21.3 C
Serres

“Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή”: Τελευταία ευκαιρία για τις αιτήσεις – Πότε πρέπει να εξαργυρωθεί το κουπόνι

Date:

Κάτι παραπάνω από ένα 24ωρο έχει μείνει για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Παράταση δεν… προβλέπεται για τη συγκεκριμένη προθεσμία, καθώς ήδη οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και υπολογίζεται πως περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά θα μείνουν εκτός προγράμματος! Πάντως και όσοι καταφέρουν να εξασφαλίσουν «κουπόνι» πρέπει να το εξαργυρώσουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διαφορετικά το… χάνουν.

ροή των αιτήσεων για το πρόγραμμα ανακύκλωσης παλιών ηλεκτρικών συσκευών και αγορά με κρατική επιδότηση έως και 3 νέων έχει μετατραπεί σε «τσουνάμι». Ο αριθμός των αιτήσεων ίσως ξεπεράσει και τις 800.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως την επιδότηση θα την εξασφαλίσουν 1 από τα 4 νοικοκυριά που μπήκαν στην διαδικασία να την διεκδικήσουν.

Τι πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr μέσω της οποίας υποβάλλονται οι αιτήσεις για το «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» θα παραμείνει ενεργή έως αύριο5 Ιουλίου και ώρα 15:00.

Όσοι δεν έχουν σπεύσει ακόμη να υποβάλλουν αίτηση καλό θα είναι να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι για να ανακυκλώσουν την παλαιά συσκευή τους θα πρέπει να ακολουθήσουν πολύ συγκεκριμένη διαδικασία.

Επιπλέον, η προς απόσυρση ηλεκτρική συσκευή θα πρέπει να έχει και συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Ακόμη καλό θα είναι να ξέρουν όσοι λάβουν την επιδότηση, ότι θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, δηλαδή ουσιαστικά να «εξαργυρώσουν» τα κουπόνια, διαφορετικά θα τα χάσουν, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Επίσης θα χρειαστεί και έλεγχος των παλαιών συσκευών από τεχνίτη.

Πόσες συσκευές δικαιούται κάθε νοικοκυριό
Κάθε νοικοκυριό, θα μπορεί να αιτηθεί έως και τρία κουπόνια για την αντικατάσταση συσκευών ενώ σε κάθε αίτηση, θα συμπληρώνεται ο 11ψηφιος αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός συσκευών ανά κατηγορία που οι καταναλωτές αιτούνται να αλλάξουν, η ύπαρξη ή μη ατόμου με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) σε μια οικογένεια και αριθμός κινητού τηλεφώνου ως στοιχείο επικοινωνίας, εφόσον ο δικαιούχος επιλεγεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Για την αίτηση απαιτούνται μόνο οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό τηλέφωνο του πολίτη.

Αν η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λάβει στο κινητό του τον κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση και θα πηγαίνει στο κατάστημα για να αγοράσει τις νέες συσκευές. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει και να παραδώσει τις παλιές συσκευές για ανακύκλωση.


Τα ποσά ξεκινούν από 135 ευρώ και θα φθάνουν τα 710 ευρώ
Όσοι δεν επιλεγούν λόγω κριτηρίων, θα παραμείνουν επιλαχόντες
Θα επιδοτηθούν από 30% έως 50% τα νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια

Απαραίτητος ο έλεγχος από τεχνικό
Ωστόσο, προτού, προχωρήσετε στην αγορά της νέας συσκευής, θα πρέπει να γίνει έλεγχος από τεχνικό, αφού η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνον εφόσον η συσκευή, που θέλετε να αντικαταστήσετε, λειτουργεί.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία (1) έως τρεις (3) συσκευές προς επιχορήγηση

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

 • παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++ και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και
 • παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)
  Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς. (ΑΑΔΕ & ΔΕΔΔΗΕ)

Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση.

Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία. Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο τέκνα: μπορεί να υποβάλλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα).

Ποιες συσκευές γίνονται δεκτές για ανακύκλωση
Για τα κλιματιστικά, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα ψυκτικά υγρά, R22, R407C, R410A. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απεγκατάσταση να γίνει από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού.

Για τα ψυγεία και τους καταψύκτες, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες:

 • 92/75/22.09.92, με εφαρμογή από το 1993
 • 94/2/21.01.94, με εφαρμογή από το 1995.
 • 1060/2010/28.09.10, με εφαρμογή από 30/11/2011
  Το βάρος του ελέγχου και βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει
 • στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση,
 • στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών, ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλιά συσκευή.
  Πηγή: enikos.gr
Ελλάδα“Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή”: Τελευταία ευκαιρία για τις αιτήσεις – Πότε πρέπει...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Γιάννενα: Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση στο Παίδων της Αθήνας ο 7χρονος που έπεσε με ποδήλατο σε τοίχο

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση του παιδιού που έπεσε...

Φωτιά στο Άλσος Βεΐκου κινητοποίησε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής

Η φωτιά ξέσπασε στο άλσος Βεΐκου νωρίτερα σήμερα (26.05.2024),αλλά...

Πάτρα: Βίντεο με τη στιγμή που πυροσβέστες κατεβαίνουν από ταράτσα πολυκατοικίας για να σώσουν ηλικιωμένο

Ο ηλικιωμένος στην Πάτρα χρειαζόταν βοήθεια, ενώ βρισκόταν στο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα