Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του χρειάζεται όπλα μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να προστατεύσει τις πόλεις και τους στρατιώτες της στην πρώτη γραμμή από τις ρωσικές ... Περισσότερα

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητεί όπλα μεγάλου βεληνεκούς μετά τη νέα ρωσική επίθεση στο Κίεβο

Epilogestv

Epilogestv

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του χρειάζεται όπλα μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να προστατεύσει τις πόλεις και τους στρατιώτες της στην πρώτη γραμμή από τις ρωσικές βόμβες και τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones)

Advertisement
 

Η Ρωσία εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας την πέμπτη επίθεση με drones στο Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες, με τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας να καταστρέφουν όλα τα αεροπορικά όπλα προτού φθάσουν στην πρωτεύουσα, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν 35 από τα 39 drones και δύο πυραύλους κρουζ που εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η επίθεση, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, είχε στόχο 10 ουκρανικές περιοχές.

Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσα drones εκτοξεύτηκαν κατά του Κιέβου. Δεν υπάρχουν απώλειες και δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές, δήλωσε μέσω Telegram ο Σέρχιι Πόκπο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Μόνο στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε σχεδόν 40 ‘Shahed ‘εναντίον της Ουκρανίας. Το πιο σημαντικό, τα περισσότερα από αυτά καταρρίφθηκαν από τους υπερασπιστές του ουρανού μας», δήλωσε ο Ζελένσκι μέσω Telegram, αναφερόμενος στα drones.

Είπε πως πρέπει να καταστραφούν τα ρωσικά βομβαρδιστικά σε ρωσικές αεροπορικές βάσεις προκειμένου να προστατευθεί η Ουκρανία από αεροπορικές επιδρομές.

«Οι επαρκείς ικανότητές μας μεγάλου βεληνεκούς θα πρέπει να είναι μια δίκαιη απάντηση στον ρωσικό τρόμο. Όποιος μας υποστηρίζει σε αυτό υποστηρίζει την άμυνα απέναντι στον τρόμο», είπε ο Ζελένσκι.

Oι διαφορετικές απόψεις των μελών του ΝΑΤΟ

Ο Ζελένσκι επανέλαβε προχθές. Παρασκευή, στο Λονδίνο την έκκλησή του στους Δυτικούς συμμάχους να επιτρέψουν πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία, λέγοντας πως η Βρετανία θα πρέπει να προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους της να αποσύρουν τους περιορισμούς στη χρήση τους.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν υιοθετήσει διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το πώς μπορεί η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της δίνουν. Ορισμένες έχουν καταστήσει σαφές πως το Κίεβο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να πλήττει στόχους μέσα στη Ρωσία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μια πιο περιορισμένη προσέγγιση, επιτρέποντας τα όπλα τους να χρησιμοποιούνται μόνο μόλις μέσα στα σύνορα της Ρωσίας εναντίον στόχων που υποστηρίζουν τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Η Ρωσία εξαπέλυσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους Iskander, ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, χωρίς να διευκρινίζει τι συνέβη με αυτούς.

Advertisement

Αρνείται η Ρωσία τις επιθέσεις

Η στρατιωτική διοίκηση στην περιοχή Σούμι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που συνορεύει με τη Ρωσία, δήλωσε μέσω Telegram ότι ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε κρίσιμης σημασίας υποδομή στην επαρχεία Σοστκίνσκι. Δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες για το είδος της υποδομής που επλήγη.

Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από τη Ρωσία για τις επιθέσεις. Η Μόσχα λέει πως δεν επιτίθεται σε στόχους αμάχων στην Ουκρανία.

«Αυτές οι συστηματικές επιθέσεις…. με drones, αποδεικνύουν γι΄άλλη μια φορά πως ο εισβολέας αναζητά ευκαιρία για να χτυπήσει το Κίεβο», είπε ο Πόπκο. «Δοκιμάζουν νέες τακτικές, αναζητώντας νέες διαδρομές προσέγγισης της πρωτεύουσας, προσπαθώντας να εκθέσουν τη θέση της αντιαεροπορικής άμυνάς μας».

πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Δεκεμβρίου

02/12/25 11:50 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Δεκεμβρίου

Στην Ουάσινγκτον ο Σταύρος Παπασταύρου – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

02/12/25 11:05 μμ

Στην Ουάσινγκτον ο Σταύρος Παπασταύρου – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Συνεδρίαση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π Δήμου Σερρών ενόψει της χειμερινής περιόδου

02/12/25 11:00 μμ

Συνεδρίαση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π Δήμου Σερρών ενόψει της χειμερινής περιόδου

Πάνω από 1.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν την 22η εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»

02/12/25 11:48 μμ

Πάνω από 1.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν την 22η εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»

Η οδήγηση με μπουφάν μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ακόμη και με λίγα χιλιόμετρα

02/12/25 11:47 μμ

Η οδήγηση με μπουφάν μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ακόμη και με λίγα χιλιόμετρα

Τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Σερρών στόλισαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στο Δημαρχείο

02/12/25 10:50 μμ

Τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Σερρών στόλισαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στο Δημαρχείο

Αρθρίτιδα – Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για υγιείς αρθρώσεις;

02/12/25 11:42 μμ

Αρθρίτιδα – Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για υγιείς αρθρώσεις;

Χατζηβασιλείου: Πού είναι τώρα η αντιπολίτευση που αποκαλούσε δήθεν «ενδοτική» την κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία;

02/12/25 10:39 μμ

Χατζηβασιλείου: Πού είναι τώρα η αντιπολίτευση που αποκαλούσε δήθεν «ενδοτική» την κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία;

Συντονισμός αγροτικών κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία – Αποφάσεις για τελωνείο Νίκης και Σιάτιστα

02/12/25 11:40 μμ

Συντονισμός αγροτικών κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία – Αποφάσεις για τελωνείο Νίκης και Σιάτιστα

Μαθητές κατά των τριπλών πανελλαδικών που θέλει η κυβέρνηση - Συντονισμός στις 13 Δεκεμβρίου

02/12/25 11:39 μμ

Μαθητές κατά των τριπλών πανελλαδικών που θέλει η κυβέρνηση – Συντονισμός στις 13 Δεκεμβρίου

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα κρασιού με σπανάκι

02/12/25 11:37 μμ

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα κρασιού με σπανάκι

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ-Ι. Καραποστολάκης μέλος Ορκωτών Λογιστών ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε επιτήρηση δείχνει ότι κάναμε δουλειά. Καμία πολιτική παρέμβαση ή πίεση δεν είχα στο έργο μου

02/12/25 11:35 μμ

Εξεταστική-Ι. Καραποστολάκης: Το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε επιτήρηση δείχνει ότι κάναμε δουλειά. Καμία πολιτική παρέμβαση ή πίεση δεν είχα στο έργο μου