Τα νύχια μας κρύβουν μυστικά για την υγεία μας

a close up of a hand
Τα νύχια μας κρύβουν μυστικά για την υγεία μας

Το χρώμα και το σχήμα των νυχιών των χεριών ενός ανθρώπου μπορούν να αποκαλύψουν ό,τι θα αποκάλυπταν πολύπλοκες εξετάσεις, όπως ασθένειες στον πνεύμονα και στα έντερα, λοιμώξεις, έλλειψη σιδήρου, ψωρίαση και προβλήματα του θυρεοειδούς!

Η διαγνωστική αξία της κατάστασης των νυχιών ήρθε και πάλι στο προσκήνιο πρόσφατα με τη δημοσίευση μιας αμερικανικής έρευνας. Η έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα νικοτίνης που καταγράφονται στα νύχια νοσοκόμων είναι πιο ακριβής δείκτης πρόγνωσης μελλοντικού κινδύνου καρδιοπάθειας σε σχέση με τις συνήθειές τους σχετικά με το κάπνισμα. Ας δούμε όμως τι αποκαλύπτει η όψη των νυχιών για την υγεία μας.

ΚΙΤΡΙΝΙΛΑ. Το σύνδρομο των κίτρινων νυχιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα αναπνευστικού προβλήματος, όπως η χρόνια βρογχίτιδα, ή να προκαλείται από πρήξιμο των χεριών. Σε αυτήν την κατάσταση τα νύχια γίνονται πιο χοντρά, η ανάπτυξή τους καθυστερεί και προκύπτει ο αποχρωματισμός. Τα νύχια αυτά μπορεί επίσης να έχουν την κερατοειδή στιβάδα δέρματος και να ξεκολλάνε από το κρέας.

ΣΚΑΣΙΜΑΤΑ. Τα μικρά κοιλώματα στα νύχια είναι συνήθη σε ανθρώπους με ψωρίαση, αλλά δεν αποκλείεται να είναι αποτέλεσμα και τραυματισμού του νυχιού. Μπορεί επίσης να συνδέονται με άλλα προβλήματα που επηρεάζουν την κερατοειδή στιβάδα του δέρματος, όπως η χρόνια δερματίτιδα ή η alopecia areata, μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί απώλεια των μαλλιών.

ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΔΑΚΤΥΛΩΝ. Οταν συμβαίνει αυτό, οι άκρες των νυχιών μεγαλώνουν και τα νύχια σκάβουν μέσα στο κρέας. Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα χαμηλού οξυγόνου στο αίμα και ένδειξη ασθένειας των πνευμόνων. Επίσης συνδέεται με λοίμωξη του εντέρου και ασθένειες του ήπατος.

Advertisement

ΚΟΙΛΟΝΥΧΙΑ. Σε αυτό το πρόβλημα, τα νύχια είναι μαλακά και έχουν κάνει κοιλότητα, η οποία μπορεί να κρατήσει ακόμα και μια σταγόνα νερού. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ένδειξη σιδηροπενικής αναιμίας.

ΟΝΥΧΕΣ ΤΟΥ TERRY. Τα νύχια δείχνουν πυκνά αλλά η άκρη έχει μια σκούρα λωρίδα. Αυτή η κατάσταση αποδίδεται στη γήρανση, αλλά σε μικρότερες ηλικίες μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρής ασθένειας, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, ο διαβήτης, η νόσος του ήπατος και ο υποσιτισμός.

ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ BEAU. Ετσι ονομάζονται οι αυλακώσεις κατά μήκος του νυχιού. Μπορεί να εμφανιστούν όταν η ανάπτυξη του νυχιού ανακόπτεται εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή σοβαρής ασθένειας. Οι ασθένειες που συνδέονται με αυτές τις γραμμές είναι ο μη ελεγχόμενος διαβήτης, οι ασθένειες του κυκλοφορικού, όπως περιφερική αρτηριοπάθεια και οι ασθένειες που συνδέονται με υψηλό πυρετό, όπως η πνευμονία, η ιλαρά, η παρωτίτιδα κ.λπ.

ΟΝΥΧΟΛΥΣΗ. Σε αυτήν την κατάσταση τα νύχια ξεκολλάνε από τη βάση τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση ή τραυματισμό, στον θυρεοειδή, σε παρενέργειες φαρμάκων, αντίδραση σε σκληρυντικά νυχιών καθώς και σε ακρυλικά νύχια ή σε ψωρίαση.

Πηγή madata.gr