Αυτή είναι η νούμερο ένα τακτική που μειώνει το άγχος σύμφωνα με νέα έρευνα

30
Αυτή είναι η νούμερο ένα τακτική που μειώνει το άγχος σύμφωνα με νέα έρευνα
Αυτή είναι η νούμερο ένα τακτική που μειώνει το άγχος σύμφωνα με νέα έρευνα

Μια νέα έρευνα σε 9.000 συμμετέχοντες εξέτασε τις επιπτώσεις τριών στρατηγικών αντιμετώπισης του άγχους, αποκαλύπτοντας μερικά εκπληκτικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός για τον διαλογισμό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν παλέψει με το άγχος – το οποίο περιλαμβάνει πάνω από το 30% όλων των ενηλίκων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας – θα σας πουν ότι το να βρείτε τους σωστούς τρόπους για να αποσπάσετε το μυαλό σας από το στρες και την ανησυχία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν υπερβολική ανησυχία, συνεχή πίεση και άγχος, καθώς και προβλήματα στον ύπνο, τη συγκέντρωση και άλλα. Λοιπόν, τι κάνετε όταν δεν μπορείτε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι ή ήρεμοι αλλά θέλετε να κατευθύνετε την νευρική σας ενέργεια σε μια δραστηριότητα που σας βοηθά να νιώσετε λίγο καλύτερα;

Η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι ένα συγκεκριμένο χόμπι θα μπορούσε να είναι ένας υγιεινός τρόπος να αποσπάσετε τον εαυτό σας και να λάβετε κάποια ανακούφιση.

Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να αναφέρει ότι τα ποσοστά άγχους αυξήθηκαν κατά 25% κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, μια ομάδα Καναδών ερευνητών αποφάσισε να εξετάσει σε ποιες δραστηριότητες αναψυχής στράφηκαν άτομα που πάλευαν με το άγχος κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, για να προσδιορίσουν τι ήταν αποτελεσματικό και τι όχι.

Σε μια μελέτη του Ιουνίου 2024 που δημοσιεύθηκε στο PLOS One, ένα μεγάλο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης με κριτές που δημοσιεύεται από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Επιστημών, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο ξεχωριστές έρευνες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβάνοντας συνολικά 8.818 συμμετέχοντες. Εξέτασαν τη συμμετοχή των συμμετεχόντων σε τρεις δραστηριότητες:

  • Άσκηση
  • Επικοινωνία με φίλους και οικογένεια
  • Διαλογισμός

Από αυτές τις δραστηριότητες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ασκούνταν τακτικά είδαν τα μεγαλύτερα οφέλη για το άγχος τους. Στην πρώτη έρευνα, το 24,4% εκείνων που ασκούνταν τακτικά δήλωσαν ότι δεν ένιωσαν μέτριο έως σοβαρό άγχος, σε σύγκριση με το 17% που το ένιωσε. Στη δεύτερη έρευνα, τα ποσοστά αυτά ήταν 19% και 12% αντίστοιχα.

Η επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους ακολουθούσε στενά. Από εκείνους που κοινωνικοποιήθηκαν με αγαπημένα τους πρόσωπα, το 19,9% στην πρώτη έρευνα και το 18,3% στη δεύτερη έρευνα, ανέφεραν ότι δεν είχαν μέτριο έως σοβαρό άγχος, ενώ το 18% και το 12,7% αντίστοιχα ανέφεραν ότι είχαν έντονα συμπτώματα άγχους.





Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες που ασχολήθηκαν με τον διαλογισμό εμφάνισαν το χειρότερο άγχος. Στην πρώτη έρευνα, το 24% εκείνων που διαλογίζονταν ανέφεραν μέτριο έως σοβαρό άγχος, με μόνο το 16,4% να μην αναφέρει τέτοιο άγχος. Στη δεύτερη έρευνα, το 17,7% ανέφερε μέτριο έως σοβαρό άγχος, ενώ το 11,7% δεν ανέφερε κανένα.

Αν και υπάρχει σημαντική έρευνα που υποστηρίζει τις επιπτώσεις του διαλογισμού στο άγχος, το πιο σημαντικό είναι να βρείτε τι λειτουργεί για εσάς. Εάν η βόλτα γύρω από το τετράγωνο, η άσκηση ενός ομαδικού αθλήματος με κάποιον φίλο ή απλώς η τηλεφωνική επικοινωνία με ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και την ανησυχία σας, αξίζει να το δοκιμάσετε.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή δεν απέδειξε αιτιώδη σχέση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η άσκηση, η κοινωνική αλληλεπίδραση ή ο διαλογισμός προκάλεσαν μειωμένα επίπεδα άγχους. Είναι πιθανό άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής ή η γενετική, να διαδραμάτισαν ρόλο. Ωστόσο, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να είναι ωφέλιμες για την αντιμετώπιση του άγχους.

Εάν παλεύετε με το άγχος, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το διαχειριστείτε. Εκτός από τις δραστηριότητες που αναφέρονται σε αυτήν τη μελέτη, άλλες στρατηγικές αντιμετώπισης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Τεχνικές χαλάρωσης: Η γιόγκα, ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το σώμα και το μυαλό σας.
  • Θεραπεία: Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να αλλάξετε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που συμβάλλουν στο άγχος σας.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία του άγχους.

Εάν ανησυχείτε για το άγχος σας, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης για εσάς.

πηγή spirossoulis.com