23.6 C
Serres

Αλέξης Κούγιας και Θέμης Σοφός ξεκαθαρίζουν το τοπίο για τον Ποινικό Κώδικα και τη Χρυσή Αυγή

Date:

Ο Αλέξης Κούγιας και ο Θέμης Σοφός πήραν θέση για τον ποινικό κώδικα και τις αλλαγές που έγιναν στον απόηχο της σφοδρής πολιτικής κόντρας για τις ποινές της Χρυσής Αυγής.
 
 
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για το νέο ποινικό κώδικα και όσα αυτός προβλέπει για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κάτι που αφορά την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
«Η επιλογή του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα»,τόνισε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η έννοια της δημοκρατίας, να αποφασίζει δηλαδή ο λαός για κάτι.
«Θεωρώ σωστή τη νομοθετική πρόβλεψη, η δημοκρατία γι αυτό είναι. Δεν μπορεί μια δικαστική απόφαση να στερήσει από τον λαό να αποφασίσει για κάτι», δήλωσε ο γνωστός δικηγόρος σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα, στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Για πολλά χρόνια ήταν εκτός νόμου το ΚΚΕ και ο έγκλειστος Φλωράκης δεν μπορούσε να πατήσει στην Ελλάδα. Όταν η δημοκρατία επανήλθε, το πρώτο που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν η νομιμοποίησή του. Η επιλογή του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα. Είναι ένας εκσυγχρονισμός που έπρεπε να γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Με τις παλιές νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν μετά τον εμφύλιο, που η παράταξη που επικράτησε ουσιαστικά επέβαλε τον Ποινικό Κώδικα, είχαμε ακραίες νομοθετικές βλέψεις. Με τον νόμο 1608, όποιος ήταν διευθυντής τραπέζης και υπεξαιρούσε χρήματα, δεν αφαιρούσε ανθρώπινη ζωή, τιμωρούνταν με ισόβια, από την άλλη, ένας που σκότωνε μπορεί να ήταν εκτός φυλακών σε 10 χρόνια».

 
«Ορθή η επιλογή του νέου ποινικού κώδικα για τα πολιτικά δικαιώματα – Δεν πρέπει να αποφασίζουν τα ποινικά δικαστήρια», σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός.
«Ανεξαρτήτως των όποιων ιδεολογικών διαφορών που μπορεί να έχω εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε μια μεταρρύθμιση τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, την οποία μεταρρύθμιση από την αρχή υποστήριξα τότε που ήταν ο Μιχάλης Καλογήρου, και εξακολουθώ να υποστηρίζω.

Θεωρώ ότι υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ιδιαιτέρως σοβαρές και προφανώς εκλογικεύουν και εξορθολογίζουν το πλαίσιο των ποινών και την ποινική μεταχείριση και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η πολιτεία γενικώς την επανένταξη ενός καταδικασθέντος.

 
Ως προς τα πολιτικά δικαιώματα ειδικά, θα σας πω επίσης ότι είναι ένα βαθιά πολιτειακό θέμα, δεν είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δει κανείς στο στενό πλαίσιο του ποινικού κώδικα.
Επίσης θα υποστηρίξω την ορθότητα της επιλογής τότε για την κατάργηση της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.
Για ποιο λόγο; Διότι η πολιτική αποδοκιμασία με βάση το Σύνταγμά μας ανήκει στην λαϊκή κυριαρχίας . Άρα το αν θα εκλεγεί κανείς ή θα εκλέξει, ειδικά αν θα εκλεγεί, είναι ζήτημα λαϊκής κυριαρχίας, το οποίο επαφίεται στην λαϊκή κυριαρχία.

Όπως έλεγε ο Μάνεσης για τις συνταγματικές ελευθερίες, η λαϊκή κυριαρχία είναι αυτό που θέλει ο λαός ανεξαρτήτως του τι θέλει, αρκεί να το θέλει.

 
Άρα λοιπόν το μόνο πλαίσιο στο οποίο μπορεί να δει κανείς στο συγκεκριμένο προβληματισμό δεν είναι η ενδεχόμενη ορθότητα της επιλογής της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα ποινικό δικαστήριο αλλά οι τυπικές προϋποθέσεις που υπάρχουν για την σύσταση ενός πολιτικού κόμματος.
Δεν είναι στην κρίση ενός ποινικού δικαστηρίου αν θα έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος, να μην είναι τόσο τυπική η σύσταση ενός πολιτικού κόμματος αλλά να είναι ουσιαστική διερεύνηση εάν το πολιτικό κόμμα εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος».
Η σπέκουλα συμβάλλει στη συνωμοσιολογία και την άνοδο του φασισμού επεσήμανε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου
Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει μεγαλύτερη έκτιση ποινής για τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης, τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, επισημαίνοντας ότι έχουμε έχουμε αυστηροποίηση των ποινών.
Παράλληλα χαρακτήρισε τη σπέκουλα που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες κατά των νέων ποινικών κωδίκων ως συμβολή στη συνωμοσιολογία και την άνοδο του φασισμού.
Μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5 για τη συντονισμένη επιχείρηση που γίνεται με ισχυρισμούς περί εύνοιας της Χρυσής Αυγής από τον ποινικό κώδκα που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Καλογήρου, ξεκαθάρισε ότι τόσο με τον παλιό όσο και με τον νέο κώδικα, προβλέπεται η ανώτερη πρόσκαιρη κράτηση για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Όσον αφορά στη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, διευκρίνησε ότι και με τον παλιό κώδικα απαιτείτο αμετάκλητη ποινική απόφαση, ενώ ο νέος προβλέπει και την αποστέρηση αξιωμάτων.


ΠολιτικήΑλέξης Κούγιας και Θέμης Σοφός ξεκαθαρίζουν το τοπίο για τον Ποινικό Κώδικα...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα