Αγρότες: Αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές του 2021 – Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την τελική επιχορήγηση

Καθορίστηκε η διαδικασία για την τελική επιχορήγηση των αγροτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 23 Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 σε αρκετές περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, η διαδικασία για την τελική επιχορήγηση των αγροτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές καθορίστηκε για τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τις Περιφερειακές Ενότητες Ευβοίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Advertisement

Συγκεκριμένα, καθορίστηκε με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΦΕΚ Β’ 4285), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και κατόπιν εισήγησης της κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Με αυτή την απόφαση, καθορίζεται η επιχορήγηση για την αντιμετώπιση ζημιών, αγροτικών εκμεταλλεύσεων, κατ’ επάγγελμα αγροτών αλλά και μη κατ’ επάγγελμα αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων, σε φυτικά μέσα παραγωγής, που προκλήθηκαν από τις ανωτέρω πυρκαγιές.

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι, μεταξύ άλλων, να έχουν υποβάλει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για το έτος 2021 και τα επόμενα έτη, να έχουν καταβάλει την ειδική ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ για το έτος 2021 μέχρι την 31η Αυγούστου 2024, καθώς και να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ή για τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων να εμφανίζουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις οφείλουν να προβούν σε αποκατάσταση των ζημιών των καλλιεργειών από τις πυρκαγιές, το αργότερο έως 30 Ιουνίου 2025, υποβάλλοντας σχετική υπεύθυνη δήλωση στον ΕΛΓΑ. Με την ολοκλήρωση των εργασιών υποκατάστασης, υποβάλλουν σχετικό αίτημα στον ΕΛΓΑ για τον έλεγχο αποκατάστασης, ως 31 Ιουλίου 2025.

Η τιμή ενίσχυσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τα νομικά πρόσωπα καθορίζεται ανάλογα με τη σοβαρότητα των ζημιών.

Ειδικότερα, το ανώτατο όριο, στην περίπτωση ολικής καταστροφής έχει διαμορφωθεί:

Advertisement

α) για τα δέντρα στο ποσό των 100,80 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 67,2 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες,

β) για τα αμπελοειδή στο ποσό των 2.450 ευρώ ανά στρέμμα, και

γ) για τα πολυετή αρωματικά φυτά το ποσό των 1.400 ευρώ ανά στρέμμα.

Για τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων (μη κατ’ επάγγελμα αγρότες), τα ποσά διαμορφώνονται στο ½ των ανωτέρω τιμών, με τα ανώτατα όρια να ανέρχονται σε 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες 1.225 ευρώ ανά στρέμμα στα αμπελοειδή και 700 ευρώ ανά στρέμμα για τα πολυετή αρωματικά φυτά.

Από το ποσό της επιχορήγησης αφαιρείται η προκαταβολή που τυχόν έχει χορηγηθεί, καθώς και το ποσό της πρώτης αρωγής που τυχόν έχει χορηγηθεί. Επισημαίνεται ότι ήδη έχουν χορηγηθεί προκαταβολές συνολικού ύψους 42,5 εκατ. ευρώ.

Η τελική επιχορήγηση -που θα καταβληθεί την επόμενη περίοδο- τελεί υπό την αίρεση της αποκατάστασης του φυτικού κεφαλαίου μέχρι και τα μέσα του 2025 και του ελέγχου της από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να προβλέπεται και το ενδεχόμενο αναζήτησης της επιχορήγησης ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό στην περίπτωση που η αποκατάσταση δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η καταβολή των ενισχύσεων θα πραγματοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ, μετά από επιχορήγησή του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν αποστολής καταστάσεων δικαιούχων από τον ΕΛΓΑ, σε μηναία βάση.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τον ΕΛΓΑ, συνεχίζει την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς τους αγρότες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, παράλληλα με τις επιχορηγήσεις που καταβάλλονται για ζημιές σε λοιπά στοιχεία όπως ο εξοπλισμός και τα αποθηκευμένα προϊόντα».

πηγή newsit.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

02/08/25 8:46 μμ

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε χθες το βράδυ

02/08/25 5:08 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

02/08/25 2:31 μμ

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

02/08/25 1:56 μμ

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

02/08/25 2:24 μμ

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

02/08/25 2:07 μμ

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

02/08/25 2:01 μμ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

02/08/25 1:56 μμ

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

02/08/25 12:28 μμ

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

02/08/25 12:23 μμ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης - Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

02/08/25 12:15 μμ

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης – Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών

02/08/25 11:15 πμ

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών