Κυρ. Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με τον 2ο υψηλότερο ρυθμό στην ΕΕ

«Θέλω να μοιραστώ σήμερα κάποια ενθαρρυντικά νέα που έρχονται από την Eurostat, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Όμως η ανάπτυξη για να έχει νόημα πρέπει να μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενίσχυση διαθέσιμου εισοδήματος και μείωση των ανισοτήτων. Περισσότερα στην αυριανή μου ομιλία στη ΔΕΘ», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Advertisement

ΕΛΣΤΑΤ: Σημαντική αύξηση του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο κατά 2,3%

Σημαντική αύξηση κατά 2,3% παρουσίασε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ενώ σε τριμηνιαία βάση, σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο 2024 το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,1%.

Στο α’ τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,1% σε ετήσια και κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση.

Advertisement
ΔΕΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, σημαντική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ, είχαν η κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Συγκεκριμένα η κατανάλωση αυξήθηκε 0,9% σε ετήσια και 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των επενδύσεων (3,9% και 0,8%, αντίστοιχα). Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση και κατά 5,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2024 και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 2,8% και 1%, αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές, τόσο αγαθών όσο και υπηρεσιών σημείωσαν μεγαλύτερες αυξήσεις απ’ ό,τι οι εξαγωγές. Συγκεκριμένα, για τα αγαθά αυξήθηκαν 10,5% σε ετήσια και 7,8% σε τριμηνιαία βάση, ενώ για τις υπηρεσίες αυξήθηκαν 6,9% και 2,2%, αντίστοιχα.

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,0%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,1% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2024. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,2%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2023.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2023.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,0%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παντεσπάνι για τούρτες σοκολάτας

03/08/25 2:01 μμ

Παντεσπάνι για τούρτες σοκολάτας

Χρώματα με υπογραφή: Πώς να δώσετε στο σπίτι σας μια αίσθηση υψηλής αισθητικής

03/08/25 1:56 μμ

Χρώματα με υπογραφή: Πώς να δώσετε στο σπίτι σας μια αίσθηση υψηλής αισθητικής

Φωτιά: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο, Δευτέρα – Ο χάρτης πρόβλεψης

03/08/25 1:57 μμ

Φωτιά: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο, Δευτέρα – Ο χάρτης πρόβλεψης

Το γρήγορο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

03/08/25 1:37 μμ

Το γρήγορο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Η τρίτη μεταμόσχευση ήπατος σε μια εβδομάδα στο «Λαϊκό» νοσοκομείο

03/08/25 1:27 μμ

Η τρίτη μεταμόσχευση ήπατος σε μια εβδομάδα στο «Λαϊκό» νοσοκομείο

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι πυρασφάλειας στα πλοία

03/08/25 1:22 μμ

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι πυρασφάλειας στα πλοία

Πένθος στο Μεσολόγγι: Έφυγε από τη ζωή η γιαγιά αγρότισσα-σύμβολο της ανιδιοτελούς προσφοράς

03/08/25 12:58 μμ

Πένθος στο Μεσολόγγι: Έφυγε από τη ζωή η γιαγιά αγρότισσα-σύμβολο της ανιδιοτελούς προσφοράς

Σίδνεϊ: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ειρήνης και διανομής βοήθειας στη Γάζα

03/08/25 12:58 μμ

Σίδνεϊ: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ειρήνης και διανομής βοήθειας στη Γάζα

Επιδρομή ισραηλινού στρατού κατά στόχων στη Νότια Συρία

03/08/25 12:59 μμ

Επιδρομή ισραηλινού στρατού κατά στόχων στη Νότια Συρία

Μητσοτάκης

03/08/25 11:44 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης : «Στην αγορά εργασίας πλέον, κάτι αλλάζει προς όφελος των πολλών»

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου: "Χρυσός" ο Κώστας Γεννίκης του ΟΦΚΑ στη σφαίρα - video

03/08/25 11:14 πμ

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου: “Χρυσός” ο Κώστας Γεννίκης στη σφαίρα – video

Καρδίτσα: Ελληνικά γουρουνοτσάρουχα ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη

03/08/25 10:15 πμ

Καρδίτσα: Ελληνικά γουρουνοτσάρουχα ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη