Ανατιμήσεις σε 20 βασικές κατηγορίες προϊόντων: Σε ποια σημειώθηκαν αυξήσεις έως 33%
Date:
Μπαράζ ανατιμήσεων σε δεκάδες προϊόντα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με αποκαλυπτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Realnews και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα, από τις αρχές του χρόνου μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστό έως 33% οι τιμές σε τουλάχιστον 20 κατηγορίες με προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Πολλές από αυτές τις ανατιμήσεις έχουν ήδη περάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ αναμένονται και άλλες οι οποίες θα έχουν γίνει αντιληπτές από τους καταναλωτές μέχρι το τέλος Μαρτίου. Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων γίνονται σταδιακά, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους τα καταστήματα τροφίμων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ανατιμήσεις που αφορούν ορισμένα προϊόντα από μεμονωμένες εταιρείες και όχι από το σύνολο των εταιρειών που τροφοδοτούν τα καταστήματα τροφίμων.
Αναλυτικότερα, οι ανατιμήσεις αφορούν στα εξής προϊόντα: Βούτυρο 4,5%, καφές έως 7%, προϊόντα περιποίησης 3%, καθαριστικά 7,5%, αφρόλουτρα 9%, σαμπουάν 4,5%, αναψυκτικά έως 5,5%, χυμοί έως 5%, τυροκομικά 2,3%, πλαστικά γάντια 33%, γαλακτοκομικά 7%, κατεψυγμένα λαχανικά 5%, βρεφικές κρέμες 2%, σοκολατοειδή έως 4,5%, αλκοολούχα ποτά έως 3%, εμφιαλωμένο νερό έως 6,5%, σπορέλαια έως 10%, κατεψυγμένα ψάρια 8%, γιαούρτια 6,5% και μπίρες 3%. Από αυτές τις αυξήσεις οι περισσότερες έχουν φτάσει στα καταστήματα τροφίμων στις αρχές του χρόνου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν ορισμένες ακόμη εταιρείες που θα προχωρήσουν σε ανατιμήσεις, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών, οι οποίοι πλέον δαπανούν ένα σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους για την αγορά τροφίμων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος, οι Έλληνες δαπανούσαν σχεδόν το 40% των εισοδημάτων τους πριν από την πανδημία του κορονοϊού για να αγοράσουν τρόφιμα, ποσοστό που εκτοξεύθηκε στο 49% τον περασμένο Δεκέμβριο. Και όλα αυτά σε μια χρονιά που, σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, περίπου 2 στα 10 νοικοκυριά διέθεσαν λιγότερα χρήματα για είδη διατροφής, με το 10% των ερωτηθέντων να απαντά πως δεν μπορεί να καλύψει ούτε βασικές ανάγκες, ενώ το 43% να δηλώνει πως το εισόδημα επαρκεί για 19 ημέρες. Γεγονός που δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών αναγκάζεται να περιορίσει τις αγορές του στα απολύτως αναγκαία. Με τις τιμές των προϊόντων να βρίσκονται στα ύψη, σε μια περίοδο, μάλιστα, που τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί, καθώς πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και αμείβονται με 534 ευρώ τον μήνα, χιλιάδες καταναλωτές καταφεύγουν σε προϊόντα χαμηλότερης διατροφικής αξίας, αλλά και στις προσφορές που κάνουν τα καταστήματα τροφίμων σε συγκεκριμένα προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έρευνες, η πλειονότητα των καταναλωτών καταφεύγει στις προσφορές προκειμένου να κάνει πιο συμφέρουσες αγορές. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, ορισμένα προϊόντα πωλούνται στη χώρα μας ακριβότερα απ’ ό,τι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπου τα εισοδήματα των πολιτών είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά των Ελλήνων.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Η ακρίβεια στα τρόφιμα αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο και στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό, ο οποίος σημείωσε τον Δεκέμβριο σημαντική πτώση κατά 2,3%, ωστόσο οι τιμές σε πολλά προϊόντα αυξήθηκαν. Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές στα νωπά ψάρια αυξήθηκαν κατά 5,5%, στο γάλα 2,5%, στα τυριά 1,3%, στο ψωμί και στα δημητριακά 1,1% και στα φρέσκα λαχανικά 6,8%. Στον αντίποδα, σημαντική μείωση σημείωσαν οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης (20,8%) και στο φυσικό αέριο (23,7%).
Στα καύσιμα
«Τσιμπημένες» είναι και οι τιμές των καυσίμων τον τελευταίο μήνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο μέσος όρος τιμής της αμόλυβδης βενζίνης στις 2 Φεβρουαρίου ήταν στο 1,48 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ένα μήνα
πριν στο 1,43 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5 λεπτά του ευρώ. Αντίστοιχη αύξηση σημειώθηκε και στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, η οποία ανέρχεται σήμερα στο 1,23 ευρώ, ενώ στα 0,88 ευρώ ανά λίτρο πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης, αυξημένο κατά 3 λεπτά του ευρώ μέσα σε ένα μήνα. Οι υψηλότερες τιμές στην αμόλυβδη βενζίνη σημειώνονται στις περιφερειακές ενότητες Κυκλάδων (1,69 ευρώ το λίτρο), Ευρυτανίας, Λέσβου, Σάμου (1,58 ευρώ) και Ρεθύμνου (1,54 ευρώ ανά λίτρο). Αξίζει να
σημειωθεί ότι, παρόλο που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, η κατανάλωση, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τους περισσότερους πολίτες να προμηθεύονται από 150 έως 200 λίτρα.
Πηγή: enikos.gr