«Όχι στον στρατό στα σχολεία» – Ηχηρή διαμαρτυρία εκπαιδευτικώνAdvertisement   Την έντονη αντίδραση της Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής προκάλεσε η απόπειρα μαζικής εισόδου του στρατού στη σχολική κοινότητα μέσω ενημερωτικών ... Περισσότερα

Εκπαιδευτικοί ενάντια στην παρέμβαση του στρατού στα σχολεία - «Η νεολαία δεν είναι κρέας για τα κανόνια»

Epilogestv

Epilogestv

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

«Όχι στον στρατό στα σχολεία» – Ηχηρή διαμαρτυρία εκπαιδευτικών

Advertisement
 

Την έντονη αντίδραση της Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής προκάλεσε η απόπειρα μαζικής εισόδου του στρατού στη σχολική κοινότητα μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων. Όπως καταγγέλλεται, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής προχωρούν σε στοχευμένες ενημερώσεις γονέων και μαθητών με στόχο την προώθηση της καριέρας σε στρατιωτικές σχολές.

Για πρώτη φορά, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιχειρεί τέτοιας κλίμακας άμεση προσέγγιση ανήλικων μαθητών, με προτροπή για συμμετοχή σε “ερωτηματολόγιο επαγγελματικού προσανατολισμού” και απευθείας παρέμβαση στους γονείς.

Η ΕΛΜΕ υπογραμμίζει ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι τυχαία, αφού έρχεται σε μια περίοδο διεθνούς στρατιωτικής έντασης – από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σφαγή στη Γάζα, μέχρι τη γενική στρατιωτικοποίηση της ΕΕ με το σχέδιο “ReArm Europe” και προϋπολογισμό 800 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα, με τη στήριξη ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, εμπλέκεται ενεργά σε αυτό το γεωπολιτικό σκηνικό, επεκτείνοντας μάλιστα και τις στρατιωτικές της βάσεις εντός της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, η κυβέρνηση επιχειρεί να ντύσει τη στρατιωτική εμπλοκή με τον μανδύα του “επαγγελματικού μέλλοντος”. Όμως, πίσω από αυτή την προσέγγιση κρύβεται η προσπάθεια εξοικείωσης της νεολαίας με την έννοια της πολεμικής “κανονικότητας”, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου η φτώχεια, η επισφάλεια και οι περιορισμένες επιλογές δημιουργούν εύφορο έδαφος για στρατολόγηση.

Η ΕΛΜΕ καταγγέλλει ότι η στρατιωτική προπαγάνδα δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα των νέων, που βλέπουν ένα δημόσιο σχολείο με ελλείψεις, γονείς που αγωνίζονται για αξιοπρεπείς μισθούς, και ένα κράτος που «δεν βρίσκει λεφτόδεντρα» για την υγεία και την παιδεία. Την ίδια ώρα, ανακοινώνονται στρατιωτικές δαπάνες ύψους 28 δισ. ευρώ, χρήματα που δεν σχετίζονται με την άμυνα της χώρας, αλλά με επιθετικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και αλλού.

Advertisement
MEGA

Η χαμηλή προσέλευση υποψηφίων και οι μαζικές παραιτήσεις από τις στρατιωτικές σχολές, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, δεν οφείλονται στην έλλειψη ενημέρωσης. Αντιθέτως, σχετίζονται με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, την πτωτική τάση στις απολαβές, την ενίσχυση του αυταρχισμού και του εθνικισμού, και φυσικά τον πραγματικό κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής σε διεθνείς αποστολές.

πηγη alfavita.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16/12/25 12:04 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:05 πμ

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:01 πμ

Κλειστός ο Δήμος Σερρών την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025 λόγω συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΕΔΕ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

16/12/25 12:00 πμ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

15/12/25 11:37 μμ

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ - Αφιέρωμα στον Elvis Presley

15/12/25 11:30 μμ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – Αφιέρωμα στον Elvis Presley

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

15/12/25 11:58 μμ

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

15/12/25 11:57 μμ

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

15/12/25 11:57 μμ

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

Κορυφαία τενίστρια για το 2025 η Σαμπαλένκα

15/12/25 11:54 μμ

Κορυφαία τενίστρια για το 2025 η Σαμπαλένκα

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη - video

15/12/25 8:39 μμ

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη – video

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών

15/12/25 8:31 μμ

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών