-Διαφήμιση-

ΑΑΔΕ – Ταμειακές μηχανές: Αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση με το Taxisnet

ΑΑΔΕ - Ταμειακές μηχανές: Αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση με το Taxisnet

Ταμειακές μηχανές: Ξεκινά η διαδικασία σταδιακής απόσυρσης και διασύνδεσης με την ΑΑΔΕ – Online σύνδεση με το Taxisnet
Σταδιακά από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η  υποχρεωτική διαβίβαση των παραστατικών εσόδων των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα myDATA  και η διασύνδεση ταμειακών μηχανών  με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

 
Κάπως έτσι, όταν θα γίνεται μια συναλλαγή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, το κράτος θα εισπράττει τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο σε πραγματικό χρόνο. Αν η συναλλαγή γίνει με μετρητά, τότε η διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης θα επιτρέπει την επόμενη μέρα να γίνεται η μεταφορά του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ που αφορά στην κάθε απόδειξη.

Στόχος είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS).

 
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, από τις 31 Αυγούστου έως και τις 31 Οκτωβρίου 2021 οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς υποχρεούνται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του newmoney.gr:

 
-να αποσύρουν με οριστική παύση παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς και παλιές ταμειακές που δεν έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης και αντικατάσταση με νέας τεχνολογίας

-να γίνει αναβάθμιση σε όσες δεν εκτυπώνουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης,

-να διασυνδεθούν, ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

 
Η απόσυρση και η αντικατάσταση των περίπου 500.000 ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου με νέας τεχνολογίας που θα συνδέονται online με το Taxis θα γίνει σε τρία στάδια. 

Το νέο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης – αναβάθμισης που καθόρισαν το υπουργείο Οικονομικών  και η ΑΑΔΕ για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακές μηχανές και ανάλογα εάν αυτές έχουν πληγεί ή όχι από την πανδημία προβλέπει τα εξής:

1. Επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ λόγω COVID-19 σύμφωνα με τις κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης και το φορολογικό έτος 2019 είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ. Η απόσυρση από τη χρήση αυτών των τύπων Φ.Η.Μ., ολοκληρώνεται υποχρεωτικά μέχρι την 31 Αυγούστου 2021.

2. Επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ λόγω COVID-19 σύμφωνα με τις κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης και το φορολογικό έτος 2019 είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 100.000 ευρώ. Η απόσυρση από τη χρήση αυτών των τύπων Φ.Η.Μ., ολοκληρώνεται υποχρεωτικά μέχρι την 30 Σεπτεμβρίου 2021.

3. Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η απόσυρση των παλαιού τύπου ταμειακών μηχανών ολοκληρώνεται υποχρεωτικά μέχρι την 31 Οκτωβρίου 2021.

Οι επιχειρήσεις που δεν θα αντικαταστήσουν τις ταμειακές μηχανές με νέου τύπου θα βρεθούν αντιμέτωπες με τα πρόστιμα  που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 4174/2013.

Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις  μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως την 31.03.2022. 

Τα στοιχεία που θα διαβιβάζονται είναι:

-o ΑΦΜ του εκδότη
-το είδος παραστατικού λιανικής πώλησης
-ο αύξων αριθμός του στοιχείου λιανικής πώλησης
-η ημερομηνία και ώρα έκδοσης
-ο συντελεστής ΦΠΑ
-η συνολική αξία της απόδειξης.

Πηγή protothema.gr

-Διαφήμιση-Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Exit mobile version