με βάση τις εκτιμήσεις για το ύψος του πληθωρισμού και του ΑΕΠ θα κυμαίνεται γύρω στο 2,5%. Απαραίτητη προϋπόθεση η μηνιαία σύνταξή τους να μην υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ.

Ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι που είχε ανέλθει σε 742.772 άτομα καθώς κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι μειώνουν ή μηδενίζουν την προσωπική τους διαφορά και ανοίγουν το δρόμο για μελλοντικές αυξήσεις στο χέρι. Πέρυσι το επίδομα ανερχόταν σε 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, σε 150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και σε 100 ευρώ για συντάξεις από 1.101 έως 1.600 ευρώ. Συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν πήραν επίδομα. Επισημαίνεται ότι η παροχή είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

2) Χαμηλοσυναξιούχοι: Πέρυσι η οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ είχε δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα από κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο) οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά ή αν είχαν ήταν μικρότερη των 10 ευρώ.

3) Άτομα με αναπηρία: Τα άτομα με αναπηρία αναμένεται να λάβουν υψηλότερο επίδομα από αυτό που έλαβαν πέρυσι και ήταν 200 ευρώ.

Advertisement
MEGA

4) Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Προσαυξημένο κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης αναμένεται να δοθεί τα Χριστούγεννα στους δικαιούχους το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Σήμερα το ΕΕΕ μετά την αύξηση 8% που δόθηκε το Δεκέμβριο του 2023 κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.

5) Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ αναμένεται να λάβουν οι δικαιούχοι σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων και επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων.

6) Δικαιούχοι επιδόματος παιδιού: Στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού θα καταβληθεί πρόσθετη έκτακτη δόση, η οποία αντιστοιχεί στο μηνιαίως χορηγούμενο ποσό του επιδόματος προσαυξημένο κατά το ήμισυ.

πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπαπαντή του Κυρίου: Τι γιορτάζουμε στις 2 Φεβρουαρίου

01/02/26 10:42 μμ

Υπαπαντή του Κυρίου: Τι γιορτάζουμε στις 2 Φεβρουαρίου

Ναός Αγίου Φραγκίσκου στην Κέρκυρα: Ένα θρησκευτικό μνημείο 800 ετών, χώρος Γραμμάτων και Τεχνών

01/02/26 10:38 μμ

Ναός Αγίου Φραγκίσκου στην Κέρκυρα: Ένα θρησκευτικό μνημείο 800 ετών, χώρος Γραμμάτων και Τεχνών

Π. Μαρινάκης: Η στάση των κομμάτων στη Συνταγματική Αναθεώρηση θα αποτελέσει κριτήριο πολιτικής ευθύνης

01/02/26 10:25 μμ

Π. Μαρινάκης: Η στάση των κομμάτων στη Συνταγματική Αναθεώρηση θα αποτελέσει κριτήριο πολιτικής ευθύνης

ΗΠΑ: Ο 5χρονος που είχε συλλάβει η αστυνομία μετανάστευσης, επέστρεψε σπίτι του στη Μινεάπολη μετά από μια εβδομάδα κράτησης

01/02/26 10:22 μμ

ΗΠΑ: Ο 5χρονος που είχε συλλάβει η αστυνομία μετανάστευσης, επέστρεψε σπίτι του μετά από μια εβδομάδα κράτησης

Δράμα: Ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός δεκάδων επισκεπτών στο Φαλακρό

01/02/26 10:16 μμ

Δράμα: Ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός δεκάδων επισκεπτών στο Φαλακρό

ΠΑΟΚ-Πανσερραϊκός 4-1

01/02/26 10:12 μμ

ΠΑΟΚ – Πανσερραϊκός 4-1

Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων στον δρόμο Σερρών – Λαϊλιά λόγω χιονόπτωσης και παγετού

01/02/26 10:08 μμ

Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων στον δρόμο Σερρών – Λαϊλιά λόγω χιονόπτωσης και παγετού

Κυρ. Σουλιώτης: Εννέα στους δέκα κρίνουν απαραίτητα και ωφέλιμα τα προγράμματα πρόληψης του υπ. Υγείας

01/02/26 9:55 μμ

Κυρ. Σουλιώτης: Εννέα στους δέκα κρίνουν απαραίτητα και ωφέλιμα τα προγράμματα πρόληψης του υπ. Υγείας

Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

01/02/26 9:07 μμ

Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το "Ferto" »

01/02/26 8:56 μμ

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το “Ferto” »

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

01/02/26 8:37 μμ

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

01/02/26 8:31 μμ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις