Date:
Άγρια κόντρα είχαν στη Βουλή ο Πρόεδρός της Κωνσταντίνος Τασούλας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θέλησε να παρέμβει για να καταγγείλει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για απαξίωση του Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, στο τέλος της διαδικασίας των επικαίρων ερωτήσεων ο κ. Τσίπρας ζήτησε τον λόγο προκειμένου να αναφερθεί στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν προσήλθε στη Βουλή για να απαντήσει στην ερώτησή του για τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, επικαλούμενος άρθρα του Κανονισμού της Βουλής με βάση τα οποία οι Πρόεδροι των κομμάτων παίρνουν τον λόγο όποτε το ζητήσουν.
“Θα με απογοητεύσετε σήμερα κύριε πρόεδρε αλλά γιατί βιάζεστε να το κάνετε. Το θέμα που θέσατε σήμερα δεν ευσταθεί. Το δικαίωμα τον αρχηγών να μιλούν στην βουλή είναι άπλετο. Υπάρχει όμως ημερήσια διάταξη και εσείς επιχειρείτε να θέσετε την δική σας. Άκουσα το αίτημά σας, είναι η δεύτερη φορά που ζητάτε τον λόγο για παρόμοιο θέμα. Μας απασχόλησε αυτό το θέμα στην Διάσκεψη των Προέδρων στις 3 Ιουνίου 2021. Πήρα θέση για το θέμα. Είπα ότι δεν είναι δυνατόν να καθιερωθεί νέα πρακτική -πέραν του Κανονισμού- μονόλογου στην περίπτωση που πολιτικός αρχηγός , αρχηγός αντιπολίτευσης ή άλλος, κρίνει ότι μπορεί στην διαδικασία επικαίρων ερωτήσεων να λαμβάνει τον λόγο επειδή δεν έχει μπει στην ημερήσια διάταξη απάντηση πρωθυπουργού ή υπουργού σε δική του ερώτηση. Αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται και το έχω ψάξει. Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν άπλετο δικαίωμα λόγου στη νομοθετική εργασία, στις επερωτήσεις, στις προτάσεις μομφής, στις εξεταστικές, παντού. Η μόνη περίπτωση που δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι στις επίκαιρες ερωτήσεις που περιορίζονται αποκλειστικά ανάμεσα στον ερωτώντα και στον υπουργό που απαντάει” τόνισε ο κ. Τασούλας, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα αφού ο προεδρεύων της Ολομέλειας και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης του παραχώρησε τη θέση του.
“Επιχειρείτε να καθιερώσετε πρακτική που δεν προβλέπεται. Ή θα το συμπεριλάβουμε στον Κανονισμό της Βουλής ή δεν πρόκειται αυτή η πρακτική να συνεχιστεί. Είχα την πρόνοια να το θέσω αυτό στην Διάσκεψη των προέδρων και να πω ότι όταν το πρωτοέθεσε ο κ. Τσίπρας πήρε τον λόγο για να πει τι θέλει, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και να το γενικεύσουμε. Υπήρξαν απαντήσεις και από την παράταξή σας ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει καθημερινή πρακτική. Και ξαναζητώ στη Διάσκεψη των Προέδρων εδώ και μέρες ότι δεν μπορεί αυτό το πράγμα που έγινε τότε να γενικευτεί. Και σήμερα κ. πρόεδρε ζητάτε να καθιερώσετε νέο τρόπο παρέμβασης στο κοινοβούλιο. Είμαι ανοιχτός σε κάθε πρόταση αλλαγής του κανονισμού, αλλά δεν μπορεί η Βουλή να αλλάζει άρδην τον κανονισμό της με βάση πρωτοβουλίες που δεν προβλέπονται. Φανταστείτε αυτό να γενικευτεί. Θα έχουμε πλήρη ανατροπή του κοινοβουλευτικού έργου και μια πλήρη ακτιβιστική διαδικασία που μετατρέπει την Βουλή σε ένα είδος σκηνικού” τόνισε ο κ. Τασούλας. “Σας παρακαλώ το θέμα να λήξει εδώ. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, δεν προβλέπεται ομιλία αρχηγού. Συνεπώς, ας μην προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε εκτός κανονισμού ντε φακτο διαδικασίες” πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να απαντήσει. “Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτός που παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής δεν είμαι εγώ αλλά ο πρωθυπουργός που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την κοινοβουλευτική διαδικασία και ιδιαίτερα την καθιερωμένη ώρα του πρωθυπουργού. Σας καλώ πριν επιχειρήσετε να φιμώσετε την φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στον ναό της Δημοκρατίας – και αφήστε τα σκονάκια ξέρει ο πρόεδρος μόνος του – πριν επιχειρήσετε όπως επιχείρησε η παράταξή σας τα δύο αυτά χρόνια να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν θα καταφέρετε να φιμώσετε τη φωνή μας στον ναό της Δημοκρατίας. Να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων ως πρόεδρος του συνόλου της Βουλής και όχι ως πρόεδρος που δέχεται με σκονάκια για το τι θα πει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Σας καλώ να μου πείτε μου ποιο το άρθρο που δεν μου επιτρέπει να μιλήσω όταν κατά πάγια πρακτική από τη μεταπολίτευση και μετά εφαρμόζεται κατ’ αναλογία η διάταξη του άρθρου 97, παρ. 4 που ορίζει ότι οι πρόεδροι ΚΟ, πρώην πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι της βουλής έχουν το δικαίωμα να πάρουν τον λόγο όποτε το ζητήσει”, είπε.
“Δεν είναι παράσταση η κοινοβουλευτική διαδικασία και όταν την απαξιώνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αυτοί πρέπει να έχουν την ευθύνη της απαξίωσης, όχι εμείς που είμαστε εδώ για να εκφράσουμε επιχειρήματα και να αντιπαραθέσουμε πολιτικό λόγο. Σας καλώ να μην υποπέσετε σε αυτό το πολύ σημαντικό παράπτωμα. Έχετε ευθύνες ως πρόεδρος της Βουλής που για πρώτη φορά θα φιμώσετε επί τη δυνατότητα να ακουστεί ο λόγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σας ζητώ να μου δώσετε τον λόγο για 15 λεπτά. Υπάρχει και ένα μείζον ζήτημα ουσίας που αφορά στη συγκεκριμένη ερώτημα και το οποίο αποτελεί θεμελιακό πρόβλημα για την λειτουργία του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας, το πρόβλημα της υπερχρέωσης κομμάτων σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων”, συμπλήρωσε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον κ. Τασούλα να σταθεί “ως πρόεδρος της βουλής των Ελλήνων και όχι ως πρόεδρος της ΝΔ”.
“Περιμένω πρόταση για αλλαγή του κανονισμού”
Ο κ. Τασούλας επέμεινε στην άποψη του και ανταπάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. “Αυτό θα κάνω κ. πρόεδρε. Θέλω να σας πω το εξής: επειδή με νοιάζει να σταθεί η Βουλή στο ύψος της περισσότερο και από τον εαυτό μου, δεν θέλω να μετατρέψουμε όσο είμαι πρόεδρος τη Βουλή σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού. Να τι εννοώ. Το άρθρο στο οποίο αναφερθήκατε δίνει δικαίωμα στους αρχηγούς να μιλούν όποτε θέλουν στο νομοθετικό έργο, στις επερωτήσεις, στις μομφές και εξεταστικές. Στις επίκαιρες ερωτήσεις δεν προβλέπεται παρέμβαση αρχηγών γιατί το άρθρο που μιλάει για το άρθρο που αναφέρεται στις επίκαιρες δεν κάνει λόγο για δυνατότητα ομιλίας αρχηγών, ενώ όλα τα άλλα κάνουν για δυνατότητα ομιλίας αρχηγών. Συνεπώς επαναλαμβάνετε κάτι που σας απαντήθηκε από τον κ. Κακλαμάνη την προηγούμενη φορά. Ότι ο πρωθυπουργός δεν απαντάει στις επίκαιρες ερωτήσεις. Έχει απαντήσει ήδη σε επτά επίκαιρες ερωτήσεις και έχει προκαλέσει με δική του πρωτοβουλία πέντε συζητήσεις. Στην προηγούμενη βουλή σε 160 ερωτήσεις, απαντήθηκαν 8 ερωτήσεις, και δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα. Επειδή θέλω η Βουλή να διατηρηθεί στο ύψος της, επειδή δεν θέλω η Βουλή να μετατραπεί σε σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού, επειδή η Ολομέλεια δεν μπορεί να μετατραπεί σε συνεδρίαση καμίας ΚΟ και επειδή στις ερωτήσεις δεν επιτρέπονται μονόλογοι ούτε μονόπρακτα, διακόπτω την συζήτηση και περιμένω την πρότασή σας για τροποποίηση του Κανονισμού”, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.
Πηγή enikos.gr