29.1 C
Serres

Νέα εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του στομάχου

Date:

Μια ελπιδοφόρα είδηση έρχεται από την Κίνα, όπου ερευνητές ανέπτυξαν μια απλή εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα τον καρκίνο του στομάχου με ακρίβεια 90%.

Η νέα αυτή μέθοδος μπορεί να αλλάξει δραστικά τον προσυμπτωματικό έλεγχο του γαστρικού καρκίνου, συμβάλλοντας στη διάσωση αμέτρητων ζωών, καθώς ο καρκίνος του στομάχου είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και η τέταρτη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο.

Η καινοτομία βασίζεται στην ανίχνευση DNA χωρίς κύτταρα (cfDNA), το οποίο κυκλοφορεί στο αίμα και προέρχεται από τόσο υγιή όσο και καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου στην Κίνα διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια, με το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης να παραμένει κάτω από 30%.

Αύξηση ποσοσστού επιβίωσης

Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης πάνω από 90%.

Η τρέχουσα διαγνωστική πρακτική βασίζεται κυρίως σε ενδοσκοπήσεις και δείκτες ορού, με περιορισμένη ακρίβεια και ενόχληση για τους ασθενείς.






Στο πλαίσιο αυτό, η νέα εξέταση αίματος υπόσχεται μεγαλύτερη ακρίβεια και άνεση. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε προηγμένους αλγόριθμους και την τεχνική cfMeDIP, η οποία ανιχνεύει θραύσματα DNA και εντοπίζει 21 βιοδείκτες μεθυλίωσης ειδικούς για τον καρκίνο του στομάχου.

Σε κλινική μελέτη με 150 ασθενείς με γαστρικό καρκίνο και 100 υγιείς εθελοντές, η νέα εξέταση έδειξε ευαισθησία 88,38% και ειδικότητα 94,23%.

Οι ερευνητές επικύρωσαν περαιτέρω τα ευρήματα με τη χρήση δεδομένων από το The Cancer Genome Atlas, καταδεικνύοντας τη δυνατότητα της μεθόδου να ανιχνεύει καρκινικούς όγκους από φυσιολογικούς ιστούς.

Αυτή η έρευνα δεν προσφέρει μόνο σημαντικές γνώσεις για τη βιολογία των όγκων, αλλά ανοίγει επίσης το δρόμο για την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών και προγνωστικών εργαλείων για τον καρκίνο του στομάχου, με σημαντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.

πηγή healthstories.gr

ΥγείαΝέα εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του στομάχου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΕΟΔΥ: 10 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι τις 14...

ΠΟΥ: Το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για τον ιό Mpox (ευλογιά των πιθήκων)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε σήμερα το υψηλότερο...

Έρευνα: “Ανησυχητική” αύξηση των ψυχικών ασθενειών μεταξύ των νέων

H ανισότητα μεταξύ των γενεών, τα ανεξέλεγκτα μέσα κοινωνικής...

Θερινά σπορ: Πώς να αποτρέψετε τους τραυματισμούς

Αύξηση σε τραυματισμούς στον ώμο και τον αγκώνα παρατηρείται...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα