Την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας –με ιδιαίτερη έμφαση στον πυλώνα της εξοικονόμησης ενέργειας- παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου,   ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας –με ιδιαίτερη έμφαση στον πυλώνα της εξοικονόμησης ενέργειας- παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου,
 
κατά την διαδικτυακή της παρέμβαση σε διεθνές συνέδριο (10th Ιnternational Conference for Εuropean Εnergy Μanagers) που διοργάνωσε χθες το Ελληνικο-Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
 
Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε ως προτεραιότητες τη δημιουργία μιας λειτουργικής αγοράς για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και την εισαγωγή του θεσμού των ανταγωνιστικών διαδικασιών, για τις οποίες το Υπουργείο σχεδιάζει ειδικό πρόγραμμα με αρχικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

Είπε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες για το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων.

«Η Ελλάδα θέλει να επιτύχει στο ακέραιο τους στόχους που έχουν τεθεί από την Κομισιόν για την ενεργειακή μετάβαση και όπου μπορεί να τους ξεπεράσει. Για να γίνει αυτό απαιτείται αφενός η ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, αφετέρου η κινητοποίηση εντός του 2021 των ευρωπαϊκών πόρων τόσο του νέου ΕΣΠΑ, όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης», σημείωσε η κ. Σδούκου.

«Στο ΥΠΕΝ πιστεύουμε ότι πρέπει να εστιάσουμε σε ένα ενεργειακό σύστημα υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ έχει υιοθετήσει την αρχή «Προτεραιότητα στην Ενεργειακή Απόδοση» για να διασφαλίσει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας θα αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση κάθε άλλης πολιτικής.

Στην Ελλάδα, οι σχετικές δράσεις υπαγορεύονται από την αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα ανακαίνισης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος. Για την επόμενη δεκαετία, θέλουμε κάθε χρόνο να αναβαθμίζουμε 60.000 κτίρια ή να τα αντικαθιστούμε με νέα, ενεργειακά αποδοτικότερα. Σημαντικό εργαλείο για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων αποτελεί ο θεσμός των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ). Είναι άξιο απορίας το ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αγορά ενεργειακών υπηρεσιών παρά την ύπαρξη του νομοθετικού πλαισίου. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία είναι επιβεβλημένη η αξιοποίηση των ΕΕΥ. Γι΄αυτό σκοπεύουμε άμεσα να τυποποιήσουμε τη διαδικασία τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, μέσω πρότυπων τευχών διαγωνισμών και πρότυπων Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης. Παράλληλα εξετάζουμε και την παροχή κατάλληλων χρηματοδοτικών κινήτρων όπου απαιτείται ώστε να περιοριστεί το οικονομικό ρίσκο των επενδύσεων και να καταστούν ελκυστικές οι συγκεκριμένες πρακτικές, όπως η εξασφάλιση εγγυοδοσίας. Παράλληλα, πρέπει να εφαρμοστεί ο θεσμός των ενεργειακών υπευθύνων των δημοσίων κτιρίων.»
Η κ. Σδούκου επεσήμανε ότι η ενεργοποίηση όλων αυτών των νέων στοιχείων (ΕΕΥ, ενεργειακός υπεύθυνος κτιρίων κλπ.) θα διευκολύνει την εφαρμογή προγραμμάτων όπως το «ΗΛΕΚΤΡΑ» που αφορά στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια, με τη συμμετοχή ΕΕΥ στην υλοποίηση των παρεμβάσεων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης. «Προβλέπεται επιδότηση και δανειοδότηση των Φορέων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου που μπορούν με τη σειρά τους να απευθυνθούν σε ΕΕΥ για να τους βοηθήσουν, να υλοποιήσουν και να επιβλέψουν τις ενεργειακές παρεμβάσεις. Επίσης έχουμε προβλέψει και δυνατότητα εγγυοδοσίας, ώστε να μειώσουμε το κίνδυνο των εταιρειών που θα επιλέξουν να εμπλακούν στο «ΗΛΕΚΤΡΑ».

Advertisement
MEGA

Η ίδια τέλος έκανε ειδική αναφορά και στον νέο θεσμό των ανταγωνιστικών διαδικασιών. Όπως εξήγησε,

« Εκτός από τα συνήθη προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης μέσω επιδοτήσεων, θέλουμε να δοκιμάσουμε ένα εργαλείο που εφαρμόζεται επιτυχώς σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
Η διενέργεια της ανταγωνιστικής διαδικασίας προβλέπεται να διεξαχθεί με βασικό γνώμονα την οικονομική αποδοτικότητα των παρεμβάσεων και σύμφωνα με σαφείς οδηγίες για τον υπολογισμό και την επαλήθευση της εξοικονομούμενης ενέργειας. Η διεθνής εμπειρία εφαρμογής του μοντέλου αυτού έχει δείξει πως οι διαγωνισμοί μέσω των δημοπρασιών μειώνουν σημαντικά το κόστος των παρεμβάσεων ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται μόχλευση κεφαλαίων.
Έχει ολοκληρωθεί η υπουργική απόφαση σχετικά με τον καθορισμό του πλαισίου διενέργειας της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας, για να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του προγράμματος με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ, που θα στοχεύσει πρώτα σε όλες τις επιχειρήσεις του βιομηχανικού και τριτογενή τομέα και θα συμβάλλει άμεσα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους», κατέληξε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

22/02/26 11:38 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

22/02/26 11:30 πμ

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

22/02/26 11:21 πμ

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων - Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

22/02/26 9:59 πμ

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων – Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

22/02/26 9:40 πμ

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Σέρρες: Σήμερα η αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου

22/02/26 9:27 πμ

Σέρρες: Σήμερα η αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους - «Γέφυρα» προς τη σύνταξη έως 5 έτη

22/02/26 9:19 πμ

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους – «Γέφυρα» προς τη σύνταξη έως 5 έτη

Θεσσαλονίκη: Σύστημα τυχαίας απόδοσης πινακίδων κυκλοφορίας μέσα από ηλεκτρονικό αρχείο διαθέσιμων επιλογών

22/02/26 9:10 πμ

Θεσσαλονίκη: Σύστημα τυχαίας απόδοσης πινακίδων κυκλοφορίας μέσα από ηλεκτρονικό αρχείο διαθέσιμων επιλογών

Ρόμπερτ Ρόσεν: Ο μεγάλος σκηνοθέτης που θα στιγματιστεί για πάντα ως «ο καταδότης του Χόλιγουντ»

22/02/26 9:02 πμ

Ρόμπερτ Ρόσεν: Ο μεγάλος σκηνοθέτης που θα στιγματιστεί για πάντα ως «ο καταδότης του Χόλιγουντ»

Το ελληνικό ακτινίδιο ενισχύει τη θέση του στις παγκόσμιες αγορές – Από 1ης Μαρτίου ανοίγει ο δρόμος για το Βιετνάμ

22/02/26 8:52 πμ

Το ελληνικό ακτινίδιο ενισχύει τη θέση του στις παγκόσμιες αγορές – Από 1ης Μαρτίου ανοίγει ο δρόμος για το Βιετνάμ

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Πόσο αυξάνεται ο μισθός τον μήνα - Οι αλλαγές σε εκπαίδευση και συσσίτιο

22/02/26 8:47 πμ

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Πόσο αυξάνεται ο μισθός τον μήνα – Οι αλλαγές σε εκπαίδευση και συσσίτιο

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας