Ανοιχτός και έτοιμος προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή των κριτηρίων επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ... Περισσότερα

Κ. Τσιάρας: Ανοιχτός σε συζήτηση για αλλαγή των κριτηρίων επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

Epiloges Press

Epiloges Press

Ανοιχτός και έτοιμος προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή των κριτηρίων επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην αποψινή εκδήλωση της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ, με θέμα «Το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Προκλήσεις, σκέψεις και απολογισμός».

Ξεκαθαρίζοντας ότι «προφανώς δεν θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για φθηνό αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, γιατί όλοι έχουμε ζήσει τέτοιου είδους ιστορίες και πώς έχουν εξελιχθεί στο παρελθόν», ο κ. Τσιάρας σημείωσε εμφατικά ότι θα συζητούσε για την αλλαγή των κριτηρίων και μάλιστα δημοσίως, μιας και όπως εξήγησε «τα κριτήρια που θεσπίσαμε για το φθηνό αγροτικό πετρέλαιο σε συμφωνία με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα και το υπουργείο Οικονομικών, πολλές φορές δημιουργούν μια αντίφαση σε σχέση με το γεγονός ότι κάποιες καλλιέργειες παίρνουν υψηλότερη επιστροφή έναντι αυτής που χρειάζονται και άλλες, χαμηλότερες σε σχέση με τις ανάγκες τους».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Τσιάρας λέγοντας ότι η ΝΔ θέσπισε για πρώτη φορά την επιστροφή του 100% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και δίνει από 100 έως και 150 εκατ. ευρώ πίσω στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τόνισε ότι «αντιβαίνει στην κοινή λογική και στην ηθική, να επαναλαμβάνουν κάποιοι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα».

Ανοιχτή η πόρτα του ΥΠΑΑΤ για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα

Στέλνοντας για ακόμη μια φορά ηχηρό μήνυμα ότι η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πάντα ανοιχτή για διάλογο, τους κάλεσε σε συζήτηση «ώστε από κοινού τα επόμενα χρόνια να κρατήσουμε όρθια την παραγωγή, με τη νέα ΚΑΠ και με στόχο τα χρήματα να δοθούν σε μικρές εκμεταλλεύσεις, απομακρυσμένες περιοχές, σε γυναίκες, νέους ανθρώπους, έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να συμβάλλει ως οφείλει στην διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και όχι μόνο στην εθνική οικονομία.

Λέγοντας ότι το 2019 ήταν αρνητικό το αγροτικό ισοζύγιο και διαμορφωνόταν στα 731 εκατ. ευρώ, είπε ότι το 2023 αυτό έγινε θετικό και ανερχόταν στα 432 εκατ. ευρώ, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έμπρακτα στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξή του θεσπίζοντας για τον τομέα -μεταξύ άλλων- χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές σε διάφορα πεδία του χώρου και διατηρώντας με τους ανθρώπους του τομέα, σταθερή και έντιμη σχέση.

Διερωτώμενος για ποιο λόγο γίνονται τα φετινά αγροτικά μπλόκα, υπενθύμισε ότι στην περσινή τους συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα ικανοποιήθηκαν σημαντικά στα θέματα που του έθεσαν. Όπως είπε, απολαμβάνουν το 100% επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, χαμηλό αγροτικό ρεύμα με κλειδωμένη τιμή στα 9,3 ευρώ/κιλοβατώρα και σε ό,τι αφορά τα έργα αποκατάστασης και αποζημίωσης που ζήτησαν λόγω του Ντάνιελ γίνονται, θα γίνουν και προγραμματίζονται έτσι ώστε να θωρακιστεί η Θεσσαλία και να έχει επάρκεια και σωστή διαχείριση νερού για τα επόμενα…πολλά χρόνια.

Ειδικά για τα αρδευτικά έργα, ο κ. Τσιάρας επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στα αμέσως επόμενα χρόνια θα είναι το ζήτημα διαχείρισης και επάρκειας νερού, είπε: «έχουμε έναν ολιστικό σχεδιασμό στα έργα που γίνονται, θα γίνουν και σχεδιάζονται από το ΥΠΑΑΤ και αυτή θα είναι η πραγματική παρακαταθήκη της ελληνικής κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα της χώρας»

Ταυτόχρονα, στην τοποθέτησή του ο ΥΠΑΑΤ υπογράμμισε τη σημασία της μείωσης του κόστους παραγωγής, στο βαθμό που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά και τη συνολική ενίσχυση του αγροτικού τομέα. «Ο πρωτογενής τομέας δεν είναι μόνο ένα εθνικό σύστημα αλλά και ένα ευρωπαϊκό. Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: μειώνουμε το κόστος παραγωγής στο βαθμό που υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες», σημείωσε χαρακτήρισε.

ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στη διανομή των ευρωπαϊκών πόρων, όπως και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγροτών, ο κ. Τσιάρας επανέλαβε ότι «το μεγαλύτερο στοίχημα που έχω θέσει στον εαυτό μου είναι η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, να λειτουργεί δηλαδή με διαφάνεια και δικαιοσύνη».

Για τον ΕΛΓΑ, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι την τελευταία πενταετία ο οργανισμός έχει δώσει αποζημιώσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ, όταν την ίδια περίοδο οι εισφορές διαμορφώνονταν σε 800 εκατ. ευρώ και τόνισε: «Ποτέ ξανά δεν δόθηκαν τέτοιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος και κλήθηκε να σταθεί αρωγός μέσα από μια αδιανόητη και πρωτοφανή συνθήκη και λόγω της κλιματικής κρίσης». Για το νέο καταστατικό του ΕΛΓΑ, λέγοντας ότι πρόκειται για «μια εξίσωση που δεν είναι εύκολη», ο κ. Τσιάρας είπε ότι χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί».

Advertisement
MEGA

Αναφερόμενος στη στήριξη των κτηνοτρόφων σε κρίσιμες στιγμές, όπως οι επιδημίες ζωονόσων ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι «ο ΕΛΓΑ στάθηκε δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο μετά την πανώλη και την ευλογιά με έναν τρόπο γενναίο που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν» και υπενθύμισε ότι η αποζημίωση για την απώλεια ζώου στην προ Ντάνιελ εποχή διαμορφωνόταν στα 85 ευρώ/ζώο και σήμερα ανέρχεται στα 250 ευρώ/ζώο.

Ειδική αναφορά έκανε ο ΥΠΑΑΤ στην πρόταση για τη σύσταση ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοηθείας, προκειμένου να καλύπτονται ζημιές που προκύπτουν από την κλιματική κρίση. «Η προσπάθεια να ενισχύσουμε τον κτηνοτροφικό και αγροτικό κόσμο, ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολη. Αλλά η μειωμένη παραγωγή δεν ξέρουμε πόσο συχνά συμβαίνει. Αν είναι ένα συχνό φαινόμενο, ένας κρατικός προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Για αυτό και θέσαμε στην ΕΕ την προαναφερόμενη πρόταση«, τόνισε.

Αναγνωρίζοντας πάντως ότι δεν είναι εύκολες οι εξισώσεις που πρέπει να λυθούν στο δρόμο για την βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι υπάρχει η διάθεση να το «πετύχουμε και να λύσουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται».

Κλείνοντας έστειλε σαφές μήνυμα προς τα γαλάζια στελέχη: «Πιστεύουμε διαχρονικά ότι ο πρωτογενής τομέα δεν μπορεί παρά να είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής συνοχής. Όπως και να εξετάσει αυτή τη σχέση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα με τη ΝΔ θα διαπιστώσει αυτή τη στενή σχέση και τον στενό δεσμό».

Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, στελέχη και παράγοντες του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και άλλων φορέων, βουλευτές της ΝΔ και εκπρόσωποι φορέων από τον πρωτογενή τομέα.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου - Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

03/02/26 11:09 μμ

Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου – Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

03/02/26 11:05 μμ

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

03/02/26 10:58 μμ

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης - Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

03/02/26 10:49 μμ

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης – Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

03/02/26 10:47 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

03/02/26 10:49 μμ

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

03/02/26 10:28 μμ

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη»

03/02/26 10:37 μμ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη»

03/02/26 10:30 μμ

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ «ταξιδεύει» η έκθεση «Άγιον Όρος και Μετέωρα-1929»

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025

03/02/26 10:20 μμ

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025

Πηγές ΠΑΣΟΚ για εργασίες εξεταστικής επιτροπής ΟΠΕΚΕΠΕ

03/02/26 10:13 μμ

Πηγές ΠΑΣΟΚ για εργασίες εξεταστικής επιτροπής ΟΠΕΚΕΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει

03/02/26 10:10 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει