«Τα μέτρα της κυβέρνησης για την εργασία είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία. Όχι απλώς δεν θα αντιμετωπίσουν την κρίση αλλά θα την επιδεινώσουν», ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Τα μέτρα της κυβέρνησης για την εργασία είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία. Όχι απλώς δεν θα αντιμετωπίσουν την κρίση αλλά θα την επιδεινώσουν», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη της στον τ/σ “MEGA”.

 

 

«Όταν η υγειονομική κρίση τελειώσει, στην αγορά εργασίας θα υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνεργοι και εργαζόμενοι με εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα. Αυτό είναι ένα ντόμινο, συρρικνώνεται το εισόδημα, μειώνεται η αγοραστική δύναμη, δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και παρασύρει το σύνολο της οικονομίας», πρόσθεσε.

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «το μέτρο περί της αναστολής των συμβάσεων εργασίας είναι στην πραγματικότητα ένας μηχανισμός γρήγορων μαζικών απολύσεων. Η κυβέρνηση είπε στις επιχειρήσεις απαλλαγείτε από το προσωπικό σας. Το κράτος δίνει ένα έκτακτο επίδομα κατώτερο του κατώτατου μισθού και όταν η υγειονομική κρίση τελειώσει η μόνη υποχρέωση των επιχειρήσεων είναι να έχουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων -όχι τους ίδιους και όχι με την ίδια σχέση εργασίας- και μόνο για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια των μέτρων π.χ. για έναν μήνα».

 

Στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή του κράτους ή έχουν δραματική μείωση του τζίρου υπογράμμισε ότι «θα έπρεπε αυτή τη στιγμή το κράτος να αναλάβει να καταβάλει πλήρως το σύνολο των αποδοχών των εργαζομένων. Να καταβάλει, επίσης, το δώρο Πάσχα και ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις να υποχρεωθούν να διατηρήσουν το ίδιο προσωπικό με τι ίδιες σχέσεις εργασίας και να μην προβούν σε απολύσεις. Σε μηνιαία βάση η κάλυψη του μισθολογικού κόστους είναι κάτι λιγότερο από 1 δισ., προφανώς δεν είναι λίγα χρήματα αλλά προφανώς δεν είναι και ανέφικτο».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «ο στόχος του 3,5% δεν υφίσταται πια και δεν μετράνε οι δαπάνες των μέτρων για τον κορωνοϊό στους στόχους. Η ίδια η Κομισιόν είπε ότι το σύμφωνο σταθερότητας δεν ισχύει. Υπάρχει ρευστότητα και δυνατότητα δαπανών στα δημόσια οικονομικά της χώρας και πάντα υπάρχει το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ παρακαταθήκη. Άρα το ζήτημα δεν είναι δημοσιονομικό αλλά χάραξης πολιτικής».

Advertisement
MEGA

Η κυβέρνηση, σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, «έκανε μία επιλογή αναστολών συμβάσεων, διακοπής εργασίας και απολύσεων. Το ερώτημα είναι γιατί κάνει αυτή την επιλογή. Ποια είναι η δικαιολογία της για να μην κάνει πλήρη καταβολή μισθών και πλήρη διατήρηση των σχέσεων εργασίας ως είχαν. Ποια είναι η δικαιολογία της να μην καταβάλει το δώρο Πάσχα το κράτος τη στιγμή που το έχουν περισσότερο ανάγκη οι εργαζόμενοι. Οι επιλογές της κυβέρνησης πρόκειται να επιδεινώσουν την ύφεση».

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε την ανάγκη λήψης οριζόντιων μέτρων στήριξης των εποχιακά εργαζόμενων οι οποίοι δεν θα εργαστούν φέτος και είναι εντελώς ακάλυπτοι, καθώς και προστασίας των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ από τα εξαντλητικά ωράρια, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αναστείλει τον έλεγχο των ωραρίων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή

Άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης βρίσκουν «καταφύγιο» σε 44 διαμερίσματα

20/02/26 11:58 μμ

Άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης βρίσκουν «καταφύγιο» σε 44 διαμερίσματα

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να διαγράψει τον Άντριου από τη σειρά διαδοχής του θρόνου

21/02/26 12:00 πμ

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να διαγράψει τον Άντριου από τη σειρά διαδοχής του θρόνου

Πώς φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή - Το κουλουράκι με τα 7 πόδια που τα παιδιά έσπαγαν ένα κάθε βδομάδα

20/02/26 11:39 μμ

Πώς φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή – Το κουλουράκι με τα 7 πόδια που τα παιδιά έσπαγαν ένα κάθε βδομάδα

Τραμπ: Θα επιβάλω παγκόσμιο δασμό 10% – Βαθιά απογοητευτική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

20/02/26 11:48 μμ

Τραμπ: Θα επιβάλω παγκόσμιο δασμό 10% – Βαθιά απογοητευτική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Αλβανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από την έδρα της κυβέρνησης

20/02/26 11:37 μμ

Αλβανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από την έδρα της κυβέρνησης

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλας παρέχει διευκρινήσεις για την εκταφή θυμάτων των Τεμπών

20/02/26 11:36 μμ

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλας παρέχει διευκρινήσεις για την εκταφή θυμάτων των Τεμπών

NASA: Στις αρχές Μαρτίου η πρώτη επανδρωμένη πτήση γύρω από τη Σελήνη μετά από 50 χρόνια

20/02/26 11:33 μμ

NASA: Στις αρχές Μαρτίου η πρώτη επανδρωμένη πτήση γύρω από τη Σελήνη μετά από 50 χρόνια

Πλατφόρμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου στο πλαίσιο του προγράμματος “ONCODIR

20/02/26 11:32 μμ

Πλατφόρμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου στο πλαίσιο του προγράμματος “ONCODIR”