30.2 C
Serres

Ά. Σκέρτσος στο BBC: Περισσότερο αισιόδοξοι για τον τουρισμό φέτος

Date:

Αναλυτικές απαντήσεις για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, «Ελλάδα 2.0», αλλά και το άνοιγμα του τουρισμού έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος με δύο συνεντεύξεις του στο BBC (World News και News day-Radio Show).

Στην αρχική ερώτηση για το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού, ο Α. Σκέρτσος απάντησε πως «ναι, είμαστε απολύτως βέβαιοι γιατί πλέον έχουμε περισσότερη εμπειρία. Η αλήθεια είναι ότι το περσινό καλοκαίρι, δεδομένων των συνθηκών ήταν μια αρκετά καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό καθώς χρησιμοποιήσαμε για τον έλεγχο των επισκεπτών στα σημεία εισόδου στη χώρα έναν πολύ “έξυπνο” αλγόριθμο που λάμβανε υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών. Με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε να ελέγξουμε και να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ελλάδα και μάλιστα ήμασταν σε πολύ καλύτερο επίπεδο από σχεδόν όλες τις τουριστικές οικονομίες της Μεσογείου. Εκτός από τη μεγαλύτερη εμπειρία, φέτος έχουμε και την επιχείρηση εμβολιασμού που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, επομένως θα έχουμε χτίσει ένα σημαντικό τείχος ανοσίας και θα μπορέσουμε να υποδεχτούμε τουρίστες από την Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Στο ερώτημα πώς διασφαλίζεται η εγκυρότητα των πιστοποιητικών που θα προσκομίσουν οι επισκέπτες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υπογράμμισε «αυτό που έχουμε συμφωνήσει με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους μας (που είναι) να θέσουμε σε εφαρμογή τη λεγόμενη “Πράσινη κάρτα εμβολιασμού”, ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει όντως εμβολιαστεί. Διαφορετικά ο επισκέπτης θα πρέπει να προσκομίζει ένα αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό που θα επισυνάπτεται στην φορμα PLF, το έγγραφο που υποχρεωτικά πρέπει να συμπληρώνουν όσοι θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Όλα τα παραπάνω θα ελέγχονται στις εισόδους στη χώρα».

Ενώ στο διευκρινιστικό ερώτημα αν θα μπορούσε να υπάρξει διεθνώς μια πρωτοβουλία για ένα antiCovid πιστοποιητικό ανάλογο με εκείνα για την πολιομυελίτιδα ή τον κίτρινο πυρετό, απάντησε καταφατικά: «Ναι, και αυτό κάνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι στην πραγματικότητα το Πράσινο Πιστοποιητικό για το οποίο σας μίλησα -και η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε αυτήν την προσπάθεια».

Εύλογο το ερώτημα, τι θα γίνει ειδικότερα με τους επισκέπτες εκτός Ε.Ε., τους Βρετανούς πολίτες εν προκειμένω, στο οποίο ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι «σε αυτήν την περίπτωση, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώσουν το PLF και να επισυνάψουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το αρνητικό τεστ που θα έχουν κάνει λίγα 24ωρα πριν απο την έλευσή τους».Στο άλλο θέμα που έθεσαν οι Βρετανοί δημοσιογράφοι, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Α. Σκέρτσος εξήγησε πως «ναι, αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά απ᾽ ό,τι πριν από 10-12 χρόνια. Η Ελλάδα κατέθεσε πριν από λίγη ώρα (σ.σ. χθες) στην Ε.Ε. το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι μόλις η δεύτερη χώρα μετά την Πορτογαλία που το κάνει. Δουλέψαμε επιμελώς και σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους όλους τους προηγούμενους μήνες και πρέπει να πω ότι είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, με στόχο να αλλάξουμε, να μεταμορφώσουμε τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία. Περιλαμβάνει 175 σημαντικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που μπορούν να κάνουν την ελληνική οικονομία πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο δίκαιη, πιο εξωστρεφή, παραγωγική και καινοτόμο. Για αυτό το ονομάσαμε “Ελλάδα 2.0” γιατί θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας καλύτερης εκδοχής της χώρας μας.

«Δεν έχουν υπάρξει ενστάσεις από την Ολλανδία ή τη Σουηδία για το πώς και πού θα αξιοποιήσετε τα κονδύλια;», ρωτήθηκε επίσης και ο Α. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι, «στην πραγματικότητα το Σχέδιό μας έχει λάβει εγκωμιαστικά σχόλια από τους εταίρους μας. Έχει ειπωθεί ότι η Ελλάδα κατέθεσε ένα από τα καλύτερα, από τα πλέον ολοκληρωμένα Σχέδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αριθμεί πάνω από 4.000 σελίδες, είναι πολύ λεπτομερές, διεξοδικά μελετημένο και βασίζεται στις συστάσεις του διεθνώς αναγνωρισμένου και καταξιωμένου Νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη και της ομάδας του που αποτελείται από αναγνωρισμένους οικονομολόγους και ανθρώπους του επιχειρείν . Για τη σύνταξή του έχουμε επίσης λάβει υπόψη τις συγκεκριμένες συστάσεις της Ε.Ε. για το πώς μπορεί η ελληνική οικονομία να γίνει πιο παραγωγική, πώς μπορεί να εξασφαλίσει να είναι βιώσιμη. Στοχεύει στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας που φάνηκαν τα προηγούμενα χρόνια και προωθεί πραγματικές λύσεις στα προβλήματά μας με επιδίωξη να μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία».

Και, κλείνοντας με τα διδάγματα από την πρόσφατη οικονομική κρίση, «κάναμε πολλές αλλαγές στην διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, κάναμε σημαντική πρόοδο αλλά η διαφορά τώρα είναι ότι πρόκειται για ένα δικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ελληνικής ιδιοκτησίας. Αυτή είναι η βασική διαφορά: στη διάρκεια της κρίσης είχαμε υποχρεωθεί να εφαρμόσουμε αλλαγές και να λάβουμε αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα. Τώρα, όμως είναι ένα δικό μας σχέδιο, ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να διορθώσουμε και ποιες είναι οι κατάλληλες λύσεις αξιοποιώντας τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 25 δισ. από ιδιωτικές επενδύσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε ότι η αξιοποίηση αυτών των πόρων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ 7% και σε 200.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα 5-6 χρόνια», κατέληξε ο Α. Σκέρτσος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕλλάδαΆ. Σκέρτσος στο BBC: Περισσότερο αισιόδοξοι για τον τουρισμό φέτος

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πρέβεζα: 16χρονος προσπάθησε να αποφύγει επίθεση από αδέσποτο σκύλο και τον χτύπησε διερχόμενο όχημα

Ένα απίστευτο περιστατικό εκτυλίχθηκε σε κεντρικό δρόμο της Πρέβεζας....

Ηλεία: «Δεν είχα δει ποτέ τη Βασιλική να μην χαμογελάει» συγκινεί ο δάσκαλος της 11χρονης

Συγκλονισμένη εξακολουθεί να είναι η τοπική κοινωνία στην Ηλεία...

Αμοργός: Οι τελευταίες κινήσεις του Αμερικανού αστυνομικού πριν εξαφανιστεί – Βίντεο ντοκουμέντο

Βίντεο δείχνει τον 59χρονο Αμερικανό αστυνομικό πριν εξαφανιστεί στην...

Όαση δροσιάς τα αιωνόβια πλατάνια της Μαρώνειας

Στην πλατεία της Μαρώνειας, μόλις μισή ώρα από την...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα