Πρόγραμμα παρακολούθησης του Μαυροπετρίτη κατά την προ-αναπαραγωγική περίοδο, το διάστημα δηλαδή από την άφιξη των πρώτων μεταναστευτικών γερακιών στους τόπους φωλιάσματος μέχρι την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου, υλοποιεί η Ομάδα ... Περισσότερα

Ακολουθώντας τα «ίχνη» των Μαυροπετριτών στο Αιγαίο

Epiloges Press

Epiloges Press

Πρόγραμμα παρακολούθησης του Μαυροπετρίτη κατά την προ-αναπαραγωγική περίοδο, το διάστημα δηλαδή από την άφιξη των πρώτων μεταναστευτικών γερακιών στους τόπους φωλιάσματος μέχρι την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου, υλοποιεί η Ομάδα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας με βάση τα Αντικύθηρα, όπου φιλοξενείται σημαντική αποικία του είδους.

Το νέο αυτό πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των δράσεων που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του βραβευμένου με Natura 2000 Award Προγράμματος LIFE ElClima και υλοποιείται με τη συνεργασία του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και την υποστήριξη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η «Τίνα», η «Τούλα», ο «Τάκης» και ο «Σήφης», τέσσερις Μαυροπετρίτες που αναπαράγονται στα Αντικύθηρα και τις παρακείμενες αποικίες, είναι τα πρώτα άτομα τους είδους που έχουν σημανθεί με δορυφορικούς πομπούς στο πλαίσιο του προγράμματος. Τα δεδομένα τηλεμετρίας που θα μας παρέχουν, αναμένεται να συμβάλουν στην περαιτέρω κατανόηση των οικολογικών απαιτήσεων του είδους κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο ιδιαίτερης, για τον βιολογικό τους κύκλο, περιόδου.

Ο Μαυροπετρίτης “Σήφης” με τον δορυφορικό του πομπό, που αναμένεται να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για τις μετακινήσεις του.

Ο Μαυροπετρίτης, το γεράκι που ζει σαν θαλασσοπούλι, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αρπακτικά πουλιά της ελληνικής ορνιθοπανίδας. Διαχειμάζει στην Ανατολική Αφρική, ιδιαίτερα στη Μαδαγασκάρη, και μετά το πέρας του χειμώνα αναχωρεί για ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι με προορισμό τις απόκρημνες ακτές νησιών και ακατοίκητων νησίδων της Μεσογείου όπου θα φωλιάσει. Έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από στεριά και θάλασσα, οι πρώτοι Μαυροπετρίτες εμφανίζονται στην Ελλάδα από τα μέσα Απρίλιου.

Αφού βρουν το ταίρι τους και μια καλή θέση φωλιάσματος, τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα σχηματίζουν χαλαρές αποικίες ήδη από τον Μάιο, ωστόσο μέχρι την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου, στα μέσα Ιουλίου, οι «Πειρατές του Αιγαίου» περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μακριά από τις φωλιές τους. Εξαιτίας της χαμηλής διαθεσιμότητας τροφής (ιπτάμενα έντομα) στις περιοχές φωλιάσματος, εκείνη την περίοδο οι Μαυροπετρίτες κυνηγούν σε μεγάλες αποστάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και μόνο λίγοι από αυτούς επιστρέφουν στις αποικίες τη νύχτα.

Advertisement
MEGA
Η «Τίνα», η «Τούλα», ο «Τάκης» και ο «Σήφης», τέσσερις Μαυροπετρίτες που αναπαράγονται στα Αντικύθηρα και τις παρακείμενες αποικίες, είναι τα πρώτα μεταναστευτικά γεράκια που σημάνθηκαν με δορυφορικό πομπό στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης του Μαυροπετρίτη κατά την προ-αναπαραγωγική περίοδο.

Χάρη και σε δεδομένα τηλεμετρίας, είναι γνωστό ότι, κατά το διάστημα από την επιστροφή τους στην Ελλάδα μέχρι την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου, οι Μαυροπετρίτες περνούν περισσότερο χρόνο στην ενδοχώρα παρά στον θαλάσσιο χώρο κι έτσι την περίοδο αυτή μπορεί να παρατηρηθούν ακόμα και σε ψηλά βουνά της Ηπειρωτικής χώρας, μακριά από τις ακτές.
Αυτό όμως που δεν είναι τόσο γνωστό στους επιστήμονες είναι πού ακριβώς πάνε όταν βρίσκονται μακριά από τις αποικίες τους, ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ενδιαιτημάτων που επιλέγουν, αλλά και κατά πόσο υπάρχουν περιοχές που εμφανίζουν μεγάλες συγκεντρώσεις του είδους κατά την περίοδο αυτή.

Το «στίγμα» των Μαυροπετριτών με δορυφορικούς πομπούς μπορεί να μας δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα, ενώ τα δεδομένα τηλεμετρίας που θα προκύψουν μέσω του Προγράμματος θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη προστασία και διατήρηση του γερακιού-σύμβολο του Αιγαίου.

πηγή ornithologiki.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κώστας Καραμανλής: Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές

04/04/26 2:26 μμ

Κώστας Καραμανλής: Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, είμαι αθώος και θα το αποδείξω

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης, παρουσία του πρωθυπουργού

04/04/26 11:41 πμ

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης, παρουσία του πρωθυπουργού

Αυθεντικό Πάσχα στη Σαμοθράκη

04/04/26 11:33 πμ

Αυθεντικό Πάσχα στη Σαμοθράκη

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Μην αγοράζεις, υιοθέτησε

04/04/26 11:01 πμ

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Μην αγοράζεις, υιοθέτησε

Θεσσαλονίκη: Πασχαλινά αβγά με κερί - Η γυναίκα που αναβιώνει το έθιμο Περδίκα έκανε μαθήματα ζωγραφικής αβγών σε ΚΑΠΗ

04/04/26 11:37 πμ

Θεσσαλονίκη: Πασχαλινά αβγά με κερί – Η γυναίκα που αναβιώνει το έθιμο Περδίκα έκανε μαθήματα ζωγραφικής αβγών σε ΚΑΠΗ

Δύο μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ καταρρίφθηκαν στο Ιράν και τον Κόλπο, με την Τεχεράνη να αναζητά έναν αγνοούμενο πιλότο

04/04/26 9:00 πμ

Δύο μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ καταρρίφθηκαν στο Ιράν και τον Κόλπο, με την Τεχεράνη να αναζητά έναν αγνοούμενο πιλότο

Σχολικός Εκφοβισμός: Τα σημάδια, τα λάθη των γονιών και η δύναμη της ενσυναίσθησης

04/04/26 8:54 πμ

Σχολικός Εκφοβισμός: Τα σημάδια, τα λάθη των γονιών και η δύναμη της ενσυναίσθησης

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

03/04/26 10:26 μμ

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ