33 C
Serres

ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής που διακινείται μέσω διαδικτύου

Date:

Ο ΕΟΦ, κατόπιν ενημέρωσης από τις αρχές της Κροατίας, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση του προϊόντος DIOX TEA DETOX. Το συγκεκριμένο σκεύασμα προωθείται στο διαδίκτυο ως συμπλήρωμα διατροφής και είναι πιθανόν να έχει διακινηθεί και στη χώρα μας μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν, το προϊόν αυτό περιέχει τις ουσίες σιβουτραμίνη (sibutramine) και σιλδεναφίλη (sildenafil) χωρίς σχετική αναγραφή στη συσκευασία του και μπορεί να αποβεί επικίνδυνo για την υγεία του χρήστη.

Επικίνδυνες ουσίες

H ουσία σιλδεναφίλη (sildenafil) αποτελεί δραστική ουσία, η παρουσία της οποίας καθιστά το προϊόν μη εγκεκριμένο φάρμακο, ενώ συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από αναξιόπιστα σημεία διάθεσης, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Προειδοποίηση για συμπλήρωμα διατροφής με μονακολίνες ρυζιού

Στο μεταξύ, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε πρόσφατα, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών του Βελγίου και μέσω του συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), «διακινείται στην Ευρώπη και πιθανόν στην Ελλάδα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, το συμπλήρωμα διατροφής Levure de riz rouge bio Bioptimal που περιέχει μονακολίνες ρυζιού σε συγκέντρωση που υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια κατανάλωση που προβλέπεται στον Κανονισμό (ΕΚ) 1925/2006. Αυτό το προϊόν ενδέχεται να προωθείται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου».

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ επισημαίνει ότι «κατόπιν όλων των ανωτέρω ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές να μην προβούν σε προμήθεια και χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος και σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.






Η ανακοίνωσή του ΕΟΦ

«Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών του Βελγίου και μέσω του συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), διακινείται στην Ευρώπη και πιθανόν στην Ελλάδα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, το συμπλήρωμα διατροφής Levure de riz rouge bio Bioptimal που περιέχει μονακολίνες ρυζιού σε συγκέντρωση που υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια κατανάλωση που προβλέπεται στον Κανονισμό (ΕΚ) 1925/2006.

Αυτό το προϊόν ενδέχεται να προωθείται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω,καλεί τους καταναλωτές να μην προβούν σε προμήθεια και χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος και σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνουμε ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή».

Οι μονακολίνες ρυζιού είναι ένα σύμπλεγμα ουσιών που παράγονται όταν γίνεται ζύμωση του ρυζιού με μαγιά (ζυμομύκητας). Σε περίπτωση υπερκατανάλωσης υπάρχει κίνδυνος σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών στο μυοσκελετικό σύστημα και στο ήπαρ, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (EFSA).

πηγή healthstories.gr

ΥγείαΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής που διακινείται μέσω διαδικτύου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μελέτη: Το ανθρώπινο σώμα γερνάει πιο γρήγορα στα 44 και στα 60

Το σώμα μας βιώνει ραγδαίες αλλαγές στα 40 και...

ΠΟΥ: Συναγερμός σε διεθνές επίπεδο για την ευλογιά των πιθήκων (mpox)

Το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την ευλογιά των πιθήκων...

Ροδόχρους ακμή και ήλιος: Πώς αποφεύγονται οι εξάρσεις;

Η ροδόχρους ακμή είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα πάθηση του...

H μόλυνση του περιβάλλοντος πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως

Την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως αποκάλυψε μέσω σχετικής ανάρτησής...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα