Το μαγνήσιο στηρίζει υγεία και ενέργεια. Μάθε ποιες τροφές το παρέχουν, τι το μειώνει και πώς να αποτρέψεις πιθανή ανεπάρκεια ή υπερδοσολογία. Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ... Περισσότερα

Βασικά tips για να μην ξεμείνεις ποτέ από μαγνήσιο

Epilogestv

Epilogestv

Το μαγνήσιο στηρίζει υγεία και ενέργεια. Μάθε ποιες τροφές το παρέχουν, τι το μειώνει και πώς να αποτρέψεις πιθανή ανεπάρκεια ή υπερδοσολογία.

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα του οργανισμού μας. Παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές βιολογικές διεργασίες. Ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι μύες μας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο μαγνήσιο για να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία των νεύρων και των οστών, και στο σάκχαρό μας.

Παράλληλα, είναι μέταλλο που έχει άμεση επίδραση στην ισορροπία άλλων ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο, το ασβέστιο και το κάλιο.

Η Cleveland Clinic διευκρινίζει πως το μεγαλύτερο μέρος του μαγνησίου του σώματός μας αποθηκεύεται στα οστά. Μόνο το διαλυμένο σε εξωκυτταρικό υγρό είναι διαθέσιμο για τα κύτταρα και τα όργανα.

Συγκεκριμένα, τρία όργανα είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων μαγνησίου:

  • τα έντερα, που απορροφούν μαγνήσιο από τα τρόφιμα που τρώμε,
  • τα οστά, που λειτουργούν ως η κύρια αποθήκη μαγνησίου,
  • τα νεφρά, που είναι υπεύθυνα για την απέκκριση (απελευθέρωση) μαγνησίου μέσω της ούρησης.

Εάν υπάρχει πρόβλημα σε οποιοδήποτε βήμα αυτής της διαδικασίας, μπορεί να προκληθεί υπομαγνησιαιμία, συνθήκη που είναι πολύ συχνή.

Βοηθά να κάνουμε εξετάσεις που θα δείξουν αν όντως χρειαζόμαστε ενίσχυση ή όχι. Το βέβαιο είναι πως η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο σώμα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ενώ προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει και η υπερδοσολογία. Τουτέστιν, δεν λαμβάνουμε ποτέ συμπληρώματα μαγνησίου χωρίς να έχουμε συμβουλευτεί γιατρό.

Οι τροφές που είναι φίλες μας

Εάν διαπιστωθεί πως έχουμε υπομαγνησιαιμία, πριν καταφύγουμε στα συμπληρώματα μπορούμε να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την απορρόφηση του μαγνησίου στον οργανισμό μέσω τροφών που είναι φυσικά πλούσιες σε αυτό το μέταλλο.

Βασικά tips για να μην ξεμείνεις ποτέ από μαγνήσιο
iStock

Σε αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα αμύγδαλα, τα κάσιους, οι σπόροι κολοκύθας, οι ηλιόσποροι, το σπανάκι, η κινόα, το καστανό ρύζι, το πλιγούρι βρόμης και το ψωμί ολικής άλεσης. Εξαιρετικές πηγές, επίσης, είναι το αβοκάντο και οι μπανάνες, ενώ αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος: είναι η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα κακάο.

Πώς έχουμε μεγάλες «διαρροές» μαγνησίου

Όσο σημαντικό είναι να τρώμε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, τόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως η απορρόφηση του μαγνησίου επηρεάζεται από ορισμένους παράγοντες.

Advertisement
MEGA

Ένας παράγοντας είναι το άγχος, καθώς οι ορμόνες του αυξάνουν την απέκκριση μαγνησίου από τα νεφρά. Ένας άλλος το να μην ενυδατωνόμαστε σωστά (βλ. 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα). Αντίθετα, μπορεί να μας ωφελήσει ένας χαλαρός περίπατος ή ο βραδινός διαλογισμός.

Υπάρχουν και τροφές που προκαλούν την «εξάντληση» του μαγνησίου που έχουμε. Μια κατηγορία είναι τα γαλακτοκομικά, που περιέχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου – δρα από κοινού με το μαγνήσιο. Όταν τρώμε πολλές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, διαλύουμε την ισορροπία των μετάλλων και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα ανεπάρκειας.

Η καφεΐνη επίσης το καταστρέφει, όπως και η υπερβολική πρωτεΐνη και το αλκοόλ. Αν ωστόσο πρέπει να αποφεύγεται ένα πράγμα, είναι ό,τι περιέχει τρανς λιπαρά. Δηλαδή, τα επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Περιορίζουμε τη ζάχαρη, καθώς η κατανάλωσή της προκαλεί υπερπαραγωγή οξέων στον οργανισμό, αναγκάζοντας το σώμα να αντλεί αποθέματα αλκαλικών μετάλλων (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο) για να τα εξουδετερώσει. Αντί δηλαδή να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία και τη διατήρηση υγιών κυττάρων, τα «θυσιάζουμε» για τη ζάχαρη ή την ασπαρτάμη – μελέτες έχουν αποκαλύψει πως αυξάνει το ρυθμό εξάντλησης του μαγνησίου.

Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης οδηγεί επίσης σε υπερβολική απώλειά του, όπως και η χρήση διουρητικών φαρμάκων ή οι χημειοθεραπείες, μεταξύ άλλων.

πηγή ow.gr

φωτο: iStock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα