Οι σούπες και τα βραστά με μοσχάρι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του φθινοπωρινού και χειμωνιάτικου τραπεζιού

Μοσχάρι για σούπα – Ποιο κομμάτι να διαλέξω

Epiloges Press

Epiloges Press

Οι σούπες και τα βραστά με μοσχάρι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του φθινοπωρινού και χειμωνιάτικου τραπεζιού. Διαλέγοντας τα κατάλληλα κομμάτια κρέατος, τα φτιάχνουμε ακόμη νοστιμότερα.

Οι σούπες και τα βραστά με μοσχάρι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εποχής που ανοίγεται μπροστά μας καθώς προσθέτουν στο φθινοπωρινό και χειμωνιάτικο τραπέζι, θρέψη, νοστιμιά και εξαιρετική γεύση. Παραδοσιακά, φτιάχνονται με πατάτες, καρότα, κρεμμύδι, σέλινο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού. Αυτά τα βασικά υλικά αρκούν για να δημιουργήσουν πεντανόστιμα αχνιστά πιάτα. Κάθε κουταλιά τους είναι κουταλιά θαλπωρής και απόλαυσης. Σήμερα, πάντως, που η ποικιλία των διαθέσιμων υλικών το επιτρέπει, βρίσκει κανείς και σούπες από μοσχάρι με περισσότερα υλικά (σέλερι, μπρόκολο, πιπεριές, μανιτάρια κ.λπ.), που μετατρέπουν τα πιάτα σε πιο προσωπικά, ανάλογα με τα γευστικά γούστα του μάγειρα και της μαγείρισσας.

Η ποιότητα του ζωμού αλλάζει τη σούπα

Η επιλογή του κατάλληλου κομματιού μοσχαριού είναι καθοριστική για έναν πλούσιο και γευστικό ζωμό. Τα κομμάτια με κόκαλο αποτελούν ιδανικές επιλογές, καθώς συνήθως απελευθερώνουν κολλαγόνο κατά το βράσιμο, δίνοντας βάθος και διάρκεια στη γεύση και πυκνότερη υφή στη σούπα. Ωστόσο υπάρχουν και κομμάτια χωρίς κόκαλο που βγάζουν ωραία σούπα.

Ποια κομμάτια είναι καλύτερα για δυνατό ζωμό

Για να βγει ο ζωμός ο καλύτερος δυνατός από άποψη υφής και γεύσης καλό είναι να διαλέξετε ανάμεσα στα εξής κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος: ποντίκι, όσο μπούκο, λαιμός ή ελιά.

  • Ποντίκι

Χωρίς κόκαλο μα ιδιαίτερα μαλακό, γιατί είναι πλούσιο σε συνδετικό ιστό (κολλαγόνο) στοιχείο που δίνει εξαιρετικές σούπες. Αρέσει πολύ στα παιδιά (άλλωστε αποτελεί την πρώτη κρεατόσουπά τους). Βγάζει νόστιμο «ζελέ», που εξασφαλίζει τέλειο και πλούσιο ζωμό. Το κότσι (στα πίσω πόδια) και το ποντίκι (στα μπροστινά), βρίσκονται στο ίδιο περίπου σημείο των ποδιών του ζώου. Ωστόσο το ποντίκι είναι το καλύτερο για σούπα, ενώ το κότσι προτιμάται για μαγειρευτά.

  • Όσο μπούκο

Όταν δεν αφαιρεθεί το κόκαλο απ’ το ποντίκι τότε έχουμε το όσο μπούκο. Και αυτά τα κομμάτια που κρατούν το μεδούλι τους δίνουν υπέροχες, δυνατές μοσχαρόσουπες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα με ποντίκι άνευ οστού για να έχετε και τη γεύση και το καθαρό κρέας που επιθυμείτε.

Advertisement
MEGA
  • Ελιά (λαιμός ή σβέρκος)

Είναι από τα πιο μαλακά κομμάτια του μοσχαριού και χρησιμοποιείται για τα μαγειρευτά. Θα τη βρείτε χωρίς κόκαλο, αλλά και με κόκαλο. Αν κάνετε συνδυασμό, βγάζετε ωραίο αποτέλεσμα και στο βραστό ή τη σουπίτσα.

πηγή icookgreek.com


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
6 Φεβρουαρίου: Σαν σήμερα το 1982 καταργήθηκαν οι μπλε ποδιές στα σχολεία

05/02/26 11:26 μμ

6 Φεβρουαρίου: Σαν σήμερα το 1982 καταργήθηκαν οι μπλε ποδιές στα σχολεία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Φεβρουαρίου

05/02/26 11:23 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 6 Φεβρουαρίου

Σ. Ζαχαράκη για Εθνικό Απολυτήριο: Ανοίγουμε τον διάλογο χωρίς αιφνιδιασμούς και προειλημμένες αποφάσεις

05/02/26 11:08 μμ

Σ. Ζαχαράκη για Εθνικό Απολυτήριο: Ανοίγουμε τον διάλογο χωρίς αιφνιδιασμούς και προειλημμένες αποφάσεις

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απαιτούμε πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας στη Χίο

05/02/26 11:03 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απαιτούμε πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας στη Χίο

Πέθανε ο θρύλος της νυχτερινής διασκέδασης Λάκης Ραπτάκης - Ο άνθρωπος που άλλαξε το nightlife σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

05/02/26 10:58 μμ

Πέθανε ο θρύλος της νυχτερινής διασκέδασης Λάκης Ραπτάκης – Ο άνθρωπος που άλλαξε το nightlife σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ελληνίδα ορειβάτισσα πάτησε στην κορυφή του Ακονκάγκουα μετά από 18 μέρες ανάβασης

05/02/26 10:17 μμ

Ελληνίδα ορειβάτισσα πάτησε στην κορυφή του Ακονκάγκουα μετά από 18 μέρες ανάβασης

Ο Σερραίος κτηνοτρόφος που έχασε 814 πρόβατα από την ευλογιά αλλά δεν το βάζει κάτω - videο

05/02/26 10:11 μμ

Ο Σερραίος κτηνοτρόφος που έχασε 814 πρόβατα από την ευλογιά αλλά δεν το βάζει κάτω – videο

Έρευνα για την έκρηξη στη "Βιολάντα": Έφοδος της ΔΑΕΕ στο σπίτι του ιδιοκτήτη της εταιρείας και σε γραφεία

05/02/26 10:02 μμ

Έρευνα για την έκρηξη στη “Βιολάντα”: Έφοδος της ΔΑΕΕ στο σπίτι του ιδιοκτήτη της εταιρείας και σε γραφεία

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλο Γυναικών: Χάλκινη η Εθνική, κέρδισε 15-8 την Ιταλία

05/02/26 9:56 μμ

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλο Γυναικών: Χάλκινη η Εθνική, κέρδισε 15-8 την Ιταλία

Τις παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΣΕΘ ζήτησε ο Κ. Κυρανάκης

05/02/26 9:49 μμ

Τις παραιτήσεις της διοίκησης του ΟΣΕΘ ζήτησε ο Κ. Κυρανάκης

ΕΚΠΟΙΖΩ: Μεγάλη νίκη των καταναλωτών - Ο Άρειος Πάγος ανοίγει τον δρόμο για την ανακούφιση χιλιάδων δανειοληπτών του Ν. Κατσέλη

05/02/26 9:41 μμ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Μεγάλη νίκη των καταναλωτών – Ο Άρειος Πάγος ανοίγει τον δρόμο για την ανακούφιση χιλιάδων δανειοληπτών του Ν. Κατσέλη

Κυρ. Μητσοτάκης στο Foreign Policy: Η Ελλάδα γίνεται συν-αρχιτέκτονας της νέας ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας

05/02/26 9:37 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης στο Foreign Policy: Η Ελλάδα γίνεται συν-αρχιτέκτονας της νέας ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας