Προδημοσιεύτηκε την Πέμπτη το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», με προϋπολογισμό 105,6 εκατ. ευρώ. Η πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης: «Εξοικονομώ – Επιχειρώντας», ... Περισσότερα

«Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»: Επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ - Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Προδημοσιεύτηκε την Πέμπτη το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», με προϋπολογισμό 105,6 εκατ. ευρώ. Η πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης: «Εξοικονομώ – Επιχειρώντας», με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Advertisement
 

Η προδημοσίευση του προγράμματος έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου. Το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων θα προσδιοριστεί κατά την προκήρυξή του, που αναμένεται να υπογραφεί, προσεχώς, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και κατά συνέπεια των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα (CO2) – τουλάχιστον κατά 30% για κάθε επιχείρηση.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση, προκειμένου να προβούν σε εγκατάσταση ενεργειακά, αποδοτικού εξοπλισμού, που αφορά στα εξής:

Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας)
Συστήματα ηλιακής θέρμανσης
Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου)
Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων, καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών

Οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές (εμπεριέχονται και οι πολύ μικρές), μεσαίες και μεγάλες- που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής και έχουν ιδρυθεί έως την 31η.12.2023.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχουν εκδώσει το 1ο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ – ή τον Ενεργειακό Έλεγχο, εφόσον απαιτείται βάσει των κατηγοριών δαπανών) της εγκατάστασης υλοποίησης της επένδυσης ή να το υποβάλουν εντός 20 ημερών από τη στιγμή της υποβολής της προσωρινά υποβληθείσας αίτησης συμμετοχής.

Ύψος ενίσχυσης

Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης θα προκύπτει, λαμβάνοντας υπόψη: το μέγεθος κάθε επιχείρησης, το ποσοστό ενίσχυσης και τον μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών (με την επιφύλαξη μη υπέρβασης του ανώτατου ορίου σώρευσης του ΕΚ 2831/2023 de minimis).

Ειδικότερα, για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 20.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται στο 50%, οπότε θα μπορούν να λάβουν μέχρι 10.000 ευρώ. Οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιστοίχως, θα δύνανται να καταθέσουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτών, το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται σε 40%. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν, επίσης μέχρι 10.000 ευρώ ενίσχυση.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά στην ενίσχυση:

i. δαπάνης εξοπλισμού:

αγοράς ενός νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας
αγοράς ενός νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης
αγοράς έξυπνών συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου)
λοιπών παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας

Advertisement
Babis

ii. δαπανών υπηρεσιών:

εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής κ.λπ.)
έκδοσης δύο ΠΕΑ, για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση
υλοποίησης Ενεργειακού Ελέγχου
(πριν την έναρξη της επένδυσης και ακολούθως αυτής, αντίστοιχα της διαδικασίας για τα ΠΕΑ), η οποία είναι επιλέξιμη, μόνο στην περίπτωση όπου υπάρχουν δαπάνες της κατηγορίας δαπανών λοιπών παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας

Σημειώνεται πως ο προμηθευόμενος εξοπλισμός θα πρέπει να είναι σύγχρονος, καινούριος, αμεταχείριστος και στην κυριότητα της επιχείρησης. Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος, όπως επίσης οι δαπάνες συντήρησης, και επισκευής εξοπλισμού που χρησιμοποιείται ήδη από την επιχείρηση δεν είναι επιλέξιμες.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται αυτή της δημοσίευσης της αναλυτικής προκήρυξης του προγράμματος και ως ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας δαπανών η καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης της επένδυσης, βάσει της απόφασης ένταξης.

Η διάρκεια υλοποίησης των παρεμβάσεων σε κάθε αίτηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες από την έγκρισή της στο πρόγραμμα.

Υποβολή αιτήσεων

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», θα υποβάλουν όταν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, αίτηση χρηματοδότησης, μέσω της ηλεκτρονικής του πλατφόρμας. Στο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in – First out).

πηγή skai.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μουλάρια και κορμοί δέντρων - Υλοτόμοι στα ψηλά του Βοΐου

25/10/25 10:20 πμ

Μουλάρια και κορμοί δέντρων – Υλοτόμοι στα ψηλά του Βοΐου

"Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι": Το τραγικό τέλος της γυναίκας με την "βελούδινη φωνή του ραδιοφώνου"

25/10/25 10:12 πμ

“Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι”: Το τραγικό τέλος της γυναίκας με την “βελούδινη φωνή του ραδιοφώνου”

Όταν οι ωρολογοποιοί πήγαιναν στο Αστεροσκοπείο για τον καθορισμό της ώρας

25/10/25 10:04 πμ

Όταν οι ωρολογοποιοί πήγαιναν στο Αστεροσκοπείο για τον καθορισμό της ώρας

Ξεκίνησε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών ο αποχαιρετισμός στον Διονύση Σαββόπουλο

25/10/25 9:49 πμ

Ξεκίνησε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών ο αποχαιρετισμός στον Διονύση Σαββόπουλο

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε διεθνές φόρουμ για το μέλλον της Μεσογείου: «Πρέπει να ξαναβρεί την αποστολή της, ως γέφυρα και όχι ως σύνορο»

24/10/25 9:31 μμ

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε διεθνές φόρουμ για το μέλλον της Μεσογείου: «Πρέπει να ξαναβρεί την αποστολή της, ως γέφυρα και όχι ως σύνορο»

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 50χρονο που ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγο του στο Κορωπί

24/10/25 9:22 μμ

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 50χρονο που ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγο του στο Κορωπί

Η Volkswagen διαβεβαίωσε ότι δεν θα διακοπεί την επόμενη εβδομάδα η παραγωγή της λόγω έλλειψης ημιαγωγών

24/10/25 9:19 μμ

Η Volkswagen διαβεβαίωσε ότι δεν θα διακοπεί την επόμενη εβδομάδα η παραγωγή της λόγω έλλειψης ημιαγωγών

Α. Μπαλτά στο ΣΑ ΟΗΕ: «H Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Γάζας και στη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας»

24/10/25 9:11 μμ

Α. Μπαλτά στο ΣΑ ΟΗΕ: «H Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Γάζας και στη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας»

Η Γαλλία θα παραδώσει αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster και αεροσκάφη Mirage στο Κίεβο

24/10/25 9:07 μμ

Η Γαλλία θα παραδώσει αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster και αεροσκάφη Mirage στο Κίεβο

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης αποχαιρετούν τον Διονύση Σαββόπουλο

24/10/25 9:03 μμ

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης αποχαιρετούν τον Διονύση Σαββόπουλο

Volley League: Πρεμιέρα «με το δεξί» για τον ΠΑΟΚ

24/10/25 9:00 μμ

Volley League: Πρεμιέρα «με το δεξί» για τον ΠΑΟΚ

Άλμα των τιμών του πετρελαίου (≈3%) μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε ομίλους της Ρωσίας

24/10/25 8:53 μμ

Άλμα των τιμών του πετρελαίου (≈3%) μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε ομίλους της Ρωσίας