21.9 C
Serres

Αμφίπολη Σερρών: 25 αρχιτεκτονικά μέλη επιστρέφουν στον Τύμβο Καστά μετά από 21 αιώνες

Date:

Ολοκληρώνεται η διδακτική αποκατάστασης τμήματος του αρχαίου περιβόλου του Τύμβου Καστά, η οποία υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο του έργου στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, βάσει της εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής μελέτης του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, ταυτίστηκαν και αποδόθηκαν στην αρχική τους θέση 25 διάσπαρτα μαρμάρινα μέλη από τα 375 που, το 2019, συγκεντρώθηκαν, ομαδοποιήθηκαν και διευθετήθηκαν στα δυτικά του Τύμβου, στοιχισμένα σε ομάδες κατά τον τύπο και τον δόμο στον οποίον ανήκαν στην αρχαία τοιχοποιία.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα, Μενδώνη, «τα 25 αυτά αρχιτεκτονικά μέλη, επιστρέφουν στην αρχική τους θέση μετά από 21 αιώνες, έχοντας μεταφερθεί, κατά περιόδους, χιλιόμετρα μακριά από το μνημείο, φέροντας τη φθορά του χρόνου, αλλά και ζημίες στις επιφάνειές του, από ανθρώπινες επεμβάσεις, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αλλαγών χρήσης. Για τη διατήρηση της αυθεντικότητάς τους, τα διάσπαρτα μαρμάρινα μέλη τοποθετήθηκαν στις θέσεις ταύτισής τους ως έχουν, χωρίς συμπληρώματα, ώστε να μαρτυρούν πάντοτε τη μακραίωνη ιστορία τους».

Όπως ενημερώνει η ίδια ανακοίνωση, «για την απόδοση των μελών στο σημείο που ανήκαν, έγινε αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του διάσπαρτου υλικού και του αντιθήματος, η οποία υπέδειξε ότι τα μεγαλύτερα ύψη μελών ανήκουν στο νότιο τμήμα του περιβόλου, πλησίον του Ταφικού Μνημείου. Επίσης, βασική παράμετρος απόδοσης ήταν η αλλαγή της φοράς των γόμφων και των μοχλοβοθρίων, που υποδήλωνε την αντίθετη φορά τοποθέτησης των μελών του περιβόλου, από δύο τουλάχιστον διαφορετικά συνεργεία, κατά την οικοδόμηση του».Από τη μελέτη προέκυψε ότι το σημείο στο οποίο αποδόθηκαν τα μέλη, στο νότιο τμήμα του περιβόλου και 22 μ. δυτικά του Ταφικού Μνημείου, κατέληγαν οι δύο αντίθετες, μεταξύ τους, φορές τοποθέτησης, κατά την οικοδόμηση. Η πλειοψηφία των μαρμάρινων μελών βρίσκονται σε καλή δομική κατάσταση, εκτός από δύο: Έναν ορθοστάτη και μια βάση με θραυσμένα τμήματα, στα οποία δεν απαιτήθηκε συμπλήρωση για την τοποθέτησή τους. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, «για τη στήριξη των μαρμάρινων μελών έγιναν συμπληρώσεις με τεχνητό λίθο στις θραυσμένες ελλείπουσες μάζες των λιθοπλίνθων του πώρινου αντιθήματος και επαναχρησιμοποιήθηκαν οι τόρμοι και οι αύλακες των αρχαίων συνδέσμων».

Η συνδρομή των έξι εμπειρότατων μαρμαροτεχνιτών του ΥΠΠΟ, που ήλθαν από τη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης των Αθηνών στην Αμφίπολη για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, έπαιξε «καθοριστικότατο ρόλο» στην εκτέλεσή του, όπως τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Στο πλαίσιο του έργου, συνεχίζονται οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του Ταφικού Μνημείου και το εξωτερικό κέλυφος του Χώρου 1 από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.

ΣέρρεςΑμφίπολη Σερρών: 25 αρχιτεκτονικά μέλη επιστρέφουν στον Τύμβο Καστά μετά από 21...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μαθητική Ημέρα Αγωνιστικού Προσανατολισμού στις Σέρρες -Συμμετέχουν 370 μαθητές-τριες της Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης

Περισσότεροι από 300 μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν στη διήμερη...

Ενημερωτική δράση για την αρτηριακή πίεση και μετρήσεις στον Δήμο Σερρών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης που...

Θανατηφόρο τροχαίο με έναν 22χρονο νεκρό μετά τη σύγκρουση μηχανής με αστικό λεωφορείο στη Χαμοστέρνας

Τραγικό τροχαίο δυστύχημα έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης (22.05.2024)...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα