20.8 C
Serres

Χαλκιδική: Άρχισε η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς- Αρνητικά τα πρώτα μηνύματα

Date:

Η πρώτη συγκομιδή του «πράσινου χρυσού», της επιτραπέζιας ελιάς, στην Όλυνθο Χαλκιδικής ξεκίνησε. Οι εργάτες έχουν μπει ήδη στα χωράφια, αλλά τα μηνύματα δεν είναι θετικά.

Μετά την περσινή ακαρπία, τα δέντρα είναι μεν γεμάτα, αλλά σε μεγάλο ποσοστό ο καρπός είναι μικρός ως αποτέλεσμα της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ και τα μηνύματα της αγοράς για χαμηλότερες τιμές προβληματίζουν τους παραγωγούς.

Η τιμή παραγωγού της βρώσιμης ελιάς πέρσι κυμαινόταν στα δύο ευρώ τα 110 τεμάχια ανά κιλό για όλες τις κατηγορίες, φέτος όμως οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 1.30 με 1.40 ευρώ για την πρώτη συγκομιδή που θα φύγει στα μεταποιητήρια. Η μικροκαρπία αναμένεται να ανεβάσει και τα τεμάχια ανά κιλό με αποτέλεσμα να φθάσουν κατά μέσο όρο τα 150 με 170.

Οι ελαιοπαραγωγοί στη Χαλκιδική εκτιμούν την φετινή παραγωγή της βρώσιμης ελιάς σε περίπου 150.000 τόνους. Από αυτήν την ποσότητα, το 90% θα πάει για εξαγωγή.





Οι παραγωγοί ζητούν η τιμή της ελιάς να κυμανθεί κοντά στα περσινά επίπεδα, αφού και το κόστος παραγωγής και το κόστος συγκομιδής είναι μεγάλο.

Εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι των παραγωγών για χαμηλότερες τιμές φέτος, όπως λένε, θα δώσουν τις ελιές τους στα ελαιοτριβεία.

πηγή ertnews.gr

ΕλλάδαΘεσσαλονίκηΧαλκιδική: Άρχισε η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς- Αρνητικά τα πρώτα μηνύματα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Λαγκαδάς: 43χρονος τραυματίστηκε από σκάγια καραμπίνας σε κυνήγι

Στη σύλληψη ενός 64χρονου προχώρησαν χθες το πρωί, αστυνομικοί του Τμήματος...

Θεσσαλονίκη: Νεαρός κατήγγειλε πως τον βίασαν δύο άνδρες, έβγαλαν βίντεο και το ανέβασαν στο διαδίκτυο

Θύμα ληστείας και βιασμού κατήγγειλε ότι έπεσε ένας 23χρονος...

Στο νοσοκομείο ζευγάρι ηλικιωμένων μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν το απόγευμα δύο ηλικιωμένοι μετά από...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα