Καταδίκη ιδιοκτήτη ψυχιατρικής κλινικής και ψυχιάτρου για την αυτοκτονία ασθενούς

Υπόθεση αυτοκτονίας ασθενούς σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική απασχόλησε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης που κλήθηκε να ερευνήσει εάν τελέστηκε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, δια παραλείψεως, πράξη που βάρυνε τον διοικητικό διευθυντή της κλινικής και δύο γιατρούς της.

Οι δικαστές έκριναν τελικά ένοχους τον πρώτο κι έναν ψυχίατρο, καταδικάζοντάς τους – αντιστοίχως – σε ποινή φυλάκισης 3 και 2 ετών, με 3ετή αναστολή. Με την ίδια απόφαση, αθωώθηκε ο εφημερεύων γιατρός (παθολόγος) που είχε παραπεμφθεί σε δίκη.

Advertisement

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από μήνυση των οικείων του ασθενούς, που, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο ακροατήριο, ήταν δικαστικός λειτουργός.

Το συγκεκριμένο περιστατικό φαίνεται πως είχε χαρακτηριστεί «υψηλού κινδύνου» και ο ασθενής θα έπρεπε να τεθεί σε καθεστώς υψηλής επιτήρησης, καθώς, όπως ανέφερε στην εισήγησή της η εισαγγελέας της έδρας, είχαν προηγηθεί δύο απόπειρες αυτοκτονίες, εκτός κλινικής, σε διάστημα 30 ημερών. Γι΄ αυτό το λόγο συνεστήθη η νοσηλεία του στην ψυχιατρική δομή, όπου όμως τον Ιούλιο του 2020 έβαλε τέλος στη ζωή του με σεντόνι, στο μπάνιο του δωματίου του.

Advertisement
Babis

Ανάλογα με τα καθήκοντά των εμπλεκόμενων προσώπων, το κατηγορητήριο τούς απέδιδε ευθύνες για ελλείψεις προσωπικού, ανεπαρκή μέτρα επιτήρησης και εποπτείας των νοσηλευομένων, μη απομάκρυνση αντικειμένων πρόσφορων για τέλεση ανάλογων πράξεων κ.ά.

Ο κατηγορούμενος διοικητικός διευθυντής και ιδιοκτήτης της κλινικής δεν παρέστη στη δίκη και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, μέσω του οποίου αρνήθηκε την κατηγορία. Την ίδια στάση κράτησε και ο ψυχίατρος (του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου) ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τη νοσηλεία του ασθενούς, τονίζοντας ότι η κατάσταση της υγείας του βελτιωνόταν συνεχώς. «’Αρχισε σιγά – σιγά να κοινωνικοποιείται, με αιφνιδίασε πλήρως η εξέλιξη αυτή, δεν περίμενα να προβεί εκείνη την ημέρα στην πράξη αυτή», ανέφερε από την πλευρά του ο εφημερεύων γιατρός που αθωώθηκε.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα