Μέσω πλατφόρμας του υπουργείου Εργασίας θα μπορούν να καταβάλλονται από 1ης Ιουλίου τα έξοδα κηδειών, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία των γραφείων κηδειών και των πολιτών.     Για τα παραπάνω, ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Μέσω πλατφόρμας του υπουργείου Εργασίας θα μπορούν να καταβάλλονται από 1ης Ιουλίου τα έξοδα κηδειών, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία των γραφείων κηδειών και των πολιτών.

 

 

Για τα παραπάνω, δεσμεύτηκε ο Υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 3 Ιουνίου 2020, μεταξύ της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, του Υπουργού κ. Βρούτση, παρουσία και του Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χρήστου Χάλαρη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης απ’ όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Νίκος Αγγελέτος, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Μιχάλης Παναγιώτου, ο Αντιπρόεδρος Θεσσαλίας κι Οικονομικός Επόπτης της Ένωσης Θωμάς Κωνσταντέλος, ο Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ελλάδος και Πελοποννήσου Χριστόφορος Τσιντζέλης, ο Αντιπρόεδρος Μακεδονίας Νέστορας Νικολόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Κρήτης & Αιγαίου Γεώργιος Φορτσάκης και ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Βασίλειος Νιζάμης.

Ο Υπουργός Εργασίας εξήρε το έργο της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος κι επεσήμανε ότι με την καθοριστική συμβολή της Ένωσης “μπήκε μια τάξη” από το 2013 – 2014 στο κεφαλαιώδες ζήτημα των πλαστών συντάξεων, καθόσον δεν γίνεται, πλέον, δήλωση καταγραφής θανάτου χωρίς την δήλωση του ΑΜΚΑ, ενώ, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο τρόπος απόδοσης των εξόδων κηδείας.

 

Συγκεκριμένα, από 1ης Ιουλίου 2020 τίθεται σε εφαρμογή ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ίδιοι οι λειτουργοί γραφείων κηδειών θα καταχωρούν το συνολικό κόστος της κηδείας και θα γίνεται η απόδοση των εξόδων στον τραπεζικό λογαριασμό των πελατών τους μέσα σε μόλις πέντε (5) ημέρες από την ανάρτηση, γεγονός που θέτει τέρμα στην ταλαιπωρία των πολιτών στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στην παράνομη δράση γραφείων τελετών, μέσω εικονικών ή πλαστών αποδείξεων παροχής υπηρεσιών / τιμολογίων.

Advertisement
ΔΕΗ

Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη, στην περίπτωση που η κηδεία δεν γίνεται με επιμέλεια κάποιου συγκεκριμένου συγγενή, αλλά με έξοδα του ίδιου του γραφείου κηδειών, τότε θα μπορεί ο εκμεταλλευτής του να αναγράφει το δικό του όνομα ως αυτού που επιμελήθηκε της κηδείας και η απόδοση της δαπάνης να γίνεται απευθείας στον δικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Στον Υπουργό, μεταξύ άλλων, τέθηκε το ζήτημα των τιμολογίων που εκκρεμεί η πληρωμή τους από τα έτη 2017 και 2018 καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των υγιών επιχειρήσεων του κλάδου, από μερίδα γραφείων τελετών, που καταφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία, προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και μέσω αυτού συμπιέζουν το κόστος της κηδείας σε παράλογα επίπεδα, ζήτημα για το οποίο θα υπάρξει και νέα επικοινωνία του με τους εκπροσώπους της Ένωσης, προκειμένου να παταχθεί η μάστιγα αυτή.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα ασκήσει προσωπική παρέμβαση στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, για την προώθηση των πάγιων αιτημάτων της Ένωσης, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας των γραφείων κηδειών και η ίδρυση Σχολής Επαγγελμάτων Κηδείας.

Τέλος, υπήρξε πρόσκληση από τον κ. Βρούτση για την πραγματοποίηση συνάντησής του με τους εκπροσώπους της Ένωσης και στον χώρο του Υπουργείου Εργασίας, για την προώθηση των ζητημάτων του κλάδου, που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

 

Πηγή thestival.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σ. Αρναούτογλου: Καύσωνες χωρίς όρια - Η Ευρώπη οφείλει να προστατεύσει ζωές, όχι κέρδη

11/09/25 1:00 μμ

Σ. Αρναούτογλου: Καύσωνες χωρίς όρια – Η Ευρώπη οφείλει να προστατεύσει ζωές, όχι κέρδη

Σ. Φάμελλος: Ο στόχος είναι μια προοδευτική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό

11/09/25 12:55 μμ

Σ. Φάμελλος: Ο στόχος είναι μια προοδευτική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό

Οι θάνατοι από χρόνιες ασθένειες μειώνονται παγκοσμίως, αλλά η πρόοδος επιβραδύνεται

11/09/25 12:50 μμ

Οι θάνατοι από χρόνιες ασθένειες μειώνονται παγκοσμίως, αλλά η πρόοδος επιβραδύνεται

Θανατηφόρο τροχαίο στην Κρήτη με θύμα μια 23χρονη

11/09/25 12:33 μμ

Θανατηφόρο τροχαίο στην Κρήτη με θύμα μια 23χρονη

Ρολό κιμά

11/09/25 12:24 μμ

Ρολό κιμά

Γαλακτομπούρεκο χωρίς φύλλο

11/09/25 12:21 μμ

Γαλακτομπούρεκο χωρίς φύλλο

Η Νέα Υόρκη τιμά την 24η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου με φόντο την προεκλογική μάχη

11/09/25 12:15 μμ

Η Νέα Υόρκη τιμά την 24η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου με φόντο την προεκλογική μάχη

Ν. Ανδρουλάκης: Είναι προτεραιότητά μας η δημόσια παιδεία

11/09/25 12:09 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Είναι προτεραιότητά μας η δημόσια παιδεία

Κυριάκος Μητσοτάκης και ο νομπελίστας Ντέμης Χασάμπης στο Athens Innovation Summit

11/09/25 12:06 μμ

Κυριάκος Μητσοτάκης και ο νομπελίστας Ντέμης Χασάμπης στο Athens Innovation Summit

Το παραδοσιακό πανηγύρι της Σκοτούσσας Σερρών εντάχθηκε στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της χώρας

11/09/25 12:00 μμ

Το παραδοσιακό πανηγύρι της Σκοτούσσας Σερρών εντάχθηκε στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο θέλει να συνεργαστεί ξανά με τον Μάρτιν Σκορσέζε

11/09/25 11:58 πμ

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο θέλει να συνεργαστεί ξανά με τον Μάρτιν Σκορσέζε

ΑΓΡΟΦΥΛΛΙΔΑ: Ο σπόρος είναι η αρχή κάθε επιτυχίας

11/09/25 11:34 πμ

ΑΓΡΟΦΥΛΛΙΔΑ: Ο σπόρος είναι η αρχή κάθε επιτυχίας