Σημαντικές διαφοροποιήσεις σε επιμέρους κατηγορίες ακινήτων έχει η έναρξη της λειτουργίας του μετρό στη Θεσσαλονίκη που έχει επηρεάζει τις αξίες των ακινήτων. Ειδικότερα έρευνα της Cerved Property Services (CPS), διαπιστώνει ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σημαντικές διαφοροποιήσεις σε επιμέρους κατηγορίες ακινήτων έχει η έναρξη της λειτουργίας του μετρό στη Θεσσαλονίκη που έχει επηρεάζει τις αξίες των ακινήτων.

Advertisement
 

Ειδικότερα έρευνα της Cerved Property Services (CPS), διαπιστώνει ότι στον κλάδο των γραφείων, όπου οι τάσεις είναι ανοδικές την τελευταία διετία για το σύνολο του Δήμου Θεσσαλονίκης, καταγράφηκε συγκριτικά μεγαλύτερη αύξηση στα μισθώματα γραφειακών χώρων του κέντρου και του Βαρδάρη που βρίσκονται σε απόσταση έως 350 μ. από σταθμούς μετρό. Συγκεκριμένα η ποσοστιαία μεταβολή των ακινήτων του δείγματος που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια και βρίσκονται επί των οδών Βασιλέως Ηρακλείου, Ερμού, Ίωνος Δραγούμη και Εγνατίας για την περίοδο 2020-2024 κυμάνθηκε μεταξύ 40% και 58%.

Αντιθέτως στα καταστήματα, όπως αναφέρεται στην έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ΣΕΚΕ, η ζώνη επιρροής περιορίζεται στα 250 μέτρα από τους σταθμούς μετρό και οι αυξήσεις είναι μικρότερης κλίμακας. Παρότι οι ιδιοκτήτες αύξησαν τις ζητούμενες τιμές έως και 50% μόλις άρχισε η λειτουργία του μετρό, η αγορά δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σήμερα παρά τη λειτουργία του μετρό αρκετά κενά καταστήματα εντός ζώνης επιρροής γύρω από τους σταθμούς Εγνατία, Φλέμινγκ, Ανάληψη και 25ης Μαρτίου. Πλήρης εμπορική ανάπτυξη υπάρχει μόνο στην περίμετρο των 250 μέτρων από τον σταθμό Αγίας Σοφίας, η οποία όμως υπήρχε και πριν από τη λειτουργία του μετρό, καθότι πρόκειται για μία από τις πλέον εμπορικές περιοχές της πόλης. Οι βασικές εμπορικές αρτηρίες Τσιμισκή και Μητροπόλεως βρίσκονται σε απόσταση άνω των 500 μ. από τους πλησιέστερους σταθμούς μετρό, οπότε σύμφωνα με την έρευνα βρίσκονται εκτός ζώνης επιρροής. Οι τάσεις των τιμών στους κεντρικούς αυτούς άξονες της πόλης είναι ανοδικές, χωρίς όμως αυτό να οφείλεται στη λειτουργία του μετρό.

Αναφορικά με τα οικιστικά ακίνητα ο δείκτης της CPS, που παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών όλων των περιοχών της χώρας, καταγράφει στη Θεσσαλονίκη ανοδικές τάσεις από το 2018 έως σήμερα. Συγκεκριμένα η αύξηση για την εξεταζόμενη περίοδο 2020-2024 για το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ανέρχεται στο 50% ασχέτως αν η περιοχή εξυπηρετείται ή πρόκειται να εξυπηρετηθεί βραχυπρόθεσμα από το μετρό. Όμως η άνοδος αξιών που παρατηρήθηκε στις περιοχές γύρω από τους σταθμούς μετρό Παπάφη, Ευκλείδη, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου για ακίνητα κατασκευής των δεκαετιών 1970 και 1980, όπου εμπίπτει και η πλειονότητα των ακινήτων τους, αγγίζει το 60% ξεπερνώντας τον μέσο όρο του πολεοδομικού συγκροτήματος για την ίδια περίοδο. Αυτό που φαίνεται από την έρευνα είναι ότι ο Δήμος Καλαμαριάς που βραχυπρόθεσμα θα εξυπηρετηθεί από το μετρό, παρουσιάζει την τελευταία διετία άνοδο τιμών έως και 35%, προμηνύοντας ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις με την έλευση του μετρό στον δήμο.

Advertisement

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα συνεχίσουμε τη μάχη για να ξεκινήσει η πλατείας Ελευθερίας» δήλωσε ο Στ.Αγγελούδης

02/12/25 9:05 μμ

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη για να ξεκινήσει η πλατείας Ελευθερίας» δήλωσε ο Στ.Αγγελούδης

Αντιδιαβρωτικά έργα στον Φενεό ολοκλήρωσε η Πειραιώς

02/12/25 8:56 μμ

Αντιδιαβρωτικά έργα στον Φενεό ολοκλήρωσε η Πειραιώς

Ο κύβος ερρίφθη: Αντίστροφη μέτρηση για τον Προμαχώνα - Οι αγρότες παίρνουν θέση - video

02/12/25 8:41 μμ

Ο κύβος ερρίφθη: Αντίστροφη μέτρηση για τον Προμαχώνα – Οι αγρότες παίρνουν θέση – video

Εγκαίνια και αγιασμός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ηράκλεια - video

02/12/25 8:36 μμ

Εγκαίνια και αγιασμός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ηράκλεια – video

Σέρρες: Στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ - Ξεκινάνε αύριο για Προμαχώνα - video

02/12/25 8:17 μμ

Σέρρες: Στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ – Ξεκινάνε αύριο για Προμαχώνα – video

Απομακρύνονται δυο δέντρα από την οδό Γ. Παπανδρέου - Θα ακολουθήσει αποκατάσταση του πεζοδρομίου

02/12/25 8:06 μμ

Απομακρύνονται δυο δέντρα από την οδό Γ. Παπανδρέου – Θα ακολουθήσει αποκατάσταση του πεζοδρομίου

Τα 30 χρόνια παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και στήριξης στο πένθος σε παιδιά και εφήβους, γιόρτασε η «Μέριμνα»

02/12/25 8:00 μμ

Τα 30 χρόνια παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και στήριξης στο πένθος σε παιδιά και εφήβους, γιόρτασε η «Μέριμνα»

Επιστροφή στο γήπεδο χωρίς Περσίδη ο ΠΑΟΚ

02/12/25 7:57 μμ

Επιστροφή στο γήπεδο χωρίς Περσίδη ο ΠΑΟΚ

Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας

02/12/25 7:55 μμ

Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας

Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα

02/12/25 7:55 μμ

Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα

Η μικροβιακή αντοχή είναι πιο εκτεταμένη από όσο γνωρίζουμε

02/12/25 7:54 μμ

Η μικροβιακή αντοχή είναι πιο εκτεταμένη από όσο γνωρίζουμε

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΟΠΕΚΑ - Κλείνει η πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού

02/12/25 7:54 μμ

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΟΠΕΚΑ – Κλείνει η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού