16.9 C
Serres

Ημικρανία: Ο πονοκέφαλος δεν σκοτώνει ζωές, αλλά ημέρες ζωής

Date:

Η ημικρανία είναι το δεύτερο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά την τερηδόνα και πρώτη αιτία αναπηρίας σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, λόγω απώλειας ποιοτικού χρόνου και πόνου.

Στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης για την Κεφαλαλγία, στις 12 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας οργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας και κοινού με σποτ και ομιλίες για τα προβλήματα της Κεφαλαλγίας και της Ημικρανίας με κύριο στόχο την ορθή διάγνωση, αντιμετώπιση, προφύλαξη και αποφυγή κατάχρησης φαρμακευτικών ουσιών και αυτοθεραπείας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ κ. Δ.Δ. Μητσικώστας, αναφέρει ότι η καλύτερη θεραπεία μιας πάθησης είναι η προληπτική διαχείρισή της, που επιτυγχάνεται με ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και επαγρύπνηση των φροντιστών υγείας, που αποτελεί και σκοπό αυτής της εκστρατείας.

Θεραπείες για την ημικρανία

Η παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει συνεχώς νέες θεραπείες ειδικά για την ημικρανία. Βιολογικοί παράγοντες απόλυτα συνδεδεμένοι με τη παθοφυσιολογία της ημικρανίας και συσκευές νευρο-ερεθισμού προστίθενται στα κλασικά φάρμακα για την προφύλαξη της ημικρανίας και των άλλων κεφαλαλγιών, όπως είναι η Αθροιστική Κεφαλαλγία.

Στη χώρα μας, πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των θεραπειών, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν πλήρως τη θεραπευτική κατάσταση που επικρατεί τώρα.

Όσοι υποφέρουν από συχνές Κεφαλαλγίες πρέπει απαραίτητα να έχουν ιατρική παρακολούθηση και πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν μπορούν από μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το ιατρικό πρόβλημα.

Οι συχνές κεφαλαλγίες αντιμετωπίζονται. Μπορεί να μην ξεριζώνεται το πρόβλημα, αλλά η ανακούφιση που η ιατρική θεραπεία προσφέρει, αλλάζει πραγματικά τη ζωή του ασθενή και της οικογένειάς του.





Συχνά ωστόσο, τα ίδια τα αναλγητικά, επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τον πονοκέφαλό του. Ούτε το ξεμάτιασμα.

Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς (αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας kefalalgia.gr), που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους Κεφαλαλγικούς ασθενείς.

“Οι κεφαλαλγίες δεν σκοτώνουν ζωές, αλλά ημέρες ζωής. Μπορείς να τις κερδίσεις πίσω. Το οφείλεις στον εαυτό σου και την οικογένειά σου”, καταλήγει ο πρόεδρος ΕΕΚ κ. Μητσικώστας.

πηγή healthstories.gr

φωτογραφία: shutterstock

ΥγείαΗμικρανία: Ο πονοκέφαλος δεν σκοτώνει ζωές, αλλά ημέρες ζωής

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Καρκίνος του προστάτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες

Ο Σεπτέμβριος έχει οριστεί διεθνώς ως «Μήνας Ενημέρωσης για...

Τα παιδιά στον παιδικό σταθμό μπορεί να προσβληθούν από ιώσεις 10-15 φορές τον χρόνο

Οι ιογενείς λοιμώξεις ή ιώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο κατά...

Ευχάριστα νέα για το μελάνωμα, καθώς μειώνεται η συχνότητα εμφάνισής του

Ευχάριστα νέα για την επίπτωση που έχει το μελάνωμα,...

Γονείς προσοχή στις λοιμώξεις του Ανώτερου Αναπνευστικού που φέρνει η νέα σχολική χρονιά

Γονείς προσοχή στις λοιμώξεις του Ανώτερου Αναπνευστικού που φέρνει...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα