Αλιάκμονας: Ανεπεξέργαστα ή πλημμελώς επεξεργασμένα λύματα καταλήγουν στο ποτάμι

Ανεπεξέργαστα ή πλημμελώς επεξεργασμένα λύματα από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Βέροιας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, καταλήγουν στον ποταμό Αλιάκμονα καθώς έχει διακοπεί η γραμμή επεξεργασίας της βιολογικής λάσπης, γεγονός που επιβαρύνει το υδάτινο περιβάλλον.

Η κατάσταση που επικρατεί και οι παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων και επιθεωρήσεων που διενεργήθηκαν από το αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, όπως ανέφερε από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο Στέργιος Μουρτζίλας περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας από την Ημαθία.

Advertisement

Ο κ. Μουρτζίλας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής, απάντησε, εκ μέρους της διοίκησης της Περιφέρειας, σε ερώτηση του Ιωάννη Τσαναξίδη, Περιφερειακού Συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο οποίος, με βάση πρόσφατα δημοσιεύματα, ανέφερε ότι η κατάσταση λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Βεροίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς, όπως είπε, «τα λύματα της Εγκατάστασης ανεπεξέργαστα καταλήγουν μέσω ενός μικρού ποταμού, της Τάφρου 66, στον Αλιάκμονα και ο κίνδυνος για την περιβαλλοντική καταστροφή του Αλιάκμονα είναι κάτι παραπάνω από ορατός». Ο ίδιος πρόσθεσε: «μέχρι τα λύματα αυτά να φτάσουν στον Αλιάκμονα ενδιάμεσα υπάρχουν αγρότες που αντλούν νερό από το ποτάμι για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Επίσης το θέμα έχει καταγγελθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Βεροίας πάρα πολλές φορές ενώ η υπόθεση είναι στον εισαγγελέα από το 2018 χωρίς ωστόσο να έχει εκδικαστεί ούτε πρωτοδίκως μέχρι και σήμερα».

Advertisement

Για τις κινήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της περιφέρειας, ο κ. Μουρτζίλας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για κάθε έλεγχο συντάχθηκε έκθεση αυτοψίας η οποία περιγράφει την κατάσταση της εγκατάστασης και τις διαπιστώσεις της υπηρεσίας. Επιπλέον συντάχθηκε και αποστάλθηκε προσωρινή έκθεση ελέγχου προς τη ΔΕΥΑ Βέροιας, τον φορέα λειτουργίας, από την οποία ζητήθηκε να διατυπωθούν οι απόψεις του φορέα και να υποβληθεί πρόγραμμα δεσμευτικών ενεργειών για τη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους.

«Η ΔΕΥΑ Βέροιας έχει απαντήσει στην προσωρινή έκθεση ελέγχου ωστόσο δεν έχει καταθέσει το απαιτούμενο πρόγραμμα δεσμευτικών ενεργειών και δεν έχει τεκμηριώσει πλήρως τις διορθωτικές ενέργειες που έχει αναλάβει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων. Αυτή η έλλειψη στοιχείων δυσχεραίνει την αξιολόγηση της συμμόρφωση της εγκατάστασης με την περιβαλλοντική νομοθεσία και τις επιτρεπόμενες οριακές τιμές εκπομπών» είπε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της διοίκησης.

Ως εκ τούτου σημείωσε ότι η υπηρεσία πρόκειται να επιβάλλει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και γνωστοποίησε ότι «όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και πορίσματα έχουν αποσταλεί στην αρμόδια εισαγγελία στις 12.4.2023 στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας για περαιτέρω διερεύνηση». Επιπλέον είπε ότι η πράξη βεβαίωσης παράβασης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας, όμως αυτό δεν έγινε ακόμη επειδή η υπηρεσία δεν είχε στη διάθεσή της οικονομικά στοιχεία της ΔΕΥΑ Βέροιας. Ο ίδιος έκανε λόγο για «έλλειψη άμεσης ανταπόκρισης από τη ΔΕΥΑ Βέροιας» και «συνεχιζόμενη παραβατικότητα» ενώ σημείωσε ότι η Περιφέρεια «δεσμεύεται να συνεχίσει την παρακολούθηση της υπόθεσης και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω περιβαλλοντικής υποβάθμισης του Αλιάκμονα».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα