«Αυτό που προέχει για εμάς είναι να ξεπεράσουμε το σοκ, να ανασυγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του -την ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Αυτό που προέχει για εμάς είναι να ξεπεράσουμε το σοκ, να ανασυγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του -την πρώτη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου- στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR. Υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ».

Μίλησε για οδυνηρό αποτέλεσμα που δημιούργησε μεγάλα συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης, και το οποίο δεν το περίμενε, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς. Στο ερώτημα τι σκέφτηκε το βράδυ των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι είναι άνθρωπος, όχι μηχανή, «έχω συναισθήματα» και ότι αυτό που σκέφτηκε ήταν η παραίτηση. Πρόσθεσε ότι αυτό το συναίσθημα τον βασάνισε μερικές μέρες και τόνισε πως «όταν ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποτακτήσω».

Ερωτηθείς για τις αιτίες του αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες στον λαό και στους αντιπάλους μας, αυτοί (σ.σ. οι αντίπαλοι) πάντα απέναντι μας ήταν, ψάχνουμε να βρούμε τα αίτια σε εμάς, στον τρόπο που διαδώσαμε το μήνυμα μας». Μίλησε για «εικόνα Βαβυλωνίας» που εκπέμφθηκε πολλές φορές «από άστοχες δηλώσεις στελεχών μας» και στρατηγικό εγκλωβισμό, σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική ήταν και είναι όραμά μας, όμως δεν ήταν ώριμο το πολιτικό σύστημα να την αποδεχθεί. «Ήμασταν εγκλωβισμένοι να προτείνουμε κάτι που φαινόταν μη ρεαλιστικό», είπε, σημειώνοντας ότι δεν μετανιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ που έφερε την απλή αναλογική γιατί η ισοτιμία της ψήφου ήταν και είναι όραμα του. Πρόσθεσε ότι παράλληλα αποδείχθηκε και ότι η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας.

Ανέφερε ότι δεν είναι θέμα αφηγήματος, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ» και ότι κατέθεσε δημόσια τις προτάσεις αυτές «και είδαμε ότι η στάση των άλλων προοδευτικών κομμάτων ήταν εχθρική απέναντι στην προοπτικής συνεργασίας». Επισήμανε, ότι η διαρκής απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και μια διαρκής διερεύνηση και πως θα ήταν αναντίστοιχο να βγει στο λαό και να πει ότι θέλει την αυτοδυναμία.

Advertisement
Family Kitchen

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η βασικότερη αιτία αυτούς του αποτελέσματος είχε να κάνει με το «τσουνάμι που διαμορφώθηκε, καθώς ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του φόβου και της συζήτησης για το μακρύ παρελθόν», ενώ η συζήτηση θα έπρεπε να είναι με βάση όσα συνέβησαν το ‘19-‘23. «Πήγαν στην κάλπη οι πολίτες συζητώντας την παραπληροφόρηση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές και όχι ότι ήδη η ΝΔ έχει αφήσει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες». «Κι εγώ μαζί δεν κατάφερα να κατευθύνω την πολιτική συζήτηση στα μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης μέρας που είναι με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη τετραετία», πρόσθεσε.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

14/03/26 2:10 μμ

Θεσσαλονίκη: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και πότε γίνεται;

14/03/26 2:05 μμ

Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και πότε γίνεται;

Αριστοτέλης Ωνάσης: Οι μοιραίοι έρωτες και η απώλεια που σήμανε την αρχή του τέλους του

14/03/26 1:42 μμ

Αριστοτέλης Ωνάσης: Οι μοιραίοι έρωτες και η απώλεια που σήμανε την αρχή του τέλους του

ΗΑΕ: Καπνός υψώνεται πάνω από μια πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Φουτζάιρα

14/03/26 1:30 μμ

ΗΑΕ: Καπνός υψώνεται πάνω από μια πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Φουτζάιρα

Το Netflix ετοιμάζει δραματική σειρά για τη Φρίντα Κάλο και τον Ντιέγκο Ριβέρα

14/03/26 1:25 μμ

Το Netflix ετοιμάζει δραματική σειρά για τη Φρίντα Κάλο και τον Ντιέγκο Ριβέρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύ σημαντικού προγράμματος ενίσχυσης της εθνικής αεράμυνας (βίντεο)

14/03/26 1:17 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύ σημαντικού προγράμματος ενίσχυσης της εθνικής αεράμυνας – video

Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

14/03/26 11:13 πμ

Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

14/03/26 10:21 πμ

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες - video

14/03/26 10:15 πμ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες – video

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία - video

14/03/26 10:14 πμ

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία – video

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

14/03/26 10:09 πμ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα - Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

14/03/26 9:38 πμ

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα – Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες