Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς και η αξία του προληπτικού ελέγχου. Μεγάλη έξαρση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά με σύφιλη σε Ελλάδα και Ευρώπη, με ... Περισσότερα

Σύφιλη και βλεννόρροια: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι αιτίες

Epilogestv

Epilogestv

Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς και η αξία του προληπτικού ελέγχου.

Μεγάλη έξαρση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά με σύφιλη σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το καλοκαίρι να είναι η κατ’ εξοχήν εποχή όπου αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μόλυνσης.

Πρόσφατη μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια της πανδημίας (2020-2022) τα κρούσματα σύφιλης που αντιμετωπίστηκαν σε αυτό αυξήθηκαν κατά 65%.

Το εύρημα αυτό ενισχύθηκε στη συνέχεια από τα πανελλαδικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επιπλέον, διεθνή δεδομένα έδειξαν ότι ανάλογη τάση παρατηρείται σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Αυξητικές τάσεις παρατηρούνται και στη βλεννόρροια. Αντιθέτως, σε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως τα οξυτενή κονδυλώματα, παρατηρείται μείωση. Αυτή πιθανώς οφείλεται στο πρόγραμμα εμβολιασμού που εφαρμόζεται την τελευταία 20ετία την Ελλάδα για τους ιούς HPV.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε στο Πρακτορείο FM η καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας Ηλέκτρα ΕΚΠΑ Ηλέκτρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ).

Όπως ανέφερε, η μεγάλη έξαρση σε σύφιλη και βλεννόρροια μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες. Ωστόσο «η διαφορά που βλέπουμε εμείς στους ασθενείς μας είναι στον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων. Φαίνεται ότι έχουν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους, δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό και θεωρούμε ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος που αυξάνονται αυτά τα ΣΜΝ», είπε.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Η σύφιλη και η βλεννόρροια προκαλούν ορισμένα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιούν τους πάσχοντες να απευθυνθούν στον δερματολόγο-αφροδισιολόγο ιατρό. Τέτοια συμπτώματα είναι:

  • Εξάνθημα στη γενετική περιοχή
  • Κάποια μικρή πληγή
  • Ερυθρότητα

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν επίσης αύξηση των κολπικών υγρών. Αντίστοιχα οι άνδρες μπορεί να παρατηρήσουν εκροή υγρού από την ουρήθρα (ουρηθρικό έκκριμα).

«Τα περισσότερα συμπτώματα των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων εντοπίζονται στη γενετική περιοχή και στην περιοχή του πρωκτού. Η σύφιλη όμως μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένο εξάνθημα και στο υπόλοιπο σώμα, με ειδική εντόπιση σε παλάμες και πέλματα», επισήμανε η καθηγήτρια.

Καλύτερος ο προληπτικός έλεγχος

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν προκαλούν πάντοτε συμπτώματα αμέσως μετά την έκθεση στα υπαίτια παθογόνα. Αντιθέτως, μπορεί να μεσολαβήσει σημαντικό χρονικό διάστημα.

Γι’ αυτό τον λόγο καλό είναι να γίνεται περιοδικά προληπτικός έλεγχος, απ’ όσους υιοθετούν ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, συνέστησε η κυρία Νικολαΐδου. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να συμπεριλαμβάνει αρχικά λήψη αίματος, με την οποία θα ελεγχθεί αν υπάρχει:

Advertisement
MEGA
  • HIV/AIDS λοίμωξη
  • Σύφιλη
  • Ηπατίτιδα Β

Μπορεί επίσης να γίνει ανάλυση ούρων ή λήψη δείγματος από την ουρήθρα, τον κόλπο ή τον τράχηλο της μήτρας το οποίο θα εξεταστεί για το γενετικό υλικό των παθογόνων που προκαλούν ΣΜΝ. Η εξέταση αυτή μπορεί να καταδείξει την παρουσία τους ακόμα και σε εντελώς ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Προσοχή το καλοκαίρι

Για την προστασία από τη σύφιλη, τη βλεννόρροια και τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα «οφείλουμε να έχουμε μία πιο υπεύθυνη συμπεριφορά όσον αφορά την επιλογή σεξουαλικών συντρόφων», τόνισε η κυρία Νικολαΐδου.

Το καλοκαίρι ασφαλώς είναι περίοδος χαλάρωσης και όλοι θέλουμε να περάσουμε καλά, παραδέχθηκε. Εν τούτοις, «καλό είναι όταν έχουμε μία σεξουαλική επαφή με ένα νέο σύντροφο να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό», συμπλήρωσε. «Δεν προστατεύει κατά 100% από όλα τα νοσήματα, αλλά παρέχει πολύ μεγάλο ποσοστό προστασίας».

πηγή iatropedia.gr

Φωτογραφία: iStock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 9:43 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

Σέρρες: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά τροφίμων ενόψει του Πάσχα

03/04/26 9:00 μμ

Σέρρες: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά τροφίμων ενόψει του Πάσχα