18.1 C
Serres

Σέρρες: Ζητήματα ασφάλειας των κινητικά αναπήρων κατά τη μετακίνηση τους στην πόλη των Σερρών – φωτογραφίες

Date:

Από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής και έπειτα, θέσαμε κατ’ επανάληψη σε όλες τις βαθμίδες της, από την ίδια την κυρία δήμαρχο έως τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τους παρακάτω συνεργάτες τους, το ζήτημα της επιδείνωσης των ορών προσβασιμότητας των κινητικά αναπήρων σε πεζοδρόμια και δρόμους της πόλης, το οποίο οξύνεται λόγω της φθοράς των υφιστάμενων υποδομών στο πέρας του χρόνου. Μάλιστα με τους αρμόδιους συνεργάτες πραγματοποιήσαμε μαζί επίσκεψη στα μέρη όπου παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα. 

Οι παρατηρήσεις μας το Φεβρουάριο του 2024 αφορούσαν τις οδούς Βενιζέλου, Μεραρχίας/Κ. Καραμανλή και το τετράγωνο όπου βρίσκεται το κτήριο του ΙΚΑ/ΕΦΚΑ και οι επιτροπές των ΚΕΠΑ, ενώ η συνέχιση της ίδιας κατάστασης μας ανάγκασε να προσθέσουμε τον Ιούνιο του 2024 και τις οδούς Ραιδεστού, Παύλου Μελά, 29ης Ιουνίου, Βασ. Βασιλείου, Ν. Πλαστήρα, Κομνηνών, τις καθέτους μεταξύ Εθν. Αντιστάσεως και Μεγ. Αλεξάνδρου. Όλες αυτές οι περιοχές διασχίζονται συχνά από τους ΑμεΑ, καθότι αποτελούν κεντρικές αρτηρίες μέσω των οποίων κάποιος προσεγγίζει το κέντρο της πόλης ή κτήρια μεγάλου ενδιαφέροντος για τους Σερραίους πολίτες. Σε όλες τις συναντήσεις και επισκέψεις που είχαμε με τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής δηλώθηκε η συμφωνία τους με τις παρατηρήσεις μας και η πρόθεση τους να δράσουν άμεσα για την αλλαγή της κατάστασης. 

Σέρρες: Ζητήματα ασφάλειας των κινητικά αναπήρων κατά τη μετακίνηση τους στην πόλη των Σερρών – φωτογραφίες

Σήμερα η απουσία διορθωτικών παρεμβάσεων μας αναγκάζει να επανέλθουμε και να τονίσουμε ότι: Α) Σε λίγο πρόβλημα προσβασιμότητας θα υφίσταται στο σύνολο των υπαρχόντων σχετικών υποδομών σε όλη την πόλη. Β) Τα προβλήματα που είχαμε αναδείξει προηγούμενα έχουν εξελιχθεί σε ζητήματα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ για τους κινητικά αναπήρους και ότι η διέλευση τους από τις παραπάνω οδούς εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους και για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν.

Προτού λοιπόν αναποδογυρίσει το αμαξίδιο κάποιου συναδέλφου σε κάποια ράμπα, ή σπάσουν και άλλα ακριβά εξαρτήματα του σε κάποιο κράσπεδο, ή παρασυρθεί από αυτοκίνητο καθώς θα προσπαθεί να φτάσει στον προορισμό του κινούμενος αναγκαστικά μέσα στο δρόμο, καλούμε τη δημοτική αρχή να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης. Είναι πολύ πιθανό ένα περιστατικό, όπου κάποιος συνάδελφος Θα ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ή ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ. Δεν κινδυνολογούμε, προειδοποιούμε και ζητούμε την προσοχή των αρμοδίων σε έντονο ύφος για να μη συμβούν τα χειρότερα.




Σέρρες: Ζητήματα ασφάλειας των κινητικά αναπήρων κατά τη μετακίνηση τους στην πόλη των Σερρών – φωτογραφίες

ΥΓ1. Τα παραπάνω ζητήματα που θέτουμε δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο των σύγχρονων δυνατοτήτων που προσφέρει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και των σύγχρονων αναγκών των κινητικά αναπήρων. Η Σερραϊκή πολιτεία επιμένει να μην αντιμετωπίζει καταστάσεις, για τις οποίες οι γνώσεις και τα μέσα επίλυσης τους υπάρχουν από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 τουλάχιστον, και μάλιστα σε ένα τοπίο σχετικά επίπεδο (χωρίς μεγάλες ανηφόρες, κατηφόρες και γκρεμούς). Οι κινητικά ανάπηροι έχουμε χορτάσει και κουραστεί από μεγάλα λόγια και ευχολόγια. Αν όντως θέλετε τη συμπερίληψη μας κύριοι «άρχοντες» των Σερρών στα δρώμενα της περιοχής και δε μας θέλετε στο περιθώριο, τότε κάντε πράξεις, και αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τη δημοτική αρχή των Σερρών.

Σέρρες: Ζητήματα ασφάλειας των κινητικά αναπήρων κατά τη μετακίνηση τους στην πόλη των Σερρών – φωτογραφίες

ΥΓ2. Οι φωτογραφίες αποτελούν μόνο ένα ελάχιστο δείγμα της κατάστασης που έχουμε εντοπίσει (προφανώς δε τα έχουμε εντοπίσει όλα) και μόνο στην οδό Μεραρχίας, σχετικά με το βαθμό επικινδυνότητας για τη μετακίνηση των ΑμεΑ. Έχουμε μεγάλο φωτογραφικό υλικό από όλες τις οδούς που αναφέρονται στο κείμενο.

δελτίο τύπου

ΣέρρεςΣέρρες: Ζητήματα ασφάλειας των κινητικά αναπήρων κατά τη μετακίνηση τους στην πόλη...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

 Σέρρες: Έπιασαν στα πράσα 6 άτομα – Επιχειρούσαν να αφαιρέσουν καλώδια από αντλιοστάσιο

Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω προχθές (10 Οκτωβρίου 2024) το βράδυ...

Σέρρες: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο Κυριακή λόγω έργων της ΔΕΥΑΣ

Σε συνέχεια  της συνέντευξης τύπου στις 3 Οκτωβρίου 2024...

Τη στήριξή της στους νέους στρατευμένους που διώκονται εκφράζει η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Σερρών

Η επιχείρηση τρομοκράτησης των φαντάρων, επειδή εκφράζουν δημόσια την...

Σέρρες: Δράση καθαρισμού πεζοπορικών μονοπατιών στον Κουλά!

Η ομάδα της Cecropia Hub με το πρόγραμμα Solidarity...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα