«Τα μέτρα της κυβέρνησης για την εργασία είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία. Όχι απλώς δεν θα αντιμετωπίσουν την κρίση αλλά θα την επιδεινώσουν», ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Τα μέτρα της κυβέρνησης για την εργασία είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία. Όχι απλώς δεν θα αντιμετωπίσουν την κρίση αλλά θα την επιδεινώσουν», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη της στον τ/σ “MEGA”.

 

 

«Όταν η υγειονομική κρίση τελειώσει, στην αγορά εργασίας θα υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνεργοι και εργαζόμενοι με εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα. Αυτό είναι ένα ντόμινο, συρρικνώνεται το εισόδημα, μειώνεται η αγοραστική δύναμη, δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και παρασύρει το σύνολο της οικονομίας», πρόσθεσε.

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «το μέτρο περί της αναστολής των συμβάσεων εργασίας είναι στην πραγματικότητα ένας μηχανισμός γρήγορων μαζικών απολύσεων. Η κυβέρνηση είπε στις επιχειρήσεις απαλλαγείτε από το προσωπικό σας. Το κράτος δίνει ένα έκτακτο επίδομα κατώτερο του κατώτατου μισθού και όταν η υγειονομική κρίση τελειώσει η μόνη υποχρέωση των επιχειρήσεων είναι να έχουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων -όχι τους ίδιους και όχι με την ίδια σχέση εργασίας- και μόνο για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια των μέτρων π.χ. για έναν μήνα».

 

Στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή του κράτους ή έχουν δραματική μείωση του τζίρου υπογράμμισε ότι «θα έπρεπε αυτή τη στιγμή το κράτος να αναλάβει να καταβάλει πλήρως το σύνολο των αποδοχών των εργαζομένων. Να καταβάλει, επίσης, το δώρο Πάσχα και ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις να υποχρεωθούν να διατηρήσουν το ίδιο προσωπικό με τι ίδιες σχέσεις εργασίας και να μην προβούν σε απολύσεις. Σε μηνιαία βάση η κάλυψη του μισθολογικού κόστους είναι κάτι λιγότερο από 1 δισ., προφανώς δεν είναι λίγα χρήματα αλλά προφανώς δεν είναι και ανέφικτο».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «ο στόχος του 3,5% δεν υφίσταται πια και δεν μετράνε οι δαπάνες των μέτρων για τον κορωνοϊό στους στόχους. Η ίδια η Κομισιόν είπε ότι το σύμφωνο σταθερότητας δεν ισχύει. Υπάρχει ρευστότητα και δυνατότητα δαπανών στα δημόσια οικονομικά της χώρας και πάντα υπάρχει το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ παρακαταθήκη. Άρα το ζήτημα δεν είναι δημοσιονομικό αλλά χάραξης πολιτικής».

Advertisement
Babis

Η κυβέρνηση, σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, «έκανε μία επιλογή αναστολών συμβάσεων, διακοπής εργασίας και απολύσεων. Το ερώτημα είναι γιατί κάνει αυτή την επιλογή. Ποια είναι η δικαιολογία της για να μην κάνει πλήρη καταβολή μισθών και πλήρη διατήρηση των σχέσεων εργασίας ως είχαν. Ποια είναι η δικαιολογία της να μην καταβάλει το δώρο Πάσχα το κράτος τη στιγμή που το έχουν περισσότερο ανάγκη οι εργαζόμενοι. Οι επιλογές της κυβέρνησης πρόκειται να επιδεινώσουν την ύφεση».

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε την ανάγκη λήψης οριζόντιων μέτρων στήριξης των εποχιακά εργαζόμενων οι οποίοι δεν θα εργαστούν φέτος και είναι εντελώς ακάλυπτοι, καθώς και προστασίας των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ από τα εξαντλητικά ωράρια, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αναστείλει τον έλεγχο των ωραρίων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας