Τι μπορεί να κάνει χειρότερο το χανγκοβερ;

Έχεις σκεφτεί τι μπορεί να επιδεινώσει ένα χανγκόβερ; Η απάντηση δεν κρύβεται μόνο στην ποσότητα του αλκοόλ που θα καταναλωθεί αλλά και σε άλλους απροσδόκητους παράγοντες.

Κατά πάσα πιθανότητα, κάθε φορά που ακούς τη λέξη «χανγκόβερ» θα σου έρχονται στο μυαλό εκείνα τα πρωινά που δεν μπορούσες να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι, έπειτα από μια νύχτα με πολύ αλκοόλ. Ξέρεις, τότε που ορκιζόσουν ότι δεν θα ξαναπιείς ποτέ, ενώ παράλληλα αναρωτιόσουν τι να κάνεις. Μερικά από τα συμπτώματα που βιώνει κανείς στο χανγκόβερ είναι ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, και γενικά η απώλεια ενέργειας. Αλλά όχι πάντα!

Advertisement

Μετά από μια βραδινή έξοδο που συνοδεύεται από αλκοόλ, κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται τις αρνητικές συνέπειες περισσότερο, άλλοι λιγότερο, ενώ κάποιοι καθόλου (!). Η ποσότητα του αλκοόλ αλλά και του νερού που καταναλώνεται φαίνεται ότι δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πώς θα νιώθει κανείς την επόμενη μέρα.

Οι ερευνητές αρχίζουν να διερευνούν βιολογικούς και ψυχολογικούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να επηρεάζουν την εμπειρία μας κατά τη διάρκεια του χανγκόβερ. Μάλιστα, κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι το 5% των ανθρώπων είναι ανθεκτικό στο hangover.

Η βιολογία παίζει τον ρόλο της

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η βιολογία επηρεάζει τον τρόπο που θα βιώσει κανείς το χανγκόβερ. Ειδικότερα, ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με μια παραλλαγή του γονιδίου ALDH2 αναφέρουν ότι βιώνουν πιο έντονο hangover. Ο Craig Gunn, λέκτορας στον κλάδο της Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, εξηγεί τι σημαίνει αυτό σε άρθρο του στο The Conversation.

«Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, αυτό διασπάται από το ένζυμο αλκοολική αφυδρογονάση σε ακεταλδεΰδη, μια πρωτεΐνη σημαντική για την εμφάνιση των συμπτωμάτων του χανγκόβερ. Ωστόσο, η παραλλαγή του γονιδίου ALDH2 περιορίζει τη διάσπαση της ακεταλδεΰδης, οδηγώντας σε μεγαλύτερη συσσώρευση της πρωτεΐνης, άρα σε μεγαλύτερα συμπτώματα χανγκόβερ».

Επίσης, άλλοι παράγονες που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που βιώνει κανείς το χανγκόβερ είναι η ηλικία και το φύλο. Πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα σε 761 Ολλανδούς καταναλωτές αλκοόλ διαπίστωσε ότι οι σοβαρές επιπτώσεις του χανγκόβερ μειώνονται με τα χρόνια, ακόμη και όταν λαμβάνεται υπόψη η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται. Επίσης, οι συγγραφείς της έρευνας ανέφεραν διαφορές στη σοβαρότητα του χανγκόβερ μεταξύ αντρών και γυναικών, με τους νεαρούς άντρες ηλικίας 18-25 ετών να αναφέρουν πιο έντονο πονοκέφαλο σε σύγκριση με τις νεαρές γυναίκες που κατανάλωναν αλκοόλ. «Ωστόσο, δεν είναι προς το παρόν γνωστό γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές», ανέφερε ο Gunn.

Τι μπορεί να κάνει χειρότερο το χανγκοβερ;
iStock

Advertisement
ΔΕΗ

Και οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν

Ο τρόπος που βιώνεται το χανγκόβερ, όμως, δεν είναι μόνο θέμα βιολογικό. Ως συνήθως και η ψυχολογία παίζει τον ρόλο της. Με άλλα λόγια, ορισμένα ψυχολογικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης, των επιπέδων του στρες, μπορεί να συνδέονται με τον τρόπο που νιώθει κανείς αφού έχει καταναλώσει πολύ αλκοόλ.

Όπως εξηγεί ο επιστήμονας, κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις σχετίζεται με μια τάση να ερμηνεύουμε τον κόσμο αρνητικά, τη λεγόμενη «negative bias» (αρνητική προκατάληψη). «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι και τα χανγκόβερ μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να ερμηνεύουν τον κόσμο με αρνητικό τρόπο. Ως αποτέλεσμα, το hangover μπορεί να επιδεινώσει αυτή την αρνητική προκατάληψη, κάνοντας ορισμένους ανθρώπους να αισθάνονται χειρότερα από άλλους», αναφέρει.

Τι μπορεί να κάνει χειρότερο το χανγκοβερ;
iStock

Άλλος ένας παράγοντας που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί

Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις μπορεί επίσης να ευθύνεται για το γεγονός ότι βιώνουμε διαφορετικά το χανγκόβερ. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν την τάση να θεωρούν ή να παρουσιάζουν μια κατάσταση ως σημαντικά χειρότερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, αναφέρουν χειρότερα χανγκόβερ, γεγονός που υποδηλώνει ότι εστιάζουν στα αρνητικά τους συμπτώματα και ενδεχομένως τα ενισχύουν.

Τέλος, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο (το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί σε μεγαλύτερο βάθος) είναι ότι παρόλο που οι άνθρωποι που έχουν μεθύσει αναφέρουν πως αισθάνονται ότι είναι πιο δύσκολο να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους, αυτό μπορεί να μην ισχύει στην πραγματικότητα. Το πόρισμα αυτό εξήχθη από έρευνες που έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν μεθύσει ήταν εξίσου ικανοί να ελέγξουν τη συναισθηματική τους αντίδραση σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν μεθύσει.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι άνθρωποι επιλέγουν ευκολότερες (αλλά λιγότερο αποτελεσματικές) στρατηγικές ρύθμισης κατά τη διάρκεια του χανγκόβερ, όπως η αποφυγή συναισθημάτων ενοχής ή ντροπής. Αλλά αυτό δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.

πηγή ow.gr

φωτο: iStock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4ο Ποντιακό Ξεφάντωμα στην Κοίμηση Σερρών

05/08/25 9:48 μμ

4ο Ποντιακό Ξεφάντωμα στην Κοίμηση Σερρών

Αυτά είναι τα έξι μη κρατικά πανεπιστήμια που πήραν άδεια να λειτουργήσουν

05/08/25 9:40 μμ

Αυτά είναι τα έξι μη κρατικά πανεπιστήμια που πήραν άδεια να λειτουργήσουν

Το ετήσιο συνέδριο των Μαρτύρων του Ιεχωβά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

05/08/25 9:35 μμ

Το ετήσιο συνέδριο των Μαρτύρων του Ιεχωβά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Ακινητοποιήθηκε F/B στον ευβοϊκό κόλπο κοντά στη βραχονησίδα Γλάρος – Μεταφορά των 105 επιβατών με πλωτά

05/08/25 9:29 μμ

Ακινητοποιήθηκε F/B στον ευβοϊκό κόλπο κοντά στη βραχονησίδα Γλάρος – Μεταφορά των 105 επιβατών με πλωτά

Εξαφάνιση Βρετανίδας από παραλία στην Καβάλα -Τι είδε αυτόπτης μάρτυρας και για τι την προειδοποίησε

05/08/25 9:15 μμ

Εξαφάνιση Βρετανίδας από την παραλία Οφρυνίου -Τι είδε αυτόπτης μάρτυρας και για τι την προειδοποίησε

Εκτενές τηλεγράφημα του Reuters για το ελληνικό αντί-drone σύστημα «Κένταυρος»

05/08/25 9:00 μμ

Εκτενές τηλεγράφημα του Reuters για το ελληνικό αντί-drone σύστημα «Κένταυρος»

Θεσσαλονίκη: Εκτροπή νταλίκας στην ΠΑΘΕ – Δεν τραυματίστηκε ο οδηγός

05/08/25 8:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Εκτροπή νταλίκας στην ΠΑΘΕ –video

Καιρός: Έπεσαν πάνω από 5.000 κεραυνοί στα κεντρικά και βόρεια της χώρας – Περιορίζεται από την Τετάρτη η αστάθεια

05/08/25 8:53 μμ

Καιρός: Έπεσαν πάνω από 5.000 κεραυνοί στα κεντρικά και βόρεια της χώρας – Περιορίζεται από την Τετάρτη η αστάθεια

Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται το ιστορικό κτίριο της «Αλυσίδας» – Το 1935 λειτούργησε εργοστάσιο κατασκευής υποδημάτων

05/08/25 8:49 μμ

Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται το ιστορικό κτίριο της «Αλυσίδας» – Το 1935 λειτούργησε εργοστάσιο κατασκευής υποδημάτων

Η Μαρία Σάκκαρη με wild card στο τουρνουά του Μοντερέι

05/08/25 8:46 μμ

Η Μαρία Σάκκαρη με wild card στο τουρνουά του Μοντερέι

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:40 μμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Αϋπνία: Τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον ύπνο σας

05/08/25 8:39 μμ

Αϋπνία: Τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον ύπνο σας